El Blog d'en Potti

De plaça en plaça, de festa en festa.

De noces.

potti | 31 Octubre, 2005 00:27 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Qualque dia havia de passar i dissabte va ser el dia. Un dia d'aquests que la gent te l'obligació d'anar una micona mudat.

Les noces ja varen ser una micona especials. Amb una gran quantitat d'ateus important i una altre d'Anglesos que no s'enteraven de res a les noces va resultar quasi un monòleg del sacerdot on varem poder gaudir de la seva veu, que a través del sistema de megafonia de l'esglèssia, semblava extreta de qualque pel·lícula de por. Per llevar un poc de ferro, l'actuació del tradicional 'tiet catxondo' amb intervencions curioses com : “la novia dice que no” varen donar el toc 'diferent' a les noces. Això si, a l'esglessia no hi va haver molta gent. No més de 40 persones hi havia allà dintre abans de que la colla entrés a fer el pilar als nuvis....

Amb tan poqueta gent la veritat és que va quedar tot prou 'familiar'. Un sopar força bo a una de les sales del Palace Atenea, una minidisco a una de les sales del mateix hotel i cap a les 4 o tal volta un poc més tard balls 'tradicionals' i a partir. Però no a dormir, que encara tocaba anar a la festa de recollida dels premis de MallorcaVerbenaTour.

A l'hora que vaig arribar poca festa vaig trobar però una estoneta agradable parlant amb uns i els altres si que la varem passar. Força brutícia era la senyal de que la festa havia estat prou multitudinària i descontrolada. Una llàstima el que les dues festes no fossin en dates diferents...

Ara, a recuperar-se de tot això. Tornar a penjar els calçons d'anar mudat i la camisa nova a l'armari i a esperar.....

Mem qui serà el proper.

Tortuga

potti | 26 Octubre, 2005 19:32 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Fa dos dies. quan entrarem a l'oficina, ens varem trobar una tortuga. Deiem de fer-la la nostra mascota però per l'empresa una tortuga no seria gaire bona imatge. Mentres esperavem a l'amo ella va menjar i és va posar les botes.

Ara, cada matí miram si ha tornat. Sabem per on va entrar pero no com ho va fer. Hi ha tortugues que tenen sort.

I van dos...

potti | 23 Octubre, 2005 22:32 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Coincidint amb la festa de 'Salvem Mallorca' és va celebrar a Manacor la VII Diada dels Al·lots de Llevant. Castellerament no va ser tan espectacular com va ser la nostra VII Diada però a la nostra colla la diada aquesta va servir per reafirmar que la torre de 7 no va ser una flor d'un dia.

En temes de castells volíem repetir la mateixa actuació que férem a la nostra diada i per tant repetir la millor actuació de l'historia d'una colla illenca però lesions 'futboleres' varen provocar alguna que altre baixa inesperada i no varem poder provar alguns dels castells que teníem previstos. Això si, varem repetir el nostre castell més important en aquests moments, la torre de 7.

Després, tot va ser festa i xerinola i al sopar de germanor ja és va poder veure. D'allà, com era tard, directes cap a Ciutat per celebrar-ho. I és que ja ens tocava fer un final de temporada com aquest.

Diada dels Al·lots de Llevant

potti | 20 Octubre, 2005 13:45 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Encara amb la ressaca de la nostra diada i sense haver pogut digerir gaire els èxits s'ens presenta aquest cap de setmana la segona diada més important de l'illa (per a nosaltres) que és la Diada dels Al·lots de Llevant, la colla de Manacor.

Si no m'equivoco també celebren la seva VII diada i en aquest cas els convidats seus son els Bordegassos de Vilanova, colla que havia arribat a fer castells de nou però que ha tengut una forta baixada. A l'actuació també actuarem nosaltres (els Castellers de Mallorca) i ,els amfitrions, Al·lots de Llevant.

De part nostra, mirarem de repetir l'actuació de la setmana passada i tornar a estar al nostre límit realitzant la millor actuació que podem però com sempre està lligada a la quantitat de gent que poguem desplaçar cap a Manacor el dissabte horabaixa.

El cartell encara no l'he pogut aconseguir però l'horari més o menys queda així.

Dissabte 22.
>> 15:05h, sortida del bus dels Castellers de Mallorca cap a Manacor des de davant del col·legi Lluís Vives.
>> 16:30h, concentració davant el local dels al·lots (carrer nou, 8 a Manacor) i cercavila que s'aturarà davant de l'ajuntament per fer uns pilars per acabar a la Plaça de Sa Bassa.
>> 17:30h, actuació castellera a la Plaça de Sa Bassa amb els Bordegassos de Vilanova, els Al·lots de Llevant i els Castellers de Mallorca

I després ja veurem. Tots els que volgueu venir a fer pinya o a animar estau convidats.

Entre les fotos i el poster de la VII Diada

potti | 18 Octubre, 2005 17:17 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

I seguim penjant fotos de la VII Diada.

D'altre banda, cal comentar que esteim cercant una bona foto de la Torre de 7 (el castell que te dues persones per pis) perquè volem fer un poster d'aquesta construcció. Tothom que en tengui i vulgui col·laborar serà ben rebut.

Per enviarles si posau un comentari a aquest article emplenant el camp del correu-e jo hem posaré en contacte amb vosaltres. Moltes gràcies!

Les fotos :
: album 2
: album 3

VII Diada dels Castellers de Mallorca.

potti | 17 Octubre, 2005 07:30 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ahir va ser un dia molt especial, per a mi i per a la colla. Per a mi per l'orgull de poder ser el primer cap de colla que ha aconseguit descarregar la torre de 7 baix la seva tutela a la nostra colla, per veure que tot ha sortit com esperàvem, sense contratemps, bé. Per a la colla perquè gràcies a l'esforç de molta gent hem aconseguit realitzar la millor actuació d'una colla illenca i demostrar que aquí també sabem fer grans castells.

Les emocions que és varen viure a la plaça varen ser difícils d'explicar : eufòria, plors, crits, però sobretot un sentiment d'unió que feia temps del que no gaudíem. El sentir que tots havíem fet aquest castell és un sentiment que val la pena viure.

Però no només la torre és va endur tot el protagonisme. L'altre castell que ens va fer vibrar a tots va ser el 3 de 7 per sota, castell que no descarregàvem des del 2003. Espectacular com ell sol i també molt estimat per la colla.

Després, tot va sortir sol. Sopar, ballada amb Myotragus, la germanor entre colles, festa i més festa varen omplir el vespre fins a ben entrada la matinada.

L'altre sorpresa va ser ser coneixer al Pep Torrò per allà al mig i sobretot poder gaudir de les fotos que va fer.

Podeu trobar més coses als següents blocs :
: D'en Pep Torró
: Diari intereactiu de l'arc46
: Castellers a Mallorca
: Més fotos

Demà Diada, Castells, Festa, pluja?

potti | 14 Octubre, 2005 15:25 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Demà serà un dia força emotiu. Demà serà la meva segona Diada com a Cap de Colla però a l'hora la meva “darrera” diada com a Cap de Colla. Quan acabi l'any, eleccions i a veure qui surt.

Això fa que el dissabte l'encari amb força il·lusió. Duim ja dos anys com aquell que diu preparant aquest dia i els darrers assajos han estat una cosa força espectacular i el d'ahir més encara. Tot està preparat i ben assajat ara només falta no tenir cap contratemps i que les coses surtin com a mínim igual de bé que als assajos. Després, només caldrà celebrar-ho tots junts per les fites que haurem assolit.

Després encara quedaran 3 actuacions : a Manacor, a Inca i a Barcelona que dependran totalment del resultat de demà i, com no pot ser d'una altre manera, del volum de gent que aconseguim moure a cada una d'elles.

Ara, només cal que la pluja no ho llenci tot a perdre. Si no, haurem d'aguantar els nervis una setmaneta més...

Per recordar
>> 17:00h Cercavila de la Plaça Espanya a Cort
>> 18:00h Actuació a Cort
>> 21:30h Concert de Myotragus a Santa Eulalia
(hi haurà torradores per qui vulgui torrar)

un moment del assaig

afegit
Mirant el MeteoCAT m'he trobat això :
Illes Balears:
nuvolositat variable per núvols d'evolució vertical que deixaran ruixats entre febles i moderats a qualsevol punt. Temperatures lleugerament més altes.

La Beata.

potti | 13 Octubre, 2005 11:15 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

I aquest cap de setmana, a l'hora que els Castellers de Mallorca celebram la nostra VII Diada és celebra a Palma la cavalcada de la Beata i enguany no sembla millors que els altres anys. L'única cosa que se segura és que s'ha limitat el número de colles de xeremiers a 40 i no se hi ha qualque altre limitació. Una pena perquè aquesta festa era manera fàcil de treure uns doblers per moltíssimes colles.

D'altre banda, suposo que és farà com sempre i quedarà com un acte folklòric més, avorrit i sense cap altre al·licient que veure centenars de persones vestides de 'pagesets', com si això ens reafirmes com a poble.

Trescant per Internet no he trobat gaire informació. A Mallorcaweb una noticia de fa dos anys i al fòrum dels Xeremiers de Sóller també s'hi pot trobar qualque cosa, però a cap de les dues bandes hi trobam gaire informació. Anant al web del Consell, i al d'infomallorca.net tampoc he trobat res (o no ho he sabut trobar). Només amb això, que els propis organitzadors no facin cap tipus de publicitat ja demostren el que cerquen amb aquests tipus de manifestacions culturals/folklòriques. Amollar duros de manera copiosa i ràpida per després poder dir que SI que fan coses per la cultura popular. Trist no?. Ben be segur que molta de la gent que hi participa (ja sigui com a músic o com a 'pageset') no ho faria si no hi hagués l'ajuda monetària que hi ha al darrera. Així qualsevol cosa és pot fer popular...

Ara toca seguir cercant mem que si trobo qualque cosa que expliqui el perquè d'aquesta festa a Palma quan sembla que on realment és celebra és a la Vila. Realment, hem recorda moltíssim a l'acte que fa la Sala (o ajuntament) per la Mare de Deu de la Salut i que trobo força fora de lloc i sense gaire suport popular.

Bé, serà qüestió d'esperar i a veure com va. Això si, no serè jo el que la vegi que per qualque cosa ja tenim la Diada Castellera.

Final de la 1era Mostra de Cultura Popular de les Illes Balears

potti | 10 Octubre, 2005 17:25 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Al final el diumenge si que s'ha omplit la fira, i de quina manera!. En comparació amb el dissabte al matí hi havia molta gent. Encara sort que es podia caminar i no resultava agobiant.

El que era la fira seguia com el meu apunt anterior, igual. Amb menys gent vestida de pageset que va ser compensada per les mostres i amb un parell de casetes que sincerament podrien llevar-se en pro a d'altres on és mostrassin altres tipus d'artesans. Sincerament, vaig trobar a faltar els constructors de gegants (que tal volta hauria estat una bona oportunitat dur a qualcun aprofitant l'estrena dels gegants de Sineu) o d'instruments tradicionals (que n'hi havia com a mínim un donant voltes per la fira). Cal dir que amb la quantitat de gent és notava menys la falta d'animació al carrer que el diumenge també la vaig seguir trobant insuficient.

Respecte a les exposicions, hi ha un parell que no vaig poder arribar a veure així que seran difícil de comentar, i d'altres que les vaig trobar una mica fora de lloc (carruatges, trens antics, etc...).

L'escenari principal va seguir sent el lloc que va aplegar més gent. Els glosadors del diumenge horabaixa varen trobar més caliu que els pobres que varen obrir la fira a les 10:30 del matí el dissabte. De ball hi havia suposadament 3 grups que al final només és va convertir en un quan es va anunciar que els altres dos eren mostres (cosa que en cap moment ho posava al programa) i molts balladors que arribaren a mig horabaixa per anar a ballar és quedaren en les ganes quan varen veure el panorama. Després del ball va ser en Tomeu Penya el que va ocupar l'escenari i és pot dir que va ser el que va tenir més èxit a la mostra reunint a molta gent dintre i al voltant de la 'canxa' de basquet habilitada per els concerts. Després d'ell, els Ximbomba Atòmica tornaren a tocar per segon cop aquest any (tot un rècord) amb un concert molt i molt bo (i divertit) amb poca gent al principi però nombrosos curiosos que es varen anar apropant i que va posar punt i final a la Fira.

En definitiva, com a prova està bé però crec que encara han de polir un parell de coses. Deixar-se de tonteries i llevar actes i demés que no tenen res a veure amb la cultura popular. Mirar de fer concerts adient al que estan venent (en Tomeu Penya pot ser divertit de mirar i tot el que vulguin però crec que encara no representa gaire la cultura popular, els Antònia Font tres quarts del mateix). Si l'única raó era dur gent que fàcin una cosa que cridi l'atenció i que sobretot ho publicítin d'una manera adient tant a Internet com als mitjans de comunicació i valles i no com ho han fet.

Més coses sobre tot això ho podeu trobar a diferents blocs de per aquí a la vora :
- quaderns (amb els gegants nous)
- a la talaieta petita hi ha un parell de fotografies.
- Bloc d'en Candido
- i en Pep torró també xerra d'això.

Primeres impressions de la fira.

potti | 09 Octubre, 2005 14:03 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ahir dissabte, vaig aprofitar que m'havia llevat prou d'hora per anar a fer feina per pegar un bot a la 1era Fira de Cultura Popular de les Illes Balears.

El matí, la poca gent va ser la tònica general. La fira era força gran i diversa per donar sensació de plena amb el poc volum de gent que va aparèixer. Ni les actuacions d'Uc o de Música Nostra varen aconseguir arreplegar gaire gent, molt menys els glosadors que a les 10:30 del matí és veia que és trobaven força fora de lloc.

El resta de la fira, que just obrir hi estaven treballant alguns tècnics, no estava malament malgrat que, al meu parer, sobraven algunes coses com ara totes les exposicions de cotxes antics, carruatges, la taula o altres mostres de construccions/art antigues que ja estan en desús o els vestits de 'pagesets' de molta gent que venia a les parades d'artesania. Dona d'impressió amb tot això que per a ser popular o tradicional cal ser vell/antic o tenir un bon vestit 'de pagès'.

D'altre banda, a destacar el teatre de carrer amb personatges de rondalles (que estaven força ben aconseguits) o el dur els cavalls i gegants de Menorca (que son coses que difícilment podem veure a Mallorca) ho trobo una decisió força acurada. Tal volta hauria faltat una mica més d'animació per els carrers (qualque colla més sonant simultàniament) o alguna cosa més que dones videta s'hauria agraït.

Per la gent que vulgui veure imatges i demés sobre la fira, al bloc d'en Pep Torró o de la Talaieta trobareu més fotografies.

1era Fira de Cultura Popular de les Illes Balears.

potti | 08 Octubre, 2005 04:40 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Si fa uns mesos era el Consell que montava una festa d'aquestes carecterístiques sembla ara que el Govern Balear també ha trobat que això pot ser font de vots i ha 'copiat' l'idea del consell però amb l'ambit de totes les Balears (malgrat que Eivissa, Formentera i Menorca no estan gaire presents mirant el programa així a primera vista).

Curios si més no

el programa. :

Dissabte, 8 d'octubre
Hora Espai Grup
10:00 Escenari Principal Glosadors
10:30 Itinerant Cavalls (passacarrers)
10:30 Itinerant Xeremiers de Son Roca
11:00 Escenari Principal Música Nostra
12:00 Escenari Principal Arribada Autoritats
12:30 Escenari Principal UC (Eivissa)
13:30 Escenari Principal Es Broll (Ball-Mostra d'Eivissa)
14:00 Descans
16:00 Escenari Principal Glosadors
16:30 Itinerant Xeremiers de Son Roca
17:00 Vora l'estació Es Rebost amb cavalls menorquins
17:30 Escenari principal Ballada de gegants i bateig dels gegants de Sineu
18:15 Escenari Principal Aires Formenterencs
19:45 Escenari Principal Herbes Dolces
20:30 Escenari Principal Maregassa (Havaneres de Menorca)
21:00 Descans
22:00 Escenari Principal Fora des Sembrat
01:00 Escenari Principal Antònia Font

Diumenge, 9 d'octubre
Hora Espai Grup
10:00 Escenari Principal Glosadors
10:30 Itinerant Xeremiers de Sóller
11:00 Itinerant Desfilada de gegants
11:00 Vora l''estació Agrupació Musical de Ciutadella + Associació de Criadors de Cavalls de Raça Menorquina
11:30 Escenari Principal Ballada de gegants
12:15 Escenari Principal Quart Creixent
13:15 Escenari Principal Aires Formenterencs
14:15 Descans
16:00 Escenari Principal Glosadors
16:30 Itinerant Xeremiers de Sóller
16:30 Escenari Principal Xaloc
17:00 Escenari Principal Aires Sollerics
18:15 Escenari Principal Brot d'Alfabaguera
19:15 Escenari Principal Tomeu Penya i Géminis
20:45 Escenari Principal Sa Ximbomba Atòmica

I durant la mostra:

* Xeremiers, glosadors i cercaviles
* Ballades populars
* Cançons populars
* Teresetes
* Teatre de carrer amb personatges de rondalla
* Nit de folk-rock amb torrada, tambors i dimonis (dissabte)
* Desfilada de galeres i carros antics

Arriba la diada

potti | 07 Octubre, 2005 11:26 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Amb l'octubre arriben les cites castelleres més importants de l'illa. Enguany, la primera diada serà la nostra, la dels Castellers de Mallorca que, dissabte dia 15 mirarem de fer els nostres castells límit acompanyats dels Al·lots de Llevant (els de Manacor) i els Marrecs de Salt (de Girona).

Però això no s'acaba aquí, junt amb la diada s'adjunta tot un dia d'actes i festes que van des de tallers (a la plaça major a les 11:00h), cercaviles (a les 17:00h des de la Plaça d'Espanya fins a Cort) a ballades (a les 21:00h aproximadament a Santa Eulàlia amb Myotragus). Això, arreglat amb un sopar de germanor per les colles i la gent que hagi col·laborat i una micona de festa nocturna per Ciutat acabarà amb la nostra diada.

Una setmana més tard, els Al·lots de Llevant celebraran la seva diada amb uns actes semblants als nostres però ubicats a Manacor i amb els Bordegassos de Vilanova com a colla convidada.

Ara només ens cal esperar que els castells que tenim pensat fer surtin sense cap tipus d'entrebanc. Ànims.

La darrera verbena de l'any.

potti | 03 Octubre, 2005 19:07 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

El passat dissabte és pot dir que va acabar la temporada festera de l'illa amb la Rocketa Festival, de la Factoria de So a Santa Maria.

Tot el muntatge, que va arribar a acumular unes dues de retràs és va dividir en tres escenaris. El gran on sonaven els grups 'bons' o coneguts. Un més petit ja dintre de les instal·lacions de la Factoria de So on varen actuar grupets que començaven (i no se si eren sortits de la factoria) i una sala on és va anar punxant música fins que va començar a botar la llum.

Jo personalment vaig arribar just abans de que els Grollers de la Factoria de So actuessin juntament amb els dimonis i vaig partir just acabat el concert de La Pulqueria ja que el dia següent tocava actuar a la Fira d'Alaró. La festa, va ser com la darrera reunió de tota la gent que ha estat assídua a les diferents bervenes de l'estiu i fins i tot lloc on conèixer gent nova i força agradable d'una manera una micona fortuïta. Llàstima que el vespre el tengues tan limitat.

A destacar també el punt dels tassons retornables (el quart lloc que trobo enguany ( 1 , 2 , 3 )) i els alts preus del bar. La cervesa anava cap els 2,5 euros. Una micona cara per ser una barra al carrer.

Sobre els concerts que vaig veure, a destacar la primera aparició per l'illa de La Pulqueria. Un grup que fa 'rancheras punkis', que hem recordaven als mítics Kojon Prieto i los Huajalotes, i que va deixar una molt bona imatge a molta gent que els escoltava per primer lloc amb un directe força fresc i amb molta interacció amb el públic. La putada, l'il·luminació del escenari. Molta llum de fons fent contrallums però poca llum que il·luminés directament als músics.

autopistes i més autopistes...

potti | 02 Octubre, 2005 15:47 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

és per plorar..

Destrossa entre Inca i sa Pobla
Operaris de la concessionària intenten evitar que es fotografiïn les obres

B. PICORNELL.Palma.
«Si tornes a fer una foto, esclafaré el cotxe amb vosaltres a dins». L'escena es produeix en un carrer a la entrada de Campanet, just devora les obres de l'autopista Inca-sa Pobla. Qui profereix la frase és el conductor de la imponent excavadora que es pot apreciar a la fotografia. Per un moment, redactor i fotògraf coincideixen. Té raó el Consell: «Mallorca ets tu», l'esclafen i ens esclafaran.

Un poc abans, un superior seu els havia convidats a abandonar les obres. «No podeu estar aquí ni fer-ne fotos, llevat que rebi instruccions contràries», els digué mentre teclejava el mòbil. Els segueix fins al camí, on ells es troben amb l'envestida de la màquina, i dóna suport a l'operari.

La perllongació de l'autopista Palma-Inca començà enmig d'una contestació considerable, sobretot a Campanet, municipi governat pel PSM i que es veia molt afectat per aquesta infraestructura. Pareix que les indemnitzacions als expropiats aconseguiren asserenar els ànims. Però qualque residu de mala consciència, alguna percepció de contestació deu surar en l'ambient, quan s'intenta evitar que quedi constància gràfica de les obres i es recorre a la intimidació violenta.

Per què tant de secret amb aquesta immensa ferida enmig del camp mallorquí, que es pot percebre des de tots els angles? Aquesta mateixa setmana, la redacció d'Inca d'aquest diari s'havia interessat per la construcció de les rotondes elevades a Búger, Inca i Campanet, o a l'enllaç amb les carreteres de Pollença, Alcúdia i sa Pobla. Impliquen la construcció de grans ponts de formigó que alteren de manera notable la configuració del paisatge.

La Conselleria d'Obres Públiques es negà a proporcionar-ne informació. Es limità a remetre la premsa a un fulletó repartit quan s'iniciaren les tasques.

Aquest era el motiu que el redactor i el fotògraf fossin dijous a Campanet, al camí de ses Coves, emmig d'un temporal d'immenses onades de terra remoguda, amb les zones de calma que representen fragments d'horts i de finques que sobreviuen a la devastació. Un residu de paisatge humà entre tant de metall hi emergia solitari, com el supervivent d'un naufragi, amb la presència d'un pagès d'edat i impertobable que conreava les restes del seu hort.

L'actitud dels professionals de la concessionària anà en la línia que havia tingut la Conselleria un dia abans: no facilitar la tasca informativa. Maria Isabel Cabrer, la consellera, no visita mai aquestes obres, iniciades fa un any i que ja s'han cobrat el seu tribut de sang. Alfredo Serrano Martí, de 27 anys, morí, esclafat, a finals de maig, ja que la seva grua bolcà. Entre acusacions d'incompliment de la normativa laboral, la consellera es limità a constatar que hi havia obres i que s'hi produïen accidents «per desgràcia o per mala sort». L'oposició parlamentària no té gaire més sort que la premsa en demanar informació sobre un projecte dotat inicialment amb un pressupost de sis milions i mig d'euros.

La destrossa del paisatge rural i les dimensions faraòniques de l'autopista són prou evidents per als vianants. Les fotografies de Miquel Àngel Canyelles que acompanyen aquest article tenen una eloqüència que el text no aconseguiria mai.

El futur de Búger i de Campanet és prefigura quilòmetres abans, al polígon d'adossats que existeix a l'entrada d'Inca, ben aviat tan a prop de la platja d'Alcúdia com de la plaça d'Espanya. És el progrés i la prosperitat que s'havien venut en forma de seguretat a la carretera i amb una contradictòria i indissimulada invitació a la velocitat. Hi ha habitatges visats per a una superfície equivalent a tres milions de metres quadrats. La perifèria d'aquests pobles i els costats de l'autopista ofereixen prou espai per col·locar-los.

I, quan triomfa la lògica de l'asfalt i del ciment, la mateixa setmana que es coneixen destrosses a la Font de la Vila, sembla com si el moviment ecologista hagués perdut l'alè. En la inauguració de l'autopista cap a Llucmajor, no hi hagué cap acte de protesta. Dissabte, el redactor hi transitava i no podia evitar demanar-se si, per millorar la carretera anterior, era necessària aquella pista immensa d'aterratge, a la qual sobrava espai de pertot.

Era la mateixa impressió que va tenir dijous mentre es dirigia cap a Campanet: això sembla un excés i, perquè reti, serà ben necessari que el parc automobilístic s'incrementi. Serà un altre símptoma «del progrés i de la prosperitat», aquell eslògan de Gabriel Cañellas, adaptat ara a la «Nueva Mallorca».

Qui hi passi i hi miri, veurà l'abundància d'immigrants del sud entre els operaris. No deixarà tampoc de constatar el cinisme que suposa. Els mateixos àmbits socials que reneguen del fenomen migratori són els que incentiven la construcció d'infraestructures mastodòntiques que exigeixen la contractació de personal vingut de fora.

L'autopista és immensa; les excavadores són immenses; els munts de terra aixecada, descomunals; la previsió del trànsit, impensable; les quarterades ocupades, incomptables... Mallorca és tan petita com abans. No ha crescut físicament. Pereix en el parèntesi entre dues saturacions. La de les darreries dels noranta i la que vindrà a continuació. De tornada, es mig entén que Cabrer no hagi visitat les obres. I és possible demanar-se si, quan s'inauguri, no hi anirà ningú a dir: «Això no s'ha fet en el meu nom».

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb