El Blog d'en Potti

De plaça en plaça, de festa en festa.

Final d'una època, principi d'una altre.

potti | 30 Novembre, 2005 06:50 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ahir, per fi i després de molts patiments, per fi vaig deixar de ser Cap de colla dels Castellers de Mallorca. Després de dos anys i de totes les coses que heu pogut veure a diferents articles de per aquí ja tocaba. El relleu l'ha agafat en JJ Cànoves després de guanyar ahir les eleccions a Cap de Colla on es presentava també en Jordi Segura (antic cap de colla de l'agrupació).

Les eleccions varen començar amb una petita xerrada de tots dos candidats on mostraven més o menys la línia que seguirien per així rapinyar un parell de vots dels indecisos. Després, un a un cada integrant de la colla major de 14 anys va poder exercir el seu dret a vot triant el candidat que preferia. Així fins a passar 103 persones.

Després, és va aprofitar també per fer la votació sobre el local On la colla va triar si volíem anar a provar el centre social Flassaders com nova seu de la colla. Va sortir que si. Així que a partir d'ara allà serà la nostra nova seu.

Números al final de la temporada

potti | 28 Novembre, 2005 17:49 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Hem acabat la temporada i els resultats han estat magnífics, aquí van les dades :

: 35 castells de 7 descarregats (entre ells 3 torres de 7)
: 46 castells de 6 descarregats (17 d'ells han estat torres de 6)
: 49 pilars de 4
: 33 pilars de 5
: 1 sola caiguda (2 de 7 carregat)
: 5 intents desmuntats
: 35 actucions (o lloc on hem fet castells)
: 6 tipus diferents de castells
: 26 torres de 6 netes descarregades a assaig
: 163 castells descarregats a plaça (contant els pilars)
: posició 16 al rànking del avui
: posició 17 al rànking de la jove de tarragona

Això vol dir que només hem caigut un sol cop en tot l'any i va ser quan varem provar per primer cop el castell més difícil que hem fet. No està gens malament eh?

Nit de foc a Mancor

potti | 26 Novembre, 2005 10:52 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ahir, divendres 25, a Mancor en motiu de la Fira de l'esclata-sang és va dur a terme el correfoc organitzat per els dimonis de l'associació Arrels de la Vall en mig d'una gran expectació ja que era el primer gran correfoc que muntaven (si els informadors no m'enganyaren). Amb el títol Nit de bruixes i dimonis, el poble a vesar de gent i una mica més tard del que posava al programa els Mancorins començaren l'espectacle.

El muntatge era força espectacular: arribant a plaça, cossiols en flames il·luminaven els carrers. Un cop allà, un gran cadafal amb il·luminació, molts músics i diferents alçades presidia la plaça. Darrera, una tela negra amb un gran dimoni pintat acompanyava una de les pantalles de vídeo que havien posat perquè tothom pogués veure millor el muntatge. Al centre de la plaça una munt de llenya preparat per cremar la gent acabava de posar el punt tètric.

La primera part de l'espectacle, molt teatral. Amb bruixes arrossegades fins a la muntanya de llenya. Molt d'extra fent de soldat i vigilant que ningú s'apropes més del compte, crits per la megafonia, bruixes demanant que no les cremessin vives va quedar força bé i força coordinat per la quantitat de gent que eren malgrat que s'hem va fer massa llarg ja que hi havia moments que no sabies que passava exactament. D'altre banda, el tipus de muntatge i la manera de fer hem va recordar molt al espectacle que munten cada any els Esclatabutzes a Soller.

El problema, va venir a l'hora de l'entrada dels dimonis. Allà, el Caos va ser el que va començar a 'governar' . L'entrada de dimonis tots correguent carrer avall amb les bruixes anant al seu encontre va anar encara bé. Però en el moment en que és va encendre la pirotècnia les coses varen començar a fallar. A la sortida del Dimoni (el gran) una gran cascada de foc va cobrir l'edifici d'on sortia de manera força espectacular però tots els dimonis cremant a l'hora va crear una cortina de foc d'on tothom va sortir espantat. A partir d'aquest moment les coses varen començar a anar cap avall. Els bombers varen haver d'actuar dintre de l'edifici d'on sortien. Els dimonis mateixos no varen tenir recursos per no fer baixar l'ambient i quan al final varen poder començar a tirar carretilles ja no varen aconseguir engrescar al públic. Això, junt amb petits accidents i tal volta el possible desànim que porta organitzar una cosa tan gran que comenci a fallar va provocar que la part de 'correfoc' quedes força pansida. Tal és va notar això que els músics (que fins a les hores havien aconseguit anar molt coordinats) es perdessin una micona i l'espectacle acabés de manera sobtada.

Una llàstima perquè l'espectacle és va quedar en un ''vull ser però no puc'' i on és notà la falta d'experiència dels dimonis. Ara, amb una mica de feina sobre tots els errors que tengueren segurament l'any que ve (si s'animen) faran un espectacle-correfoc digne de veure.

Afegit (29/11/05)

Bé, rectifico dues coses que he dit abans i n'afegeixo una més:
: La nit de foc no va ser la primera, si no la segona.
: La primera nit de foc que varen fer no va ser cap tipus de prova si no una nit de foc amb totes les paraules.
: Per saber més coses sobre aquests dimonis : aquí

Diada dels Minyons de Terrassa ( 2005 )

potti | 24 Novembre, 2005 07:08 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

El passat diumenge és va celebrar la diada d'una de les colles que més admiro i a la que hi sol anar normalment, la Diada dels Minyons de Terrassa. La diada pintaba bé: havien promés grans castells i havien promés festa. Que més és pot demanar?

Diumenge matí varem partir cap a Terrassa. Avió, tren, tren, i en un tres i no res ja estava a la capital egarenca. A la Plaça Vella haviem quedat per anar a berenar amb gent habitual de les places castelleres, un bon berenar saben el que ens esperaba va ser el preambul d'una gran actuació que és va quedar a mitges de les coses que volien realitzar.

Els minyons obriren amb el gran castellot, el 3 de 10 amb folre i manilles que és va quedar a mitges molt lluny de carregar-se. Per repetir, una torre de 9 (o 2 de 9) amb folre i manilles impresionant, un 4 de 9 i un 5 de 8 tancaren l'actuació. Les altres colles més o menys feren el que s'esperaba sense contar amb l'intent de 3 de 9 amb folre de Barcelona. Acabada l'actuació, el tradicional espectacle de la Diada de Minyons i el seu dinar. Espectacular com cada any que hi he anat. Per acabar. Festa al local, concert dels Ganxets, Grallers del Baix Camp i fi de festa borros.

Un bon cap de setmana de desconexió. Llàstima de la ma fotuda.

Salvem la RealRock

potti | 19 Novembre, 2005 11:20 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ahir, al monestir de la real és va tornar celebrar un acte reivindicatiu per demanar a la gent que és fitxi amb la Real: El concert 'Salvem la RealRock'. Encapçalats per els sempre reivindicatius Al-Mayurqa i seguits per molts altres grups mallorquins com els oprimits o els Rock & Press el concert va aconseguir mantenir el recinte de la Real força ple fins al darrer grup. A destacar els 'intermitjos' protagonitzats per diversos grups com en Yonovoi o un bon grapat de Xeremiers.

Personalment, el grup que més hem va cridar l'atenció i amb qui m'ho vaig passar millor (els primers no els vaig veure per problemes d'horaris) varen ser els Rock & Press. Directes, divertits, 'versionadors', curiosos i que no crec que tardin molt en fer-se un nom per aquí. El cantant, espectacular. Llàstima que només cantin en castellà.

En definitiva, un bon vespre ben entretingut de festa i música.

1er concurs de composició per a xeremies

potti | 17 Novembre, 2005 08:17 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Per fi, qualcú ha pres l'iniciativa. Els Xeremiers de Muro han organitzat per el seu aniversari un concurs de composició per a xeremia i flabiol i tamborí. Aquí teniu les bases per si hi ha qualcú que vulgui provar-ho. Recordar que la data límit d'entrega serà dia 27 de desembre. Escriuria més pero amb la ma envenada hem resulta difícil tot això.

BASES:
1- Se convoca concurs de composició per a xeremies, flabiol i tamborí obert a compositors/es de les Illes Balears, Catalunya i País Valencià.

2- Hi haurà dues categories de premis: Tradicional: en la que hi podrà haver marxes i balls. Lliure creació: obert a qualsevol tipus de composició.

3- Els participants hi podran concórrer amb un màxim de fins a 2 obres. Una per categoria o les dues a la mateixa categoria

4- Les composicions hauran de tenir en compte les característiques tècniques que es detallen a continuació per a cada instrument.

Xeremies:
a) Tessitura. L’àmbit serà el comprès entre el SI3 i el DO5 (escrit una octava inferior). Tot i que totes les alteracions es fan sense claus, podem considerar practicables el Mib4, Fa#4 i Sib4.
b) Disposició dels bordons i tonalitats..
Les peces poden ser escrites sobre les següents disposicions dels bordons: DO2 / DO2-SOL2 / DO2-SOL2-DO3. Amb aquestes disposicions les tonalitats més habituals són DoM i FaM. La disposició dels bordons RE2-LA2 és una altra de les possibles i permet de tocar en Rem. Aquesta disposició però, no es podrà combinar amb cap de les descrites anteriorment dins d’una mateixa peça.
També és possible, evidentment, tocar sobre escales modals. Cal tenir en compte que, al llarg d’una obra, o si escau, de cada un dels seus moviments, no és podrà canviar la disposició inicial dels bordons.
c) Qualsevol reguinyol que s’hagi d’interpretar s’ha de fer constar a la partitura. Flabiol:
a) Tessitura. L’àmbit serà el comprès entre el La3 i el Fa5 (escrit una octava inferior). Tot i que totes les alteracions es fan sense claus, podem considerar practicables el Mib4, Fa#4, Sib3 i Sib4.
b) Qualsevol reguinyol que s’hagi d’interpretar s’ha de fer constar a la partitura.
Tamborí:
S’entendrà que tota nota escrita a la línia de percussió s’ha de fer al centre de la pell del tamborí. Si es volen fer cops en altres llocs s’hauran d’especificar en una llegenda al final de la partitura.
Esquema a seguir:
8 8
8
8

5- Tota obra presentada ha de ser original i inèdita i no pot haver estat mai premiada en cap altre concurs.

6- Els participants hauran d’enviar 5 còpies de la partitura de cada una de les obres presentades, especificant en quina categoria vol participar. Amb tot, si es considera oportú, s’hi podrà adjuntar una gravació en suport estàndard.

7- La durada de cada una de les composicions serà d’un mínim de 2 minuts i d’un màxim de 5 minuts. En el cas que una obra consti de diferents moviments, la suma total no podrà excedir de la durada màxima establerta en aquesta base.

8- Les obres seran trameses per correu certificat a :
Associació de xeremiers de Muro ES REGUINYOL
Premis ES REGUINYOL de composició
C/ Santa Anna 104 07440 Muro

9- Les composicions seran enviades dins un sobre mida foli en el que s’hi inclouran les 5 còpies de la partitura i un sobre petit tancat, que únicament tendrà escrit el nom de la peça. Dintre, el sobre petit, contindrà una fotocòpia del DNI del concursant i un breu currículum, aquest s’obrirà en el moment de l’entrega dels premis.

10- El plaç de presentació de les obres serà de dia 7 de novembre fins a 27 de desembre de 2005.

11- El jurat, designat per l’Associació de xeremiers de Muro ES REGUINYOL, estarà format per: Antoni Artigues, Xavier Carbonell, Andreu Comas “David”, Pau Moragues i Tomàs Salom. Tots ells homes de reconegut prestigi dins el món de la cultura i música tradicional. Les seves decisions seran inapel·lables.

12- El jurat farà una selecció d’obres finalistes. Aquestes seran interpretades al Teatre Municipal de Muro dia 14 de gener de 2006 dins el marc del 2n aniversari de ES REGUINYOL. ( consultar programa a part).

13- Les obres finalistes seran interpretades per una colla de xeremiers designada per l’organització del concurs.

14- D’entre el grup d’obres finalistes, el jurat atorgarà un únic premi a cada una de les categories:
Premi categoria tradicional: 400€
Premi categoria lliure creació: 400€

15- L’ Associació ES REGUINYOL es reserva el dret d’enregistrar, publicar o editar les obres finalistes i adquireix els drets de la seva edició sense perjudici del fet que el seus autors puguin fer-ne altres edicions, amb l’únic requisit que hi faci constar el premi o menció obtinguda.

16- L’Associació ES REGUINYOL, com a entitat organitzadora del concurs, es reserva el dret de modificar les bases si, per causes de força major, n’hi hagués la necessitat.

17- La participació en el concurs suposa l’acatament de totes les seves bases. Per a qualsevol aclariment cridau al telèfon 619486427 ( Ramon ).

Tornam de Barcelona, per fi.

potti | 15 Novembre, 2005 07:31 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Aquest darrer viatge de la colla a Barcelona ha marcat el nostre final de temporada com aquell que diu. Ara només queda un assaig i una petita actuació però la feina que s'havia de fer ja està acabada. A Barcelona, no només varem tornar a repetir els nostres millors registres. També varem tornar a sortir per la televisió demostrant que d'exòtica ja ens queda poc i el que és més important, que tenim els castells que hem fet enguany ben assolits i que els podem arribar a fer fora de casa i ben cansats.

L'actuació va ser ràpida. Nosaltres començarem en tercer lloc i realitzarem un 5 de 7, la nostra tercera torre de 7, i el sempre espectacular 3 de 7 per sota. Per acabar, 4 pilars (dos de cinc i dos de 4) varen tancar la nostra actuació. Els Castellers de Barcelona varen realitzar per la seva banda un 4 de 7, un 4 de 7 amb l'agulla, un 4 de 8 i 8 pilars de 4 a l'hora. Els d'Esplugues varen fer castells de 6.

El viatge va estar marcat per la pluja i per el mal temps. Des de que varem arribar la pluja no ens va deixar de banda quasi en cap moment fins 1 horeta abans de l'actuació, que és va aturar i ens va permetre fer els nostres millors castells. Després d'actuar i mentres dinàvem la pluja va tornar a fer de les seves. Cosa que al final no va importar gaire i va permetre seguir amb la doble celebració. La primera per l'actuació que varem fer i la segona perquè això marca el meu final com a cap de colla.

2 de 7 descarregat a BCN. fotografia extreta del web de Castellers de Barcelona

A fer castells a Barcelona...

potti | 11 Novembre, 2005 22:10 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

D'aquí unes poques hores surt l'avió que durà a la nostra colla, els Castellers de Mallorca, a actuar al principat en el que és pot dir la darrera actuació de l'any.

L'actuació, Diumenge al Clot (BCN) a les 12:00h amb els Castellers de Barcelona i els Castellers de Esplugues. Els de BCN diuen que provaran de fer castells del 8 pisos, nosaltres per la nostra banda ens conformarem amb repetir la diada. Això vol dir tornar a repetir la torre de 7 (que ja en duim 2 descarregades) acompanyant-la amb el 3 de 7 per sota i el 5 de 7. Repetint la millor actuació de d'història de la colla.

Amb aquesta actuació per fi acabaré un cicle que va començar ara fa uns dos anys en el que he estat Cap de Colla i la veritat és que hem fa força il·lusió acabar. Després ja vendran les votacions i la campanya (que hi ha gent que fa dos anys que ja la fa, com si fos política això).

D'altre banda, hem sap greu partir cap a Barcelona, malgrat sigui a fer castells, amb la manifestació per “l'eix del Mal' que hi ha muntada a ran de l'esbucament del Pont del Tren. No hi podré anar per forces majors però espero que Cort quedi petit.

Fira d'espectacles d'arrel tradicional Mediterranea de Manresa

potti | 10 Novembre, 2005 06:50 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Divendres passat vaig poder fer una petita escapada cap a la Fira d'espectacles d'arrel Tradicional de Mediterranea de Manresa. Una petita escapada perquè vaig partir divendres horabaixa i vaig tornar unes 24h després sense haver pogut gaudir tot el que voldria de la fira.

Uns dies abans havia donat voltes per la plana web de la fira per veure que és feia i realment hi havia moltíssima oferta. Els concerts era impossible veure-los tots ja d'entrada. Els espectacles de carrer eren molt més fàcils de veure perquè es repetien un parell de cops els tres dies que durava la fira. Així podies fer-te un horari i mirar de fruir de la major part d'ells.

El primer espectacle de carrer que vaig poder veure va ser el dels soldadets de plom. En un principi infantil però on tothom s'ho passava bé. Digne de veure i força divertit.

Després de sopar, va ser el torn dels concerts i les 'classes'. Abans del concert Al-Mayurqa hi va haver un taller on 'qualcú' (no se qui era ) va donar un parell de nocions de 'Ball de Bot'. Jo en aquells moments era sopant però sembla que el pobre home no va estar gaire encertat amb els consells ja que molta gent de Mallorca no va acabar gaire contenta amb les 'classes'. Va ser acabar uns i començar els altres i en un tres i no res els Al-Mayurqa ja eren preparats per sonar damunt del escenari i sota l'envelat. El concert, força animat, amb molta gent mirant i molts balladors va estar prou bé. Llàstima de l'organització, força estricte, que no va deixar seguir més d'una hora al grup Mallorquí que va acabar sobtadament. Al acabar el concert la festa va continuar per la resta de Manresa amb molts altres grups, a destacar els Baeturia, les Violines (a un parell d'elles les vaig conèixer a un Festcat), o els Rauxa.

Dissabte al matí, hem pensava que tendria temps de veure qualque espectacle dels que es feien a primera hora (com per exemple els Ministrils del Consell ) però entre una cosa i l'altre vaig haver de partir cap a Barcelona per no perdre l'avió i hem vaig quedar amb les ganes.

Respecte a l'organització, força correcte i estricte amb els horaris. Una cosa que hem va sorprendre i que trobo que no hauria de ser així és que en cap moment en el programa (o com a mínim el que vaig tenir jo ) és dona un protagonisme a les autoritats deixant una curta carta de presentació a la fira a càrrec de la consellera de cultura i poca cosa més. Ca acte on és digui que apareixeran ni res de semblant deixant tot el protagonisme a qui de veres l'ha de tenir. Un altre punt a favor de la fira.

Llàstima que no he pogut estar tot el temps que m'hauria agradat. L'any que ve si puc, repeteixo.

El Pont del Tren, Peça a peça....

potti | 06 Novembre, 2005 09:20 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

No hem surten les paraules per definir tot això. Tornant de Manresa, després de deixar trastos a casa va y hem trobo tot això. Terrible. Més no puc dir del que diuen els diaris o altres blocs. Això si, aporto un parell de fotografies.


Si, el pont se l'enduen peça a peça...

Altres blocs on podeu llegir coses sobre el pont :
: Sa Talaieta Petita
: L'arbre de pisos
: Palma amb ma esquerra

8a Fira d'espectacles d'arrel tradicional de la Mediterrana

potti | 04 Novembre, 2005 09:40 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

A partir d'aquest matí i fins el diumenge horabaixa és celebra a Manresa la 8ena edició de la Fira d'espectacles d'arrel tradicional de la mediterrània.

La fira, tal com la defineix el seu web és : un mercat multidisciplinar de noves creacions inspirades en la tradició i que se celebra a Manresa el primer cap de setmana de novembre. I on podem trobar tot tipus de propostes. Des de espectacles de carrer (joglars, malabars) a cantants com en Miquel Gil passant per grups com Al-Mayurqa. (enguany).

I és que enguany son tres els representants illencs a la Fira. Un per dia. Al-Mayurqa sonarà avui vespre. Demà al matí seran els Ministrils del Consell que per primer cop surten fora de l'illa a actuar si no m'equivoco. I diumenge serà el torn d'en Cris Juanico.

El més impressionant de tot això és la quantitat de gent que mou la fireta. Tanta, que totes les habitacions de Manresa estan ocupades un parell de setmanes abans. Serà qüestió de viure-la, malgrat sigui només un poquet.

cartell

Primera 'Jam session' de música tradicional

potti | 03 Novembre, 2005 06:46 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ahir a Palma va haver-hi una nova proposta per tots aquells que feim música tradicional, per primer cop (o com a mínim per primer des de fa un bon grapat d'anys) és va celebrar una 'Jam Session' centrada en aquest aspecte de la música, el tradicional, i la veritat és que per ser el primer intent va sor prou bé.

La primera crida va reunir a uns 10 instrumentistes al cafè-teatre Aire de Ciutat que varen estar sonant prop d'hora i mitja interpretant temes 'tradicionals' amb instruments prou diversos (tarotes, guitarres, violins, panderetes, etc...). La gent també ha respost bé davant d'aquesta proposta. Una cinquantena llarga de persones varen poder gaudir d'aquesta trobada de músics que és dediquen a la música tradicional i molts d'ells varen sortir força contens. Però el que és més important, no hi havia les 'cares de sempre' que solen anar a veure aquests tipus d'actes.

La propera 'Jam Session' el primer dimecres de Desembre, just al mig del pont de la 'Constitució', al cafè-teatre Aire de Ciutat.

Halloween??

potti | 02 Novembre, 2005 06:15 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ni un ni tres, dos dies ja duc en estat de 'shock' després de trobar-me diverses vegades per el carrer a grup d'al·lotets disfressats de monstres demanant llepolies o, en el seu defecte, fent bromes pesades. Comerços i televisions ens bombardetjen amb la nova 'tradició'.

Però lo pitjor de tot és quan t'apropes a un dels al·lotets i demanes el perquè de tot això :

-” Demà és dia 1, és Halloween. Què no ho has vist per la tele?

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb