El Blog d'en Potti

De plaça en plaça, de festa en festa.

Festa(es) Major(s)

potti | 30 Juny, 2005 23:44 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

La Trinca començava una de les seves cançons més conegudes amb.. :

Alegria, que és Festa Major.
Alegria, encetem la bota del racó.
Alegria, que és Festa Major.
Com cada any hem de matar el pollastre
i posar xampany dins el porró.
Apa, anem-hi, corre, vine, cuita.
Salta i balla, canta la cançó.

I es començar la caloreta i és comença a acumular feina per triar on anar. El temps no perdonal i les Festes dels Pobles/barriades no aturen. I s'atreveixen a dir 'alegria' quan hauriem de dir 'patir' perquè el poder triar on anar entre tanta oferta molts cops és fa difícil.

El Dimecres va ser a Son Dameto una ballada amb Quart Creixent per les festes de Sant Pere, avui a Esporles concert de Wonderbrass, demà a la plaça del Olivar el concert dels Joves de Mallorca per la Llengua i després correfoc a esporles. Tal volta el fi de curs de l'escola de ball de s'Indioteria. A més, els de Mallorca verbena Tour incentiven a deixar-se la pell per les plaçes i no es questió de quedar malament.

I es que ja ho diu una de les nostres camisetes : '' De plaça en plaça, de festa en festa''. i no seria questió de fer un feo a la camiseta, no?

Au, vos deixo amb una foto de la ballada i un parell del concert d'avui/ahir!

Un ca a l'estrena d'Star Wars...

potti | 29 Juny, 2005 21:51 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Fent la passetjadeta diaria per altres blocsenllaç a aquest video que no te desperdici. Es veu que està tret d'un programa d'aquets nocturs on envien entrevistadors per enfoter-se de la gent. En aquest cas, l'entrevistador és un 'ca de pelux' i la pobre gent son els fans d'Star Wars reunits a la porta del cinema on fan l'estrena. Impresionant.

Audio de la taula rodona : Les xeremies a Mallorca

potti | 28 Juny, 2005 23:25 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Fa unes setmanes és va celebrar la Fira de Cultura Popular i la taula rodona sobre els xeremiers la vaig poder gravar amb el minidisc. Ara, un parell de setmanes després m'he posat a tocar un poc la grabació i aquí la teniu en format mp3. Properament la miraré de posalr en ogg també!!

Sant Joan 2005 a Ciutat

potti | 24 Juny, 2005 12:05 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ahir vespre és va tornar a celebrar la festa de Sant Joan al lloc de sempre i amb el millor escenari que és pot trobar a Ciutat: el parc de la mar. Més de 1000 persones varem poder gaudir un altre any de la festa de la revetlla que cada any monta l'Associació de Veinats de Palma. Això si, un altre any (i ja és el segon) sense suport institucional.

Amb molt de caliu i a ritme de batucada, cap allà a les 10:00h va pujar Al-Mayurqa a sonar a l'escenari i a animar la festa amb la seva música i criticant la Fira de Cultura popular i l'ajuntament amb la seva política de llevar a la gent el que es seu (el patrimoni i les festes). A destacar l'estrena de'n Pau Arbona, el flabioler nou que feia de sustitut d'en Pere Martorell, força bé ho va fer per ser el primer cop que sonava amb el grup en questió.

Un cop acabada la ballada, la presidenta de l'associació de veinats va dirigir unes paraules als assistents i després en Llonovoy, vestit de Sant Joan, va donar la seva particular i divertida opinió en format de pregó sobre tots els problemes que posa l'ajuntament per aquesta festa i per la vida cuotidiana en general. Realment espectacular, un 10!.

La Gran Orquesta Republicana va ser l'encarregada de tancar la festa al Parc de la Mar. Va tocar el repertori que ja ens havia presentat al concert que va fer a ciutat fa uns mesos i va fer botar, ballar i cantar a tot el jovent (i no tan jovent) que hi havia allà.

Finalitzat el concert de la Gran Orquesta la gent va començar a partir ja que poca cosa més quedava per fer allà i molta gent ja és va dirigir cap a la platja. A descatar el suport que fan els medis informatius (per ara en paper) sobre tot el que és va montar allà. L'únic diari que realment explica la festa és el Diario de Mallorca. Seguit,El Mundo que fa un esment del que va pasar per allà, mentres que el Diari de Balears i el Última Hora només esmenten que a palma hi havia una festa.

Però lo més trist de tot això és que l'ajuntament monti una festa alternativa no per millorar la que hi havia montada, no. Només per publicitarse i servir per fer populisme encenguent la 'foguera' major. Espero que si algun dia canvia de color polític l'ajuntament tot això canvii i la festa aquesta de Ciutat Jardí és llevi d'arrel (ja ho demano a uns altres perquè se que aquets no ho faren). I recordar que això no és Sant Sebastià senyoreta cirer...

I aquí teniu el pdf del article del Diari de Mallorca que surt avui per si l'arriben a llevar del seu web.: sant_joan_2005.pdf

Avui toca, dinar a cases...

potti | 23 Juny, 2005 14:31 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Avui ha estat el primer dia després de molt de temps que dino a cases, el motiu? perquè amb el final de les clases hem acabat també el 'treball' de monitor de menjador. La veritat, ara hem costa pensar que puc fer per dinar. Encara ho trobaré a faltar!

Sant Joan 2005 - Per una revetlla amb molta participació ciutadana

potti | 21 Juny, 2005 08:15 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

M'han fet arribar el següent texte...

----------

PER UNA REVETLLA AMB MOLTA PARTICIPACIO CIUTADANA

Hem dit i repetit en nombroses ocasions que aquesta Revetlla de Sant Joan, la NIT de FOC, de dimonis lúdics i provocadors, de dansa que enganxa als milers de ciutadans i ciutadanes que cada 23 de juny s’acosten al Parc de la Mar, ha esdevingut patrimoni de tothom precisament per aquest suport que any rera any ha rebut des d’aquell 1980, just un any després de l’arribada del primer ajuntament democràtic i d’esquerres, en què un parell de persones de la Federació d’Associacions de Veïns de Palma decidírem posar fil a l’agulla per recuperar una altra festa que ens uneix amb la cultura mediterrània.

La NIT de FOC va créixer, es va consolidar i ha estat la fita esperada fins a l’any passat en què el govern municipal va decidir que ja havia prou de que una iniciativa ciutadana tingués protagonisme i amb els doblers de tots va muntar un altre sarau a la Platja de Palma.

L’any passat va ser una nit de fosca, com deia el cartell que la publicitava, però va ser també la NIT de la SOLIDARITAT. Solidaritat dels integrants del grups que actuaren: Al Mayurqa, la Gran Orquesta Republicana, Miquel Angel Llonovoy, i d’altres que espontàniament pujaren a l’escenari, i solidaritat dels ciutadans que s’acostaren deixant l’altra oferta.

Aquest any les coses no són massa diferents, el Govern Municipal únicament ha augmentat els 2.000 € de l’any passat a 6.000 € per enguany, que està molt lluny del pressupost que requereix el programa.

La Federació ha mantingut l’organització de la Revetlla perquè mentre puguem defensarem el dret a que els governants respectin i donin el suport adient a les iniciatives ciutadanes avalades pel recolzament popular, com és el cas que ens ocupa: “La festa més participada després de Sant Sebastià” segons les memòries municipals. L’altra raó és que no renunciarem a un espai guanyat també per la iniciativa de reivindicar-lo mobilitzant als ciutadans amb el clam “Parc SI, Pàrking NO”, aconseguint així el Parc de la Mar que tenim a Palma.

Encara que fos únicament per aquestes dues raons, podríem dir-ne més, val la pena tot l’esforç que estem fent i perquè novament els grups estan disposat a actuar amb un pressupost de solidaritat i el que es pugui pagar.

Dit tot això, ens adrecem als ciutadans i ciutadanes lliures de pensament de Palma i també de la resta de l’Illa per a què DIA 23 DE JUNY VENGUEU AL PARC DE LA MAR PER PASSAR PLEGATS LA NOSTRA, LA VOSTRA REVETLLA, per fer possible entre tots i totes que sigui un èxit i aconseguir que per a l’any qui ve els DIMONIS AMICS puguin tornar al lloc del que mai haurien hagut de sortir: Al Parc de la Mar.

VOS PREGUEM QUE FACEU CÓRRER AQUEST ESCRIT A TOTHOM QUE PUGUEU.

FEDERACIO AA.VV. PALMA

De colònies per la colònia de Sant Pere.

potti | 20 Juny, 2005 20:30 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

++Actualitzat++

Ara ja fa dos dies que he tornat de la colònia de Sant Pere fent de monitor per les colònies organitzades al CP de Son Sardina. Han estat tres dies de descansar poc i estar amb els al·lotets amunt i avall però la veritat és que l'experiencia d'estar amb tants de nins val la pena. De petit sempre m'havien duit de colònies i ara hem resulta divertit i agradable veurer-ho des del punt de vista del monitor.

L'estada i el contacte amb els nins realment ha estat molt fàcil malgrat l'ampli ventall d'edats del que disposavem (de 3 fins a 12 anys). La majoria, com a mínim el temps que he estat amb ells, son trosos de pa i els pocs que no ho eren tampoc mostraven cap tipus de malícia com de vegades pasa. En els tallers, gimcana, balls i altres activitats hem tengut molt bona acollida tot el grup de monitors malgrat que per el taller de camisetes hi havia gent que arrivaba a esperar fins a 30 minuts, que a unes colònies on et pases el dia jugant es molt de temps. La platja també va ser una de les zones que varem visitar més. Només a uns minuts de la casa de colònies només tenia una cosa dolenta per els nins, moltes pedres i un parell d'eriçons, això ho varem arreglar fàcil fent dur als al·lots sabates d'aigua i vigilant una micona on es ficaven com si fos un joc. Hem sembla que cap d'ells és va queixar. La casa de colònies també ha estat excelent i la gent que la duia molt atenta. Tal volta una micona petita per tanta gent però això ja son altres problemes d'infraesctructura.

El primer dia, el dimecres, va ser la presa de contacte amb el lloc, amb alguns dels monitors, profesors, però sobretot amb els nins. Varem sortir de Son Sardina pasades les 10 i després d'una curta aturada a Inca per poder berenar varem enfilar fins a la Colònia. L'arribada i el repartiment d'habitacions va ser lenta i per cursos. Als de quart, que eren els meus, els hi varen tocar 3 habitacions on s'allotjaren unes 7 nins per habitació. Un cop instalats, els més faners posaren taula i els altres partiren a jugar una estona abans de dinar.
Amb la panxa ben plena, varem començar a fer els tallers. Entre camisetes, jocs de grup, contes, macramé i altres tallers que s'imporovitzaven al moment tota la canalla va estar força entretinguda fins l'hora de partir a la platja que va ser una petita aventura provocada per l'impetu de tots els nins i les seves ganes d'anar en grup a banyarse, cosa que va durar més o menys fins l'hora del sopar.
Sopats, dutxats i un parell ja en pijamna els monitors ens varem acabar d'organitzar per començar el que seria la primera nit d'activitats, la gimcana. Aquesta,amb unes 8 proves va engrescar a la major part dels infants que no es quedaven adormits i va acabar amb una ballada col·lectiva d'el Tio Pep.
Amb els nins dormint, els monitors i profesors aprofitarem per fer el 'resopon', xerrar i descansar una micona abans d'anar al llit. Això si, sempre pegant una petita ullada als infants perquè fecin bonda.

El segon dia, encara amb son els al·lots ens varen despertar amb els seus crits i jocs. Berenarem i re-començarem a fer més balls i tallers fins més o menys les 11 on partirem cap a la platja. Un cop tornats, més jocs amb uns mentres els altres preparaven la taula. Dinar i la tanda final del taller de camisetes on haviem d'aconseguir acabar de fer en un horabaixa totes les camisetes que faltaven. De 8 en 8 i amb 4 monitors donant voltes aconseuirem acabar quasi 100 camisetes en mig horabaixa. Després, un parell de monitors varem anar a donar una ma a les profesores d'infantil que, amb la nostra ajuda, varen acompanyar a tots els ninets a un parc a jugar per distreurer-los i que és refrescasin amb un gelat de gel. Al vespre, després de sopar, tots els cursos de primaria ens oferiren balls diversos acabant ballant tots junts el que anomenam 'grandes éxitos de ayer y hoy'. La picada nocturna entre els monitors i profesors no va faltar i ens anarem a colgar un altre dia ben tard.

El darrer dia, divendres, va ser el dia més tranquil. A la gent l'hi va costar despertarse i tots els infants varen estar una bona estona recollint totes les seves coses i fent maletes. Mentres, al patí de la casa de col·lònies, un dels monitors punxava música perquè els nins ballesin mentres els altres ajudavem a recollir i deixar-ho tot més o menys decent. La tornada amb autobus va ser una delícia. Molt tranquilota i amb molta gent dormint malgrat que és va fer una micona llarga.

Arrels de festa, Dissabte!

potti | 14 Juny, 2005 22:30 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

El dissabte al matí varen continuar els actes de la Fira de Cultura Popular d'arrel tradicional. L'inici de les activitats, a dos llocs simultaneaments, contaba amb la plantada de gegants d'arreu de les illes (que va tenir molt poca afluencia de gegants) i un cercavila d'aquets fins el recinte de la Misericordia. L'altre activitat era tot el referit a la Fira en si, amb els diferents expositors, tallers i exposicions. A destacar el taller d'instruments de canya fet per en Juan Sureda o el de Tir amb fona que varen ser els que tengueren una afluencia de gent més constant.

A més dels expositors, a la fira varem poder gaudir de la maginifica conferencia a càrrec de Josep Vicent Frechina (el paper de la cultura tradicional a la societat contemporania: música folk i reivindicació) i seguidament varem poder gaudir de la segona gran decepció de la fira, la ausencia de la taula rodona.
Encara no he arribat a saber ben bé el que va pasar perquè aquesta no és celebres ja que tots els conferenciants (Francesc Vallcaneras, Jordi Bertran, Felip unar, Antoni Torrens, Xavier Carbonells i Joan Parets) és trobaben a la sala quan va acabar la conferencia d'en Frenchina. Tal volta l'ausencia de cap persona de l'organització va provocar que no és celebres però crec que aquesta gent ja és prou major com per trobar una solució i no fugir de les seves obligacions. Qui sap.

A l'hora que hi havia tot aquest desgavell, varem poder gaudir de música en directe de diferents grups folk de mallorca. Tralai, sarau alcudienc i carumbau hem sembla que varen ser els que tocaren el dematí.

S'horabaixa, no vaig poder arribar a l'hora en que obrien les portes ja que varem tenir actuació amb els Castellers de Mallorca. Quan vaig arribar, els Revetlers acabaven la seva actuació i acte seguit començava el darrer grup de grups, suposadament els millors que podriem sentir aquest dia. A partir d'aquest moment, cada pic va compareixer més gent fins arribar al punt àlgid amb les actuacions de Tramudança i Música Nostra que és varen dur la major quantitat de gent. El darrer grup, Quart Creixent, malgrat varen actuar els darrers és varen trobar amb poca gent comparativament amb els dos grups anteriors. Acabats aquets és va donar per tancada la fira.

Més informació i fotos sobre la fira :
>> A aquest mateix bloc : aquí, aquí i aquí
>> És racó : aquí i aquí

Arrels de Festa, Divendres!

potti | 12 Juny, 2005 13:03 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

El divendres passat, va ser el dia en el que varen donar el tret de sortida a la Fira de Cultura Popular d'Arrel tradicional. Aquest tret de sortida, presidint per totes les autoritats del consell de Mallorca i la batlesa de Palma, va contar amb una bona afluencia de gent, un bon pregó per part de na Miquela Lladò (a la qual la senyoreta Munar la va anomenar Vidal...) i la presencia dels Ministrils del Consell i d'un bon grapat de xeremiers.

L'acte, que va començar tard per la tardança de les autoritats pertinents, és va iniciar amb un curt concert per part dels Ministrils i tot seguit el pregó per part de na Miquela en el qual va comentar la catalanitat de la nostra cultura. Després, un curt homenatge a en Llargo (flabioler de sencelles mort fa poc) i un parlament per part de la presidenta del consell.

Per acabar tot l'acte institucional, és va montar un espectacle entorn al himne de la nostra illa, la balanguera. Aquest espectacle, va estar format per una quarentena de xeremiers, un montatge de llum i color, una petita traca i l'himne de mallorca sonat per xeremiers, pre-grabat, i un parell de percusionistes.

Després de l'espectacle, un petit refrigeri a base de galletes, coques de verdura, vi i sobrassada i la música en directe del grup Caponnam varen tancar el segón dia d'actes de la Fira

Tret de sortida de : Arrels de Festa

potti | 10 Juny, 2005 16:23 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ja fa uns dies que estic explicant coses sobre aquest esdeveniment cultural a Palma. Avui, és el dia que és dona el tret de sortida oficial on:
>> cap allà a les 9 del vespre arribaran les autoritats acompanyades per els Ministrils
>> Na Miquela Lladó farà el pregó oficial
>> És farà un homenatge a en Llargo.
>> I és farà l'espectacle anomenat 'La balanguera: un himne per sentir i veure'.

En aquest darrera apartat, el de la Balanguera, participarem quasi una trentena de xeremiers i flabiolers en un intent d'acostar (segons paraules de gent del consell) la xeremia a més gent. Ja veurem el que surt. Ahir, després de la Taula Rodona sobre les xeremies és varen fer les proves generals de tot això i la veritat és que semblaba que quedava força bé el xou. Ja veurem avui.

Respecte a la decoració del espai, ho podreu veure en una de les fotos que he penjat en que consisteix. Ara farà falta esperar al dissabte al matí per veure com acaba ubicat tot lo altre!

The Wailers, excepcionals!

potti | 10 Juny, 2005 08:50 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ahir els 'The Wailers, sense contar amb la presencia d'un dels seus icones més representatius (en Bob Marley), varen fer ballar tots els asistens de dintre i fora la Sala Assaig amb la seva música.

El concert va ser un èxit. Amb una afluencia de públic molt nombrosa que segons vaig sentir va esgotar completament les entrades per l'event. Varen estar cantant i fer la gent per un poc més de dues hores acabant el concert cap a la una havent començat un poc més tard de les 10 i mitja (hora a la que hauria d'haver començat). En aquestes dues hores de concert varen tocar els temes més representatius de la seva discografia arribant al punt àlgid del concert quan varen sonar les conegudes 'One Love' o 'No woman no cry'.

Com a mínim a jo, malgrat vaig arribar amb el concert començat, hem va valer la pena pagar els 25 euros + impost revolucionari per poder entrar a veure aquesta genteta. I tots els que no varen poder venir, idò vos deixo amb alguna foto de les que vaig fer. Son les primeres que he agafat, n'hi ha un bon grapat més que si un cas ja aniré penjant.

Taula rodona : 'els Xeremiers a Mallorca'

potti | 09 Juny, 2005 23:34 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Avui, amb una hora de retras sobre l'hora que deien els triptics, s'ha realitzat la taula rodona sobre els Xeremiers a Mallorca organitzada dintre dels actes de la 2ona Fira de Cultura Popular d'arrel Tradicional.

La taula rodona, que ha contat amb l'assistencia d'unes 40 persones, ha tocat per damunt diferents temes dintre del món Xeremier amb qualcunes aportacions força interesants que provenien tant de gent que du molts d'anys al trui com de gent força jove. De totes maneres, la taula rodona abarcaba massa cosa i ha estat difícil arribar a aclarir segons quins conceptes. Malgrat això, s'ha pogut escoltar una demanda quasi unànime: la necesitat d'un CAT a Mallorca per potenciar tot lo relacionat amb els intruments tradicionals.

De totes maneres, suposo que un dia de la setmana que s'apropa mirarem de penjar l'arxiu d'audio (si es que s'ha grabat bé) de la taula rodona. Així podrem escoltar amb molta més tranquilitat tots els temes que s'han exposat allà.

Concert de 'The Wailers' i el 'preu de distribució de l'entrada'...

potti | 08 Juny, 2005 14:40 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Just fa una estona que he arribat de Xocolat de comprar la entrada per el concert que els 'The Wailers', la banda que amb la que sonava el molt mitificat Bob Marley, dona a Palma.

Fins aquí tot bé. El que m'ha sobtat és que qua he anat a pagar religiosament els 25 euros que costa l'entrada al concert m'he trobat que hem cobren un 'impost' nou sobre l'entrada que no estava posat a cap cartell ni cap banda. Impost? Idò exactament no és un impost però es sembla força, es veu que es cobra un recarrec sobre l'entrada de un euro i mig (1'5€) per la distribució de l'entrada. En tots aquets anys que duc anant a concerts i disfrutant de la música en directe hem semla que mai havia vist una cosa semblant.

Aixó de preu de distribució de l'entrada no ho acabo de veure del tot clar. Si vull comprar l'entrada sense pasar per el preu de 'distribució' on he d'anar? sense intermediaris és pot comprar? Hem miro bé l'entrada i veig que hi ha una URL : ticktackticket.com ( curiosament no tira amb el meu Firefox... ).
Cerco el concert de 'The Wailers' a Mallorca i el trobo. Hem dona la possibilitat de comprar l'entrada per internet i anar-la a cercar a un dels punts de venda. Curiosament, l'entrada també costa 25€ més despeses, però les despeses aquí no son de distribució. Son de ''gastos por servicio de venta anticipada''. Ala ves! En total l'entrada aquí costa 27,60€. L'entrada el dia del concert costa 28€. Qualque cosa falla. Ara ja només per curiositat demanaré el dia del concert, a la mateixa sala, el preu de les entrades. Si també apliquen el 'preu de distribució' ja serà alarmant. Hem demano si no bastarà amb el tant per cent que ja és quedaven les tendes per vendre entrades de concerts, o tal volta és que això ja no existeix?.

Sigui com sigui, la sensació que tenc avui és força clara. Tot val per acabar cobrant més per la música...

Arrels de Festa, IIa Fira de Cultura Popular d'arrel Tradicional

potti | 06 Juny, 2005 22:35 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Per segón any consecutiu és torna a celebrar la Fira de Cultura Popular d'arrel Tradicional montada per el Consell de Mallorca. Com cada any aquets tipus d'actes no son gaire publicitats i ens he d'enterar sempre quan queden pocs dies per que és celebrin provocant una afluencia menor de públic. I així com darrerament ha montat els actes el consell, sembla que aquesta sigui la seva manera de fer per tots els temes de Cultura Popular

El més curios de tot és que cercant per el web del consell no trobi el programa, només informació per el pregó. El programa, al final l'he trobat donant voltes per una de les diferents webs que existeixen sobre ballades a l'illa.

Un cop vist el programa, ens adonam que aquest any s'han gastat molts més diners en organitzar actes per aquesta fira i podem trobar des dels tallers dels que ja varem poder gaudir l'any passat com son el de instruments de canya a nous tallers com el de glossats.

Ja que el consell no ho fa, fent click aquí podreu trobar el programa en PDF dels actes de la fira

Tapia eta Leturia

potti | 04 Juny, 2005 02:18 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Avui a Ciutat hem pogut disfrutar del concert d'aquesta formació basca dintre del Cicle de Músiques del Món de la Fundació Sa Nostra i devant un auditori ple de gom a gom..

El concert, proper i animat, ha estat magnífic. En gairebé dues hores han fet un repas de tots els seus temes arranjats amb petites històries i anècdotes que servien de nexe d'unió entre cançons. I a l'hora, mitjançant les explicacións d'en Joseba Tapia hem pogut adonarnos de les semblances dels músics d'aquestes dues terres, tant a l'hora de fer pasar la tradició com un poquet del tipus de repertori ballable que existeix.

És impresionant veure l'energia que desprenen aquets 4 músics bascos malgrat no estiguin a la seva terra i moltes de les cançons no rebesin una resposta del públic més enllà de picades de mans.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb