El Blog d'en Potti

De plaça en plaça, de festa en festa.

Panades i rubiols

potti | 31 Març, 2005 00:01 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Es curios cercar per el Google sobre panades i només trobar tres planes mitjanament interesants i curiosament dues d'elles son d'aquesta mateixa comunitat de blocs. La primera és la d'en Climent Picornell on ens explica tota la parafernalia que envoltaba casa seva a l'hora de fer i tastar panades. El segon, en Candido al seu 'racó'. La tercera plana seleccionada és un petit article al web de la Vila de Santa Margalida fet per Mosen Antoni Rubí.

A casa meva, les panades les solia fer la meva avia, però des de que aquesta va morir vaig decidir seguir amb la 'tradició' de fer panades a casa per Setmana Santa. Així que amb l'ajuda d'una bona amiga i de tots els que volen pasar per casa a petar la xerradeta, pastar, beure i divertirse ajudant a realitzar aquesta activitat, cada any feim un bon grapat de panades, crespells i robiols que despres compartim amb tots els que han ajudat i aprofitam per menjar una cosa diferent els dies següents.

------------------------

Les panades

Per fer les panades, nosaltres empram la següent recepta per fer la pasta:
>1 tassó de saïm
>1 tassó d'oli
>2 d'aigua
>1kg de farina
>una cullarada de sal

I les omplim amb el següent:
>pebre bord i pebre negre.
>500 g de xot
>2 piteres de pollastre
>500g de ventresca
>1kg de carn de porc
>sobrassada
>xuia salada
>1kg de pèsols

Cal esmentar que cada any posavem la carn una micona pasada per la greixonera perquè quedes més feta un cop la poses dins del forn, però aquest any hem provat de posar-la crua directament dintre de la pasta i la veritat és que l'experiment ha estat prou satisfactori. La carn ha quedat una micona més toveta i amb un poc més de suc que altres anys malgrat que qualque panada s'ha cremat un poquet perquè la carn no quedés crua (sobretot les panades que eran molt grans).

Rubiols

Els rubiols tampoc han faltant en aquesta jornada feinera i un cop acabades de fer les panades, ens hem posat a fer la pasta dels Rubiols, que son molt més fàcils i ràpid d'elaborar que les panades ja que anavem una micona justos de temps i el més important en un principi era fer les panades. En una horeta hem acabat amb els rubiols i han estat enfornats. Tot un rècord per nosaltres. Per fer-los hem emprat el següent :

Per la pasta :
>400g de sucre
>400g de saïm
>½ tassó de taronjada
>½ tassó de llet
>½ tassó d'oli
>4 vermells d'ous
>clovella rallada de dues llimones
>canyella
>1'5 kg de farina

I els hem omplit de maduixa, de xocolata, de brosat principalment i amb la pasta que ha sobrat hem fet un parell de crespells molt finets que van ajudar a pasar una micona la gana.

------------------------

La jornada va ser força productiva i des de les 9 i mitja del matí que varem anar a comprar els ingredients fins gairebé les 4 de s'horabaixa varem estar ficats dintre de la cuina enrevoltats de menjar i amb l'oloreta del menjar fent-se al forn. És ben entretingut anar xerrant amb els companys i trobar gent que s'apropa a casa teva només per veure aquest petit ritual que és fer les panades i que col·laboran desinteresadament (o amb l'interes de poder menjar un pic cuites una de els panades en les que han col·laborat). Tot això està molt bé però realment el que crea més alegria és quan tothom pot veure aquesta imatge.Podeu trobar més fotografies de l'elaboració aquí.

Volteta per Lluc

potti | 29 Març, 2005 23:51 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Divendres pasat un parell d'amics varem anar fins a Lluc d'acampada per fer una especie de 'comiat' a en Drac, un amic que marxa fora de l'illa a viure de manera indefinida. L'acampada va estar una micona montada al vol i ningú sabia del tot ben cert com aniria (ni tan sols l'afectat). Jo personalment només vaig anar a pasar el matí i una micona de s'horabaixa amb ells ja que al vespre havia de fer un parell de coses i no hem podria quedar a acampar.

El dinar el varem fer devant la 'Cova dels Morts' (o hem sembla que s'anomenava així). Després, varem haver de moure el campament fins a una de les zones d'acampada on deixarien plantar les tendres tranquilament. Per caminar, ens varem colar per els camins que recorrien els Alzinars i hem va sorprendre lo net que és trobaba tot amb la quantitat de gent que hi pasava normalment per allà. Suposo que a Lluc deuen tenir un bon equip de forestals.

Com no, vaig aprofitar per fer un parell de fotografies del paissatge i del bosc en general :
Jo a lluc...arbre...

Si en voleu veure qualque foto més, aquí en teniu un grapat més.

Robots

potti | 28 Març, 2005 12:05 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ahir vaig tornar a anar al cinema amb una manera de triar les películes força particular. La idea és arribar al cinema i (com quasi no hi anam i totes les que donen no les hem vistes normalment) triar una entre totes les que comencen en un marge de 20m. En el cas que no hi hagi cap, la que comenci primer.

Ahir, va tocar el torn a Robots. I hem va agradar. Una película per entretendre que a primera vista hem va semblar força ben feta i amb poques (comparada amb shrek) alusions a altres películes, que sembla que és ara el que és du a l'hora de fer películes d'animació. L'altre cosa que hem va fer gràcia és la gran afluencia de public juvenil-adult i la poca quantitat de nins que hi havia a la sala i sobretot qualque comentari que es va sentir de qualque personeta anònima estil : papa, i aquets perquè riuen ara?.

En resum, si voleu pasar una estona agradable al cinema anau a veure la película aquesta!

Un dia de festa solidaria : Enfila't pel Tsunami

potti | 21 Març, 2005 09:19 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ahir, amb un dia amb molt de sol i caloreta és va celebrar la Festa Solidaria ''Enfila't pel Tsunami'' organitzada per l'associació de veinats de la Calatrava, la ONG Bombers sense Fronteres i els Castelleres de Malorca que va acollir diverses activitats adreçades a gent de totes les edats.

La diada va començar amb una petita ruta dels grallers dels Castellers de Mallorca que varen sonar a diversos punts del parc de la mar i de la murada. Seguidament, cucorba va començar a actuar ja allà dalt on s'organitzaven totes les activitats. La coral de Majors i la coral Infantil del Irineu Segarra varen cantar i després va començar la diada Castellera.

La Diada va començar amb més de mitja hora de retras sobre l'hora que s'havia anunciat a la gent i baix un sol de justicia. Les dues colles obriren la diada amb un pilar de 4 de presentació i seguidament és va començar a montar el primer castell.

Els castellers de Mallorca obriren plaça amb un 3 de 7 que després de desmontar una vegada el peu perquè el peu no estava gaire ben quadrat es va descarregar sense gaires problemes. Després, la colla de ciutat va encarar el que és va convertir en un castell agònic, el 4 de 7. Aquest castell va començar a pujar força be de mides però un pic és varen colocar els dosos el castell és va començar a descuadrar a nivell de segons provocant una perdua total de la seva forma però entre patiment i mostres de força els granes varen aconseguir descarregar fàcilment el castell. Com a tercer castell, una torre de 6 molt lleugera.

Els Al·lots de Llevant per la seva banda obriren amb un 3 de 7 que va patir força moviment i on l'anxaneta és va tirar enrera amb l'acotxador quasi colocat. El mateix castell el varen repetir després sense poder llevar el moviment però descarregantlo amb solvéncia. Com a segon castell un 4 de 7 de postal. Varen acabar amb un 4 de 6 amb l'agulla molt lleugeret que va patir una micona a l'hora de descarregar-se l'agulla.

Després d'això, les dues colles varen realitzar simultaneament un pilar de 5.

Un cop acabada l'actuació (i fins i tot molt abans de que acabés, la gent ja havia començat a torrar i dinar. Per encarar després amb forces l'actuació d'Al-Mayurqa (que reuní força gent) i la de Siphosis on només varen quedar els fans.

Cartell de la festa solidaria, enfila't pel tsunami.

Enfila't pel tsunami...

potti | 18 Març, 2005 08:38 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Dia 20, tendrà lloc a Dalt Murada (ciutat) la 'festa solidaria' Enfila't pel Tsunami, organitzada per l'AVV de Sa Calatrava, els Bombers sense Fronteres i els Castellers de Mallorca.

La 'Festa' començarà a partir de les 10:30 del matí amb un cercavila organitzat entre els grallers dels Castellers de Mallorca i el Loco Circo de la Vida. Després, un cop acabat el cercavila per la part antiga de Palma actuarà Cucorba i és realitzaran tallers de castells, malabars i de 'bombers'. Així que a més d'enfilarse i pasar pena, els al·lots també podran mirar de fer moure pilotes en l'aire o de corre darrera qualcú amb el casc de bomber.

Ja cap al migdia, L'actuació dels Castellers de Mallorca i els Al·lots de Llevant donarà pas a les actuacions musicals. La coral de l'Irineu Segarra, el grup Al-Mayurqa i els Siphosis seran els encarregats de posar música a la festeta. Per dinar, torrada i no se si qualque cosa més.

Cartell de la festa solidaria, enfila't pel tsunami.

Sembla que tots els fons recaudats aniran a parar als afectats per el Tsunami. Això si, ara mateix no m'enrecordo els de quina zona.

Aquest, no és el primer bloc on hi surt tot això de la festa però tampoc l'últim. A banda de ser una actuació de la meva colla que pot ser important (la idea és fer tres castells de 7 per primer cop aquesta temporada) trobo que tal volta s'haurien de fer més aquestes petites recaptacions de fons un cop pasat tot el primer temporal. Això si, espero que els diners (o el que s'envii) sigui usat d'una manera racional amb una mescla de materia prima, eines i aliments. I no s'envii tot en aliments com és fa molts de pics.

Ara, a esperar mem si hi ha una bona afluéncia de gent.

IX Aniversari de la Colla! (i II)

potti | 14 Març, 2005 10:14 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ahir per fi varem celebrar el IX aniversari amb una actuació, un bon dinar i una festa força especial.

L'actuació la varem realitzar a la plaça de s'Escorxador i varem descarregar un 4 de 6 amb l'agulla que no va tenir cap problema ni un, i un 3 de 7 que un cop estava baixant l'anxaneta el acotxador és va despenjar amb el susto per tothom però el tronc va aguantar les sotregades que va provocar al despenjament i el castell el varem poder descarregar. Acabarem amb un pilar de 4 una micona especial on la canalla va fer de folre. Certament curios. Després, varem realitzar castells variats per pur divertiment de grans i petits.

Després de l'actuació, les torradores ja eren en marxa i varem poder posar a torrar tota la carn que hi haviem duit. Però com totholm sap, no només la carn és torra i allà va començar la festa. Després d'això, subastes d'objectes trobats, actuació del grup Myotragus i un final de festa molt Heavy gràcies al Drac. Un altre bon aniversari que esperem que sigui superat per el que vendrà l'any que ve. El Xé!

VII Mostra Internacional d'improvisadors!

potti | 12 Març, 2005 10:13 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ahir, divendres 11, a Ciutat és va realitzar la primera aturada de la VII mostra internacional d'improvisadors que recorrerà aquests dies la geografia illenca. Avui (dissabte 12) seran a Manacor i el demà (diumenge 13) a Campos amb un format una micona més reduit. I si podeu, vos recomano anar-hi ja que va ser una vetllada per gaudir.

La mostra va començar amb els Glosadors de Mallorca, una bona mostra dels que s'estan formant i els 'veterans' que segur no deixa indiferent a ningú malgrat que els més majors no varen aconseguir acabar de treure tot el suc a un públic molt predisposat.
Els de Menorca, més agraits a l'oida ja siga per la cançó que empren com per l'entonació que donen, i amb l'agilitat que tenien per composar és varen enbutxacar a tot el teatre, però no varen ser els únics.
Els d'Eivissa per al meu pareer varen ser els més fluixos i sincerament no se si improvisaven o tot ho deien de memoria ja que va ser una micona fred i distant, ni varen parlar de res del que pasaba allà ni feren cap comentari que fes veure que allò ho estaven improvisant.
Els Portuguesos, malgrat contar amb el problema lingüistic varen re-animar el públic després dels Eivisencs gràcies a dos dels seus integrants (crec que eren en José Guerreiro i en Manuel Bento (el que sonava la viola). Que entre genstos, entonacions i un poc de mímica per fer entendre millor el que deien amb un altre llengua varen animar a tothom.
Per acabar el que és va embutxacar totalment al teatre, n'Alexis Diaz Pimienta. Aquest bon home és tot un portent de la cançó improvisada. Crec que va ser el que va estar més estona sobre l'escenari però el que ens ho va fer més amé. Va conectar ràpidament entre el públic i qualsevol cosa que pases ell ho comentava mentres improvisaba per una altre banda. Impresionant!

Realment vaig sortir més que content malgrat tot plegat s'allergues i acabesim a la una i mitja del matí. Peró si podeu anar ja sigui a Manacor o a Campos vos aseguro que fruireu d'allò més.

Un amic cap a Nicaragua...!

potti | 11 Març, 2005 14:49 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Fa pocs dies, hem varen comentar que un amic meu havia fugit un 'parell' de dies a Nicaragua. Per explicar les vivencies, ha obert un bloc que espero que vagi actualitzant i així tendrem una manera de saber coses d'ell a mesura que vagin ocurrint coses... Que tengui sort!

Bon viatge riqui!

''Val més tenir un fill skin...

potti | 09 Març, 2005 01:52 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

que un fill quillo o un fill bakala, com a mínim l'skin te ideologia''.

Aquesta frase és d'un amic meu dita un bon dia després de veure una camiseta de caire antifeixista. No se si va pensar el que deia o no, peró la frase encara hem ve al cap de tant en quant. I avui ha estat un dia d'aquets en que aquesta frase torna a agafar força. El detonant? aquest web.

L'he trobat avui mentres donava una volta entre blocs i blocs i la veritat és que m'ha causat força impressió. Suposo i espero que sigui una especie de broma perqué una cosa així no pot ser 'real'. O aixó o jo encara no estic preparat per segons quines coses...

Bona nit...

IX Aniversari dels Castellers de Mallorca!

potti | 08 Març, 2005 10:43 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Aquest cap de setmana els Castellers de Mallorca celebram el nostre IX aniversari amb tota la gent que vulgui viure la nostra festa. L veritat és que sembla mentida que portem ja 9 anys donant la tabarra a molts que no ens intenten fer fora diguent que som foranis pero que no veuen que el veritables esperit dels castells és el vertader treball en equip. De com una masa de gent pot tirar envant una cosa que és proposi si tots fan feina cap a la mateixa banda.

I en 9 anys ho hem pogut veure a la nostra colla. Pasar de fer castells de 5 pisos mal contats a fer-ne de set amb una certa regularitat i fins i tot pensar que es pot arribar a coses superiors. Poder participar al Concurs de Castells, anar convidats a grans diades i donar a coneixer Mallorca a molta gent (recordem que només per el fet de fer castells aproximadament cada any venen unes 700 o més persones de fora a fruir d'altres coses que no son el playa+sol+tot pagat).

I amb tot aixó l'agenda d'actes d'aquest proper diumenge és :
>> 12:00h - actuació castellera a la Plaça de s'Escorxador
>> 13:00h - enfilaments diversos i per divertiment al IES Medina Mayurqa
>> 14:00h - dinar de germanor i concurs de ensalades.
>> 15:30h - lliurament de la camisa a la castllera honoraria.
>> 16:00h - Festa, ball de gralles, canalla i ballada amb el grup Myotragus.

Així que tots els que vos volgueu apropar a veure tot aixó sereu benvinguts.

Actuació a Porreres!

potti | 06 Març, 2005 22:52 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Actualitzat!

Despres d'un parell de setmanes amb uns assatjos una micona minsos per fi hem actuat a Porreres amb uns resultats força satisfactóris malgrat el fred i la pluja que ha caigut!

L'actuació ha estat oberta per els Al·lots que han descarregat el seu primer castell de 7 amb força ofici i tranqulitat a nivell de tronc però amb la canalla que és veia no gaire segura. A segona ronda, els Al·lots s'han topat amb el que ha estat la seva primera caiguda de l'any, després de carregarse un 4 de 6 el pom ha caigut quedant el tronc del castell dret. Una torre de 6 amb cert moviment ha tancat les seves rondes de castells. Per tancar l'actuació, un pilar de 5 que no ha parat quiet en cap moment.

Nosaltres, per una altre banda hem obert l'actuació amb el 3 de 7, el castell ha pujat amb bon ritme fins que ha tocat el torn de la canalla que ha estat força lent i laborios provocant que poc a poc s'anés deformant tacant-se molt de dalt. Seguidament hem atacat el 4 de 7 per primer cop aquesta temporada am un cert desanim de molta gent perqué no el veien del tot clar. El castell s'ha descarregat només amb lleugeres deformacions i un cert tremolor. Com a tercer castell, una torre de 6 amb un pis de terços diferent al que estavem habituats descarregant-se no sense moviment. Per acabar l'actuació, pilar de 5 descarregat amb greus problemes amb la canalleta que pujaba.

Ara ,les properes actuacions son dia 13 de Març l'aniversari de la colla a la plaça de s'Escorxador i dia 20 'Enfila't pel tsunami' del que ja parlarem properament.

Calçotada a Porreres!

potti | 05 Març, 2005 14:39 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Arriba la primera actuació "important" de l'illa i com cada any és al mateix lloc. A Porreres. Amb motiu de la calçotada que cada any celebren en aquell poble per l'agermanació a 'Porrera' (prop de Valls), cada any ens conviden per fer castells.

L'actuació castellera està prevista que comenci cap allà a les 12, i contarà amb els Al·lots de Llevant i els Castellers de Mallorca

Aquest any, malgrat l'inici de la temporada que varem fer (un castell de 7 a la primera actuació cosa que mai haviem aconseguir fer), la colla arriba una micona coixa. Una serie d'aconteixements han provocat que les darreres setmanes als assatjos faltes molta gent (fins i tot al assaig que farem avui i el que varem fer dijous). Aixó ens fará repensar l'actuació que voliem fer (tres castells de 7) i veure mem com la podem enfocar.A més, és la primera actuació que realitzaran els Al·lots de Llevant i ens ajudará també a saber en quina forma comencen la temporada.

Després de tot el trui casteller, hi haurà la calçotada (els tickets van a 12€) i suposo que com cada any. Festa! :)

Dia de les Illes Balears!

potti | 02 Març, 2005 01:53 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Per fi hem passat aquest dia i entre estudis i demés he volgut donar una volta tranquilament entre els actes 'per el poble' que és celebraven avui. Gràcies a quaderns vaig poder aconseguir un fulletó informatiu de 'la nostra festa' que tan amablement la gent del govern s'ha encarregat de repartir entre tots els habitants de les illes (ais..).

Abans de res, vaig pegar una ullada al fulletó en questió per assabentarme de totes les activitats que hi havia per aquets dies i realment s'hem cau el ànima a terra quan veig la llista d'activitats que per al meu gust les considero poques i mal repartides. De les referents a Mallorca, totes menys dues és fan a ciutat. Torno a mirar la primera plana del fulletó i torno a lletgir 'Dia de les Illes Balears'. I si no m'equivoco la part forana encara forma part de les Illes Balears. Les demés illes no tenen tanta sort com Mallorca i un parell curt d'actes.

Tornant a Mallorca miro les activitats i realment les trobo 'curtes' després del rebombori que fan amb la celebració d'aquest dia. Sembla que estan fetes per complir més que celebrar.

Dos dies he aprofitat per donar una passetjada a veure l'ambient que és vivia en aquestes festes i veure tot l'organitzat al voltant ja que el fulletó no dona gaire de si. Diumenge vaig aprofitar per veure els concerts i donar una volta per el mercat artesanal.
Els concerts, començaren una hora abans del que diu al fulletó (molt bé!!!) i en lloc de ser de 19:00h a 21:00h varen ser de 18:00h a 20:00h i com una altre dada curiosa, hi havia grups que no vaig veure sonar i d'altres que no sortien al fulletó i que sonaren. Així doncs hem va agradar força trobar que l'única representació de ball mallorquí no era l'espectacle colfloric que farien al teatre Xesc Fortesa, s'afegia el grup 'S'estol d'es Gerricó' fent una petita ballada allà devant la mar. Una altre cosa sobre els 'espectacles musicals' que hem va sorprendre va ser que el carrer on es feia no era tallat al transit del tot i de tant en quant un cotxe pases per davant tots els espectacles. Inaudit.

Per la part del mercat d'artesania, hem va resultar curios que la major part de la gent que és trobaba darrera de les paradetes anes vestit a l'ample o de pagesets, com li vulguis dir mentres que els actors que hi havia per allà fent el xou anaven vestits amb un altre estil completament diferent creant un ambient (per jo) un poc extrany. Aixó si, de tota l'animació de carrer que mostrava el fulletó només vaig veure el diumenge el teatre de carrer i poca cosa més.

Per poder contastar, ahir dimarts (el vertader dia de la celebració vaig tornar a donar una volta per allà per veure les diferencies entre els diferents dies.
El mercat no estava gaire cambiat, totes les paradetes al seu lloc, cap de nova. Aixó si, molta més animació. Principalment donades per els grups Xarop de Canya (uns grallers), i els Wonderbrass (amb el seu espectacle de carrer) creant un ambient força agradable (el que hem pregunto jo és on eren els altres dies...). També vaig aprofitar per anar a veure l'exposició de fotografia (no gaire ben montada) i la carpa per el públic infantil i juvenil (malgrat que he trobat que era només per el públic infantil.
A aquesta darrera carpa m'ha sobtat molt trobar com a part fonamental 'EL Quixot'. No tenc res en contra d'aquesta obra de la literatura peró no acabo de trobar cap relació amb les Illes Balears. No hauria estat millor mirar de montar qualque cosa respecte a Jaume I o tal volta al Tirant lo Blanc?. Hem sembla que seria una cosa més propera a nosaltres i que ajudaria a apropar als nins altres cavallers sense tant de Merchandising com el Quixot (que ja en tendran la seva dosis segur quan siguin majors

.

Au, una altre festa 'nostrada' de la que surto decebut. Tal volta seria millor de deixarnos de coses inventades i celebrar altres actes que podriem considerar claus en la nostra cultura com a poble. La celebració de l'aprovació d'una llei la considero una cosa massa forçada i una micona imposada. No seria millor la celebració real de festes més nostrades com la del 31 de Desembre per exemple?. O esta destinada a quedar com a segón plat i fins i tot arribar a desapareixer?

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb