El Blog d'en Potti

De plaça en plaça, de festa en festa.

Curiositats de les Festes Majors. (Llubí)

potti | 30 Juliol, 2005 14:21 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

De festes n'hi ha per tot arreu i cada una te les seves curiositats nocturnes. Ahir, després de veure els Horris Kamoi a Llubí vaig poder assistir a una 'tradició'* que deu tenir uns inicis força alcoholics on.

La 'tradició' consistia en imitar les festes de Sant Joan de Ciutadella amb una mobilette en lloc dels cavalls, la música, la gentada amb els crits i la pomada no hi faltaven. I això ja fa 4 o 5 anys que és celebra.

Aquets petits detalls son realment els que t'acaben de fer fruir d'aquestes festes als pobles.

*ho he posat així perquè és veu que una cosa no és tradicional fins que no pasen dues generacions. O això és el que va dir el PP fa poc al parlament.

Correfoc a Valldemossa!

potti | 28 Juliol, 2005 22:13 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Una nit fantàstica. Foc, fum i color és varen ajuntar a Valldemossa de la ma de la Nit de Foc, el correfoc dels Arreplegats (ex-iguana?). Ja feia temps que no podíem fruir d'un correfoc d'aquesta gent i a Valldemossa varen demostrar que encara ho saben fer bé.

Poc dimonis en una nit de dimecres amb la façana de la Cartoixa com a marc varen espantar, impressionar i fer enbojir molta gent, tant local com forànea en el que semblava el primer espectacle d'aquestes característiques que veien. Hem va fer gràcia de que un dels joves del poble hem demanàs si els dimonis vendrien a per ells o ells havien d'anar a cercar-los.

Jo, acompanyat per n'Andrea (una al·loteta de Castelló) vaig aprofitar per tornar a fer anar la càmera en un espectacle d'aquestes característiques ( i 2 ) però la digital que tenc és massa lenta per fer fotos Hauré de tornar a treure la càmera gran mem que trec de bo!

Més MallorcaMón

potti | 26 Juliol, 2005 15:44 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ahir, com ja és pot haver llegit a dos blocs diferents (1 i 2) i a qualque diari (per cert, a El Mundo això no ha existit mai) és va celebrar la primera edició del MallorcaMón Festival. L'acte, que hauria d'haver començat cap allà a les 8, per problemes de temps i lo tard que varen realitzar les proves de so el grup illenc Al-Mayurqa va començar una micona més tard de les 8 i mitja.

El primer grup en actuar varen ser els illencs Al-Mayurqa acompanyats per en Francesc Ribera ''Titot'' amb la seva música d'arrel tradicional. El concert, que va començar a encalentir l'ambient va ser tallat de sobte per l'organització per el fet de que tot havia començat tard. En lloc de retallar per igual els grups varen retallar al grup 'local'. Així doncs, l'experiència d'ajuntar veus de diferents parts de les terres catalanes no va durar gaire. Una pena.

El segon grup, Els Pets, varen oferir el seu repertori i varen ser el primer grup en arrossegar a molta gent a la vora del escenari. Els Al-Mayurqa havien arrossegat sobretot balladors que ocupaven bona part de la plaça a les darreres peces. El que varen oferir els Tarragonins no va estar gens malament i aconseguiren fer passar una bona estona a molta gent a qui no l'acabava de fer aquesta música.

En Youssou n'dour per la seva banda va fer esclatar l'auditori amb els seus ritmes africans amb un espectacle molt ben preparat fent baixar a molta gent de les grades i omplint l'arena de la plaça de toros. Gràcies a aquest artista, varem poder veure molta gent venguda d'Àfrica apropar-se a un tipus de concert que tal volta no s'hauria acostat mai.

Avui, el MallorcaMón Festival!

potti | 25 Juliol, 2005 13:10 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Només queden unes hores per l'esdeveniment i encara no és sap si hi haurà una bona entrada o no. Com a mínim s'ha fet moltísima més publicitat que per a la Diada per la Llengua o del concert de Lluis Llach i en Feliu Ventura. Ara, a veure com respon la gent!

Siniestro Total a Mallorca

potti | 23 Juliol, 2005 13:10 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Poc es pot dir del magnific concert que varen oferir ahir els Siniestro Total a Santanyí. Malgrat que no hi havia el caliu que un grup d'aquestes característiques sol arrosegar el concert que varen fer va ser molt garrit. Temes que els han fet famosos junt amb una petita presentació del seu nou disc valren fer moure per un poc més d'hora i mitja a molta gent que havia anat a veurer-los.

Comentaris sobre l'estat de Galicia de tant en quant entre cançó i cançó i qualque xerradeta sobre sobre la cançó que s'anava a tocar (no a l'estil d'en Tapia i en Leturria) varen arrodonir el concert, que si no fos per la mala qualitat de so que hi havia (o com a mínim a jo m'ho va semblar) i la falta de molta gent que no és va desplaçar fins a Santanyí per veurerlos hauria estat perfecte!

Això és el Consell que volem? Això és el Govern que volem?

potti | 21 Juliol, 2005 10:59 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

I xerro dels dos perquè cap dels dos ha volgut participar econòmicament al concert Mallorcamón Festival, on actuaran d'aqui un parell de dies a la Plaça de Toros de Palma el grup Al-Mayurqa, Els Pets i en Youssou n'dour. En canvi, han trobat oportú patrocinar el concert de n'Andi i en Lucas i fins i tot han posat busos per dur a la gent al concert.

Tant la noticia com la foto l'he vista a un parell de foros i a tribuna mallorca.

Fa coió que un concert on ve gent de prestigi internacional, on intenten donar a coneixer la llengua i la cultura no rebi cap tipus, ja no de subvenció, d'ajuda i grups com aquest s'endugui subvencions. Aquesta manera de posar traves a les coses que és fan aquí, ja des de el terreny popular com del tradicional és una manera molt curiosa de fer política. M'agradaria saber a quin altre lloc s'aguantaria això. Mentres, l'únic que és pot fer és esperar a que vengui molta gent.

15è aniversari de Lorien.

potti | 21 Juliol, 2005 10:22 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ahir, de rebot un parell varem acabar a Lorien i va resultar que era el seu 15è aniversari. Xeremiers, beguda i molta gent per ser un dimecres vespre va fer que acabesim al Sombra fent una absenta i que arribesim a cases pasat els Lunnis.

Contarà l'aniversari de Lorien per el Mallorca Verbena Tour? :)

paraula de pas...

potti | 21 Juliol, 2005 01:10 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Mosegades, caricies, besades... Son només una paraula de pas per anar a dormir. :)

Uns correfocs amb tocs francesos.

potti | 20 Juliol, 2005 15:06 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Aquest darrera cap de setmana han estat visquent a Maria de la Salut gent de l'associació Aire Nou de Baó. Aquesta associació s'encarrega de la promoció i la defensa de la llengua i cultura catalanes al sud de frança. Tota la zona de Perpinyà, on podem trobar el Palau dels Reis de Mallorca.

Aquest viatge a Mallorca, els hi ha servit per estretar enllaços amb la gent de Fent Carrerany i altres associacions culturals de l'illa mitjançant una petita mostra de algunes de les seves activitats més participatives : els castells i els correfocs.

Castells en varen fer a dos llocs dos dies consecutius. A Petra, el divendres, amb els al·lots de Llevant on varen descarregar castells de la gama alta de 6 i varem fer una prova de 3 de 7 que no va acabar de funcionar. El dissabte, a Maria de la Salut, amb els Castellers de Mallorca on varen realitzar un castell de 7 juntament amb castells de de la gama alta de 6 a una diada força productiva per les dues colles, malgrat que la nostra és va quedar sense poder fer un dels castells que son claus per acabar bé la temporada.

El correfoc només el varen poder gaudir a Maria de la Salut. Creats per l'unió de 3 grupusculs de l'associació, els diables, les bruixes i els sorollosos varen omplir maria de foc i espectacle que va durar fins ben entrat el vespre i va fer fruir a petits i grans. Un espectacle ¿Ja tradicional? a les nostres terres amb un aire diferent.

Ara, després d'aquets dies, només fa falta esperar el convit per poder anar allà a mostrar el que sabem fer nosaltres. Mem si es prestet.

Concert d'en Kepa Junkera a Pollença!

potti | 18 Juliol, 2005 21:22 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ja feia uns 4 anys que no podiem gaudir d'en Kepa a Mallorca i el passat dijous Pollença ens va donar l'oportunitat de poder fruir d'ell en directe un altre cop.

L'escenari, el claustre de Pollença, es va omplir de gom al gom amb gent venguda de totes parts de Mallorca (i fins i tot alguna del principat) que volien veure a aquest músic en acció. I mitja hora després de l'hora prevista el concert va començar. Unes paraules de presentació d'en Kepa en català, un parell de notes del seu acordió i tothom va començar a gaudir del moment. El concert, és va allargar un poc més d'hora i mitja on aprofitaren per pegar una ullada a tot el seu repertori però, malgrat que hi havia un parell de persones ballant, no va ser fins el final del concert on en Kepa va aconseguir posar dreta a la major part del auditori i fer ballar amb peces com Bok Epok...

Curiosament, és la segona vegada en poc temps on hem pogut gaudir del Acordió diatònic. Fa poc va sonar en Joseba Tapia i en Leturria oferint un altre concert magnífic. Poc comparable al d'en Kepa malgrat que, tenguent de base el mateix instrument feien músiques força diferents. En Tapia atacaba principalment la música tradicional mentres que en Kepa feia un repertori basat en aquesta música.

Com no, després del concert i acompanyat d'un parell d'amics varem acabar a la plaça del poble fent un parell de cervesses i arribant a xerrar amb els músics. Un vespre complet.

Festes Sostenibles

potti | 13 Juliol, 2005 08:15 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Fa ja uns dies que s'ha encetat la temporada de Festes Majors als diferents pobles de Mallorca i, com no, és temporada de començar a donar voltes amunt i avall cercant la festa i diversió per els diferents pobles. Però a ran d'un comentari d'en Pep Torrò sobre la Festa de l'Esquerra (i els verds) on és queixaba de l'us de plats i tassons de plastic/paper m'ha re-vengut aquest tema al cap.

En el que duim d'any i de festes encara no he tornat a veure aquells entranyables tassons de plàstic dur, reutilitzables tant per la mateixa associació que monta les festes com per a la gent que s'els quedaba. Bé, en el que duim de festes i diria que quasi des de fa un o dos anys enrera que no veig que els emprin gaire a Mallorca, per el principat els he vist molt més posats en el tema i fins i tot et diuen (a segons quines festes) que t'els duguis de casa.

Això, després de veurer-ho allà ho vaig provar aquí (l'any passat) i en el parell de puestos que ho vaig provar vaig tenir la mateixa resposta. ''mira al·lotet, jo t'el pos en un tassó dels nostres i després si vols ja te l'aboques al teu''. Per tant, no servia de res dur el tassó de plàstic dur si al final acababen emprant els que tenien allà.

L'altre opció, és mirar de reutilitzar el tassó de paper o de plàstic però això ja és una cosa més difícil. Si estàs a la barra o a un lloc on no hi hagi molt de moviment xerrant tranquilament encara el pots anar salvant i amb un poc d'ull pots aconseguir que els de la barra no el tirin a la paperera i et posin un altre de nou. Lo difícil és quan estas la un lloc amb molta gent amunt i avall o al bell mig del concert o llocs similars on les posibilitats de que el tassó aguanti no son gaires.

L'us de tassons i plats de vidre com diu en Torró que fan a Alemanya també és una altre solució però no a totes les festes ja que moltes jo crec que acabarien amb una bona capa de vidres (si heu pujat als San Fermins sabreu de que parlo). Tot és tenir una micona d'ull. Per cert, qualcú sap si la prohibició de treure 'vidre' al carrer que prediquen qualque bar és una llei que serveixi per a tots els casos tots els dies de l'any o només és una manera que tenen els del bar que no s'embruti el seu tros de carrer?

Campanet!

potti | 11 Juliol, 2005 21:45 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ahir, malgrat que la benzina ha tornat a pujar era un bon motiu per pujar fins a Campanet. S'Arrual Jazz Mort i els Dimonis de la Factoria de So posaven punt i final a les festes.

Com és normal varen començar a caldejar l'ambient els de s'Arrual Jazz Mort amb un repertori força ballable que molta gent, jo entre ells, varem escoltar ben assegudets a una de les nombroses taules dels bars que hi havia a la plaça. Amb versions i temes propis ens varen frer fruir més d'una horeta de una mescladissa de músiques. Ja friso del proper concert que ofereixi aquest grup. A destacar l'amo que anava amb les banyes ballant per davant l'escenari.

Els dimonis de la Factoria per un altre banda ens varen oferir el seu espectacle de Llum i Música. Dic espectacle perquè la gent pràcticament no hi va participar al correfoc i tothom és va quedar per les voreres menys qualcunes excepcions que és podien contar amb els dits de la ma.
L'espectacle que montaven recordaba moltísim a la Nit de Foc de l'Iguana Teatre (salvant les distancies) amb un canvi de la música d'ambient. Llevant la potencia en percusions que duien els de l'Iguana i afegint gralls, tarotes, baix, guiterra i altres instruments que sonaven sobre l'escenari mentres s'anava desenvolupant l'espectacle.
Acabat l'espectacle de foc, els músics varen seguir fent moure a la gent (aquest cop sense cadires pel mig) fins ben entrat el vespre amb un repertori que sonava força contundent. És ben normal que aquest grup hagi gunyat el concurs de Joves de Mallorca per la Llengua.

Però això dels grups i de la festa és quasi secundari quan m'enrecordo que, anant cap a Campanet encara era de dia i vaig poder veure els solcs que han fet per el 'desdoblament' (encara no hi havia pogut pasar de dia per allà). Si és descuiden una micona poden montar allà un altre aeroport. La veritat és que entristeix molt quan més ho penses. No se com els polítics que manen fer aquestes coses si s'estimen tant la terreta no s'els hi regira l'estòmac quan veuen el que han manat.

Lluis Llach i Feliu Ventura

potti | 09 Juliol, 2005 13:25 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ahir, en Lluis Llach i en Feliu Ventura varen fer vibrar Alcudia amb les seves cançons devant d'un auditori força buit on no hi havia gaire més de 300 persones.

El recital va començar força puntuals i és va allargar per quasi dues hores on els dos cantants varen interpretar una mescla força equilibrada de cançons dels dos repertoris arranjades amb anecdotes i petits monòlegs. Sempre acompanyats per 5 músics excelents que varen donar una nota de color a tot l'espectacle.
L'espectacle, a banda d'acabar de donar impuls a en Feliu Ventura ha servit també per que en Llach tornes a cantar cançons que ja tenia ben guardades al calaix ja que la tria de les cançons d'en Llach les ha fetes en Ventura i a l'inreves, és a dir, que les d'en Ventura les ha triades en Llach. Una de les més aplaudides per el públic va ser la tornada a l'escena de 'El bandoler', una de les cançons cantades a duo per els dos artistes així com la cançó que dona nom al recital, 'que no s'apague la llum'. Altres cançons que varen interpretar foren Recorda respirar, Com el rent o El que hem diuen els arbres per part d'en Ventura i Pais petit o viatge a Ítaca per part d'en Lluis Llach entre d'altres.

En definitiva, un espectacle molt recomenable que avui, dissabte 9 de Juliol, és repeteix a Mallorca. Concretament a Petra. Altament recomanable i seguir que disfrutau com el que més si hi anau.

Contes per Telèfon

potti | 08 Juliol, 2005 17:07 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Avui he acabat el llibre un altre cop. Ja fa anys que tenc aquest petit llibre de contes d'en Gianni Rodari i hem sembla que és el que més vegades m'he rellegit.

El primer cop que el vaig llegir hem va enganxar prou i hem penso que el vaig acabar el mateix dia. Ni el dinar ni el sopar hem varen fer separar-me del llibre. Hem llegia un dels contes i automàticament anava a per el següent, i l'altre i l'altre... I és que aquest llibre te una màgia especial. Semafors que donen via lliure al cel, bstons màgics, nasos fugitius, violes fora de lloc, guerres amb campanes i multitud de situacions més que fan volar la inmaginació de qui els pugui llegir.

El descobriment fou casual. Na Maria (és deia Maria?), la meva tutora de 2on de Primaria (EGB per aquells temps) ens va llegir una serie de contes d'aquest peculiar autor, tots relacionats amb la pau. Contat el darrer no vaig tenir millor idea que demanar al meu pare el llibret en questió. No el trobarem a les llibreries però varem trobar aquest, el de Contes per Telèfon i encara està per aquí, sencer, amb les fulles que comencen a canviar de color i amb un munter de ditades a les seves espatlles.

Ara, lo difícil és trobar altres llibres del autor, ha moltes llibreries m'han dit que fa temps que no tenen res. Serà posible? haurem de seguir cercant i mem si hi ha sort. Mem si re-editen coses d'aquest bon home i ens fa fruir una micona més amb les seves curioses històries peles de bones intenciones.

Festes de s'Arraval a Llucmajor

potti | 05 Juliol, 2005 21:23 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

El passat diumenge a s'arraval varem poder gaudir d'un dels concerts de Musica Nostra que he trobat més entretinguts. El lloc, les festes de s'Arraval a Llucmajor a una plaça que era més un carrer ample.

Música Nostra va començar després dels Sarau alcudienc cap allà a les 12 del vespre i és va allargar fins a les 2, clar dir que no varen quedar molts balladors que fecim tan tard però així mateix per ser un diumenge vespre hi havia genteta. I el concert realment va estar molt bé. S'els va veure disfrutar de tocar i varen aprofitar per fer qualque cançó d'aquestes que tenen al calaix des de fa molts d'anys. Entre peça i peça de tant en quant un intermig musical d'aquets que fan treure un somriure, i a les peces de sempre qualque improvització de les que sorprenen.
Si a això juntam bon ambient ballador i cervessa fresqueta ja vos podeu inmaginar com va ser la vetllada. Llàstima de la brega 'de forasters' que hi va haver just acabar la ballada i recollir els xiringuitos que va donar la nota agre però que per res va espatllar la festa.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb