El Blog d'en Potti

De plaça en plaça, de festa en festa.

Partim!

potti | 26 Agost, 2005 03:02 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Partim cap al Principat i partim....

JA

Festa Major de Vilafranca del Penedes (Sant Felix)

potti | 25 Agost, 2005 23:10 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Una de les altres festes majors de les que podré gaudir (malgrat que no tant com voldria) és la Festa Major de Vilafranca. (Sant Félix, dia 30 d'Agost)

Aquesta festa és una de les més espectaculars de Catalunya i no per el volum de gent com ho podria ser la Festa Major de Gràcia o la de la Mercè, sinó per la quantitat de balls tradicionals i d'elements de cercavila amb els que conten. Ells mateixos l'anomenen com la més típica i ha estat un referent en la manera de fer de moltes festes majors d'arreu del país.

Un dels actes més esperats és l'actuació castellera, on actuen les 4 millors colles del moment (malgrat que ja comença a haver dubtes de que fer amb els Capgrossos de Mataró) i l'altre, deixant de banda tots els balls és el Ball de Gralles que és celebra a la plaça de Sant Joan on cada any és reuneix una bona mostra i que des de fa uns anys acaba en una festa farcida de cançons populars i tradicionals molt animada.

Realment, és una festa per viure i repetir un parell d'anys per poder-la gaudir en tota la seva immensitat.

Toros a Ciutat...

potti | 25 Agost, 2005 23:09 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Avui tornen a sacrificar animals a Ciutat sense cap altre utilitat que veure sang sobre l'arena i tothom està tan tranquil, després amollen quatre ànneres i tothom posa el crit al cel. I per compensar-ho i que ningú és queixi tot ple de policia...

Correfoc a Soller (Sant Bartomeu)

potti | 25 Agost, 2005 16:49 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ahir, els Esclatabutzes ens varen tornar a mostrar el seu saber fer en l'art dels Correfocs. Acompanyats sempre per una micona d'espectacle abans de començar el correfoc en si, aquest any personalment el vaig trobar una micona més fluix que l'any passat (que per mi va ser tot un referent).

Dimonis botant del consistori, besties amb rodes que tiraven for per la boca, un parell de dimonis que escopien foc, el ja 'tradicional' dimoni onanista, bicicletes amb foc i altres aparells varen fer les delícies dels fans del correfoc i varen asustar prou a la gran multitud d'estrangers que miraven apinyats a diferents punts de la plaça. Hi havia zones de la plaça on durant una bona estona no és va aturar el foc i això s'agreeix.

L'únic inconvenient que vaig trobar a tot el xou varen ser alguns dels estris que usaven per tirar foc ho feien a una alçada força imprudent (més o menys a la cara de la majoria de persones) i la percussió en general que no va estar gaire fina. Amb això darrer vull dir que a segons quines bandes de la plaça és sentia molt fluixa, feien força aturades i la plaça és quedava sense renou d'ambient i els ritmes que usaven no eren gaire de 'correfoc' el que feia que de vegades semblava més una samba pirotècnica que una altre cosa.

Després del correfoc, el correaigua. Més curt que l'any passat degut (Segons hem varen comentar) a pressions de grups ecologistes que deien que és malgastava molta d'aigua. De totes maneres és una de les millors maneres d'acabar un correfoc. Aquest cop no n'hi ha fotos perquè amb el correaigua no hem feia gaire il·lusió banyar la càmera.

Cossiers a Montuïri III i final!

potti | 25 Agost, 2005 10:38 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Nit en vela, estudiar i anar a segons quines festes m'estic adonant que no és compatible. Deix a ma germana a la feina i tiro cap a Montuïri, arribo prest. El poble és desert completament. Només és sent renou a un dels bars. Allà dedins només hi ha els quatre padrins que han sortit a fer el cafè i un parell de xeremiers. Sonen les 9 i sortim del bar. El rector ve a obrir l'esglessia i hem deixen pujar amb ells. En lloc de fer un cercavila per despertar al poble a Montuïri fan una cosa força més original, pugen al campanar de l'esglessia i allà comencen a sonar les xeremies. Poc a poc el poble desperta i fins i tot hi ha gent que puja al terrat per veure als que sonen. Un parell de peces després tornam a baixar després de fruir d'unes vistes impressionants.

Berenam a cal rector i tornam a la plaça. Poc a poc arriben els cossiers i fan el primer ball al cadafal. El cercavila és molt més tranquil que el del dia anterior. El dimoni no corre i és dedica a espantar a la pobre canalla que el mirada mescla de devoció i espant. Avui abunden les càmeres de fer fotos i els crits de les mares al dimoni per fer una foto a la seva canalla amb ell.

El cercavila acaba amb la persecució dels cossiers per part del dimoni fins a la rectoria, allà, un petit refrigeri i a fer el darrer ball del cercavila. Després, acompanyen a tots els religiosos fins a l'esglessia. Tornen al consistori a cercar els polítics, entre ells en Rodríguez, cares llargues quan el veuen i el darrer descans.

Una mitja hora de tranquil·litat ajuda a preparar el darrer tram de balls. El primer, dintre del temple on ballen l'oferta. El següents son damunt del cadafal. Aquest és ballava dintre - hem diu una dona – però hi entrava tanta gent al consistori que el varen decidir dur a fora. El darrer però, només per els polítics dedins del consistori. Després, cada un al bar i cap a cases a dinar i fins l'any que ve a veure els cossiers (com a mínim els de Montuïri).

Cossiers a Montuïri II

potti | 24 Agost, 2005 05:53 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ahir tornaren a sortir els cossiers a Montuïri i ahir tot el poble tornà a enbojir. Durant un parell d'hores molta gent des poble s'anava desplaçant cercant la festa que és trobava centrada als cossiers. Així, carrers amunt, carrers avall el jovent i no tan jovent va seguir un dels balls rituals més antics de Mallorca.

La festa, que durà des de les 7 que ballaren al davant de l'ajuntament fins passades les 9 hem sembla on feren l'últim ball 'oficial' allà mateix va estar plena d'espitjades, corregudes, cares d'emoció, i nins asustats. Hi havia tanta gent que a segons quins carrers els mateixos músics havien d'estar rodejats de cossiers que empenyien la gent perquè aquests poguessin passar. Ja m'ho havien dit que hem trobaria tantíssima gent però no m'esperava arribar fins aquest extrem.

Al finalitzar el darrer ball, a seguir la festa a Ca Na Poeta on els xeremiers que varen estar acompanyant als cossiers més qualcun més que és va afegir varen estar sonant una estona fent temps per anar a sopar i animant el personal a ritme de música tradicional. Després, i per donar pas a la verbena, la banda de música va interpretar una serie de pasdobles que varen acabar en un espectacle de foc (ara no recordo el nom) protagonitzar per el dimoni i uns focs d'artifici.

Avui, d'aquí una estona, els cossiers tornaran a sortir per fer el darrer ball.

2on dia2on dia2on dia

Festa Major de Granollers o la festa dels Blancs i Blaus...

potti | 23 Agost, 2005 09:50 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Aquest divendres toca viatjar. La nostra colla (els Castellers de Mallorca) ha estat convidada a actuar diumenge dia 28 i aprofitarem per gaudir d'una de les festes que trobo més originals del panorama festiu català. La de Granollers.

Aquesta Festa Major és basa en una antiga juguesca cap al 1897 de dos rajolers que varen aconseguir mobilitzar el poble per veure qui guanyava. En aquells temps la ciutat ja és va dividir en dos grups, els blancs i els blaus. I ara gràcies a una serie de joves que al 1983 varen voler donar un nou impuls a la Festa Major la ciutat torna a dividir-se per competir i veure quina de les dues grans colles és la millor organitzant els actes de la festa i competint a diversos actes molt puntuals (com l'estirada de corda o el llançament de rajoles (no vos recorda un poc a Son Macià això?)). El que realment m'agrada d'aquesta festa és que no és un espectacle muntat per uns pocs, sinó que és una cosa realment popular i participativa on bona part de la ciutat està involucrada.

Aquest cop, però, la festa tendrà un centenar de mallorquins que si tot va bé mirarem d'integrar-nos en una de les dues grans colles i participar als actes tan diversos com el llançament de rajoles, la tronada del migdia, els balls de bastons (i no precisament els que hi va haver a la Real), gegants, l'estirada de corda, la sortida de la gralla de foc, el correfoc, el drac, el correaigua, els 1000l de la festa o la cremada de l'ajuntament. I tot això només és el dissabte (amem si aprenen els de l'ajuntament de per aquí).

També hem de guardar força per el diumenge, que a les 12 del migdia actuam acompanyats dels Xics de Granollers i els Bordegassos de Vilanova. Serà el segon cop que actuem a granollers, l'anterior cop va ser al 2002 i varem realitzar una actuació força accidentada : 5 de 7 carregat, intent de 3 de 7 per sota, 4 de 7 amb l'agulla, 3 de 7 carregat i pilar de 5. Aquest cop, no provarem de fer castells com el 5 de 7 o el 3 de 7 per sota ja que tornam de les 'vacances' així que serà poc comparable l'actuació amb aquella però bé!.

Només escriure això m'han entrat encara més ganes d'anar-hi....

Fi de festes a La Real

potti | 21 Agost, 2005 15:56 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Després d'un mati més mogudet degut a la presencia de la Batlesa de Palma al temple, s'Horabaixa les festes varen començar amb d'incertesa que provocà la forta pluja que sacsejà Ciutat. Cap a les 7 però, va començar a sortir el Sol i poc a poc les coses tornaren a la normalitat.

Eren una micona passades les 8 quan els Castellers del Mallorca oferien el seu primer castell a Sant Bernat per després actuar dintre del recinte del Monestir. Just acabar l'actuació els i amb força curiosos que, malgrat la pluja, s'havien apropat al Monestir varen començar a sonar els Revetlers, un grup de música de llevant que varen començar a omplir de música la plaça. Al-Mayurqa fou el segon grup i el que més gent va moure. Amb les 'tradicionals' paraules d'en Roig per començar la cosa va prendre caliu i va arribar un moment que la gent havia de cercar lloc prop del bar per poder ballar.

La vetllada va acabar amb un parell de coets i una traca al campanar del temple. Una manera força austera per acabar unes festes tan maques.

La Real resta en Pau...

potti | 20 Agost, 2005 08:39 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ahir i com ja havia anunciat el consistori no aparegueren ni na Cirer ni en Rodríguez i la cosa va anar força més tranquil·la que altres anys.

L'ambient dintre del monestir no va estava malament, força gent amb camisetes de Salvem la Real, un parell de Xeremiers donant la nota musical i molta preocupació per el que pogués passar. Cap allà a les 8 i mitja passades és varen poder començar a escoltar les notes de la Banda de Xeremiers de Palma (un altre cop per el mig) que, curiosament, no varen acabar tot l'acte protocol·lari i no varen entrar dintre del monestir acompanyant a les autoritats i a tots els romeus. Aquests darrers però, si que varen arribar fins el final i és varen trobar acompanyats un altre cop de música de xeremiers, aquest cop però, que els donaven l'esquena com a acte pacífic de rebuig. Una altre cosa va ser quan varen passar les autoritats, no hi va haver cap intent de tancar el pas però si que és varen poder escoltar crits i xiulets (normal).

Un cop acabat tota la farsa de la romeria molts dels 'romeus' desapareixèren deixant, això si, les canyes apilades devora la porta d'entrada a la capella. Es podria dir que era com un símbol de que ells havien arribat allà això si, poca estona va durar el símbol en peu perquè quan la festa va estar més avançada i els nins petits amollats les canyes serviren de improvisada jugueta i varen quedar ben esmicolades.

El final de festa va estar amenitzat per tres grups : Tacaritx, Tramudança i Carumbau que ompliren la plaça de música i festa a la revetlla d'aquest lloc tan especial. Demà, actuarem els Castellers i després sonaran els Revetlers i Al-Mayurqa.

Ara, a esperar que passa aquest matí que deien que na Cirer aniria a la missa que ofereix el prior el dia de Sant Bernat. Ja te collons la cosa, els hi foten tot els voltants i encara demanen que fàcin bona cara....

Altres llocs maltractats per els consistoris!

potti | 20 Agost, 2005 01:01 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ara, just devallant el meu correu-e m'ha arribat la següent noticia de la plataforma de SOS Can Vairet..

-------------------------

Benvolguts amics,

Us informam que davant la petició que l'Associació Veïnal i Cultural de Son Ferrer col·laborant amb la Plataforma SOS Can Vairet ha fet al consistori calvianer, l'Ajuntament de Calvià ens ha fet arribar avui un document firmat pel senyor Anselmo Martín (Coordinador de Participació Ciutadana) on es denega la cesió de l'espai públic de la plaça de la Pinada davant l'escola, l'escenari i materials i l'us de la infraestructura elèctrica per a poder realitzar el Festival Color Esperança.

El senyor Anselmo Martín dies enrera quan la Plataforma SOS Can Vairet li manifestà la intenció de fer el concert a la Plaça d'Europa de El Toro va al·legar que per part de l'Ajuntament de Calvià no hi havia cap problema sempre i quan l'Associació de Veïns de El Toro donàs el seu vist-i-plau. I ara, quan havíem aconseguit el vist-i-plau no només de l'Associació de Veïns de El Toro sinó també de l'Associació Veïnal i Cultural de Son Ferrer i endemés aquesta es va oferir a intermediar i sol·licitar l'espai de la Pineda, l'escenari i material i l'ús de la infraestructura elèctrica per a poder realitzar l'activitat lúdico-musical just avui divendres a un dia del concert i deixant-nos sense capacitat per a poder reaccionar arriba el document on l'Ajuntament denega l'espai.

Però tranquils que el concert es farà perquè tots els grups que han decidit participar-hi estan amb nosaltres i volen ajudar-nos a evitar la destrucció d'aquest entorn. I a més a més, tot i que la intenció de l'Ajuntamet no era aquesta ens han fet un bon favor perquè el part meteorològic anuncia per diumenge fortes pluges a la zona.

Tot i que demà sortirà els mitjans de comunicació la suspensió del concert per part de l'Ajuntament de Calvià us agrairíem que avisàssiu a totes aquelles persones que n'estaven informades.

La Plataforma SOS Can Vairet en l'actualitat està duent a terme tots els tràmits necessaris per a poder convertir-se en Associació i poder així sol·licitar per ella mateixa els espais públics i recursos municipals per a la celebració d'esdeveniments d'interés general. Mentrestant i fins que no tinguem tots els papers necessaris volem agrair des d'aquí la col·laboració desinteressada que hem rebut de l'Associació Veïnal i Cultural de Son Ferrer que sempre s'ha caracteritzat per ajudar les noves associacions que es troben en aquest impàs.

Salutacions cordials i ànims que entre tots ho aconseguirem!

Us mantindrem informats!

Plataforma SOS Can Vairet

--------------------------

No se a que hem recorda tot això, i a aquestes hores tampoc tenc ganes de pensar-ho ja que segur que després no podré dormir!

Au idò! Bona nit!

Ball de bastons a La Real

potti | 19 Agost, 2005 15:30 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Comencen les festes de la Real amb un munter d'incògnites. No sabem si vendrà na Cirer, no sabem quin tipus de representació hauria del consistori, no sabem si és tornarà a repetir el ball de bastons, no sabem la quantitat de policia que hi haurà aquest any...

Ja només el fet de veure que els de Cort hi volen tornar i la 'pau' pactada que surt a alguns diaris entre Cort i el Prior ja fa témer el pitjor. Ara, només podem esperar a veure quan tarden en embrutar-se una de les festes més guapes del 'collar' de Palma. I per acabar d'adobar-ho, les imatges de Gràcia (BCN) per els diferents diaris electrònics....

Afegit...

Donant voltes per fòrums i demés he trobat aquesta glosa que va perfecte per il·lustrar l'article i aquí l'he afegida. Espero que en Macia no hem digui res.

No se posarà sa gorra
enguany allà no hi vé
l'any passat no li anà bé
quan ella hi aparegué
amb es guàrdies amb sa porra
per mi se'n pot anar a córrer
amb es votants des PP
Au, idò madó Cirer
no sé com se vos va ocórrer
a La Real obres fer.

Au, extreta de : http://miarroba.com/foros/ver.php?foroid=558023&temaid=2981499

Correfoc a Alaró

potti | 18 Agost, 2005 11:28 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

No content amb haver fruit dels cossiers el matí, al vespre vaig tornar a pujar a Alaró per veure el correfoc organitzat per els Dimonis d'Alaró, on també participaven el ball de diables de Tarragona i na Marranxa (la bèstia de foc dels d'Alaró).

El correfoc va començar força puntual i amb força gent fent un petit recorregut per un parell de carrers del poble (que si no vaig errat eren pràcticament els mateixos que es va recórrer amb la trobada de Gegants feia una setmana abans) però on és va concentrar tota la festa va ser a la Plaça del Ajuntament, plena per els costats i amb molta gent que esperava als dimonis al mig i on els dimonis i diables varen fer ballar a la gent davall del foc a ritme dels tambors durant una bona estona. Va ser en aquest moment on varem poder veure la quantitat de gent que arreplegaven els dimonis d'Alaró i tot l'espectacle que varen oferir en comparació als diables de Tarragona (que venien de fora i tal volta no havien pogut moure i preparar tot el que els hi hauria agradat quedant uns moments sense gent que balles amb ells.

Al acabar el correfoc varem poder comentar amb diferent gent lo espectaculars que s'havien tornat els correfocs a l'illa de fa un temps cap aquí i sobretot si els comparam amb força correfocs del principat. Personalment, crec que és per l'influencia de la Nit de Foc de la Iguana teatre que va marcar unes pautes a seguir per molts de correfocs d'aquí. Després, a cada banda li han donat la seva empenta. Però bé, tot son opinions.

Cossiers a Alaró

potti | 18 Agost, 2005 10:55 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Amb molta son al cos i un esgotament acumulat del dia anterior ( Son Macià, Montuïri, ballada a Palmanyola i verbena a Alaró que va resultar força fluixa) vaig arribar a Alaró cap a les 11 del matí per veure els cossiers d'aquesta població.

El recorregut va començar a la plaça del ajuntament i al igual que els cossiers de Montuïri, aquests varen anar voltant per el poble ballant al davant de cases particulars sempre acompanyats per els xeremiers (i en el ball només el flabioler), el dimoni i un bon grapat de gent. Cal destacar la diferencia entre la gent que acompanyava els cossiers de Montuïri i els d'Alaró on , mentrestant els primers tenia un caire més festiu (cal recordar que no anaven vestits), els segons era més protocol·lari i semblava que hi havia molta més admiració (a destacar un parell de nins petits que anaven caracteritzats com a cossiers amb un capell fet amb cartró de colors i uns mocadors).

El moment més emotiu del recorregut va ser quan els cossiers varen ballar davant la casa de la família d'un cossier que havia mort feia poc a un accident de cotxe.

Al finalitzar tot el recorregut, els cossiers varen ser els primers en córrer a les Corregudes de Joies amb una botella d'herbes com a premi. Després, tots cap al bar a començar la festa un altre cop a ritme de la música de les xeremies.

Cossiers a Montuïri

potti | 18 Agost, 2005 10:51 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Comencen les festes de la població, i com és tradicional el dia 15 varen sortir els cossiers sense el seu vestit tradicional acompanyats per en Banya Verda (el Dimoni).

Els cossiers varen voltar per el poble en una especie de processó acompanyats per les xeremies i seguits de una gran multitud de joves que és dedicaven a escarnir al dimoni fins que aquest sortia darrera d'ells i enxampava al qualcun al que li donava dues bones fuetades. De tant en quant, tot el seguici s'aturava al davant de qualque casa o comerç on feien la seva dansa ritual davant l'expectació de la gent dels voltants.

El darrer ball, sobre el cadafal que hi havia al davant de l'ajuntament acompanyats de molta gent del poble i de curiosos (com jo) que es varen apropar va ser el més multitudinari. Després, la festa és va escampar per els diferents bars del poble a ritme dels xeremiers.

Després del tret de sortida de la festa, ara aquesta setmana hi ha un reguitzell d'activitats i altres actes fins dia 23 o 24 (ara no m'enrecordo bé) que tornen a sortir els cossiers per darrer cop. Serà qüestió d'apropar-se.

Son Macià

potti | 18 Agost, 2005 08:57 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Dilluns, després de dormir més o menys bé i de disfrutar amb les verbenes nocturnes de Sant Llorenç varem canviar tot el recorregut que teníem pensat i llavors de banyarnos a una cova prop de Portocristo varem partir cap a Son Macià, un petit 'llogaret / poble' on celebraven una de les festes més populars que he vist en molt de temps.

Fa uns mesos en Frechiona va dir que les festes havien perdut el seu caire popular per tornar un espectacle, a Son Macià és veu que encara no ha arribat del tot això que ell deia perquè els Jocs Pagesos estaven secundats per tot el poble.

Aquests jocs consistien en reunir un parell d'actes que normalment s'haurien fet a diferents llocs en un mateix lloc, un rostoll. I donaven la possibilitat de participar a grans i petits. Així doncs varem poder gaudir de competicions com la del Tir amb fona que ells anomenaven tir amb banetja; la competició de carreres de mobilettes; l'estràngol, que és un joc que ara només és juga a dos pobles de Mallorca (Son Macià i Montuiri); alçament de sac amb els peus formats (al més pur estil basc); competició de cans portadors, de llaurar el camp, de llançament d'ous en parella, menjar síndria i el de pesar una porcella a ull. Tots junts feien unes petites olimpíades locals o com ells ho anomenaven, uns jocs pagesos.

Al final de s'Horabaixa, crec que els 6 que hi varem anar a pegar una ullada vare estar força contents d'haver parat a aquest poble i amb ganes de repetir-ho si tenim ocasió, i és que nosaltres també vare poder participar a algunes de les competicions malgrat no guanyèsim res!

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb