El Blog d'en Potti

De plaça en plaça, de festa en festa.

Diada de Mallorca i l'home dels nassos.

potti | 31 Desembre, 2005 17:15 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Tal dia com avui, fa uns 776 anys entrava en Jaume I a Ciutat i posava les bases del que és ara la nostra societat. Tal dia com avui aquesta festa era sonada, era la festa de tota Mallorca. Ara, gràcies als polítics que tenim i la por vers les nostres arrels això ha quedat reduït a un acte institucional i avorrit però ple de simbologia. És l'únic dia de l'any on les autoritats de tots els colors de Mallorca tan propenses sempre a deixar de banda les nostres arrels fan honors a la persona que les va 'importar' i a la bandera que ho representa. La nostra bandera original.

Ahir però, és va notar que encara queda gent que vol posar un poc de festa a aquesta data tan assenyalada i la Plataforma 31 D va montar, a banda de la manifestació a la que no vaig poder anar-hi per problemes d'horari, el concert d'Al-Mayurqa i Obrint Pas. Els primers, varen fer botar la plaça a ritme dels seus sons tradicionals deixant la ''Plaça dels Patins'' petita per ballar. Els segons, mogueren a tot el jovent fent un concert dels que creen afició (molt millor del que varen oferir al Acampallengua enguany) i recolzats per el darrer CD/DVD que han tret al mercat. Llàstima de l'iluminació, que podria haver estat molt millor.

Paral·lelament, avui ja era tradicional que els padrins (el meu ho feia mentres va viure) portessin als fills a veure l'home dels nassos a la plaça de Cort. Allà, podiem observar (i podem) l'imatge de Jaume I (que és suposaba que tenia tans nassos com dies te l'any (a dia 31 només queda un dia...). Una tradició ben catalana i "curiosament" present també a la nostra terra. A la vikipedia hi podem trobar també informació.

Ara, quan tengui una micona més de temps, miraré de penjar un parell de fotos a l'article. Mentrestant, només tenc aquesta visible...

obrint pas

Al blog d'en Candido podeu trobar coses sobre la Diada i un parell de fotos

Ara, cap a la mar...

potti | 28 Desembre, 2005 10:48 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Primer va ser el voler enfonsar a la mar un vaixell. Ara, ampliar l'illa per construir, lo proper? 4 pilars que aguantin un sostre i construir dalt....

Del diari de Balears d'avui.

---------------

El Morro de sa Vaca serà perllongat per fer-hi una macrourbanització Jaume Matas visita el terreny i es compromet amb Vicenç Grande, Mathias Kühn i la resta d'inversors

RAFEL CAVALLER. Palma.
El president de la constructora Drac i del Mallorca, Vicenç Grande, ha presentat un projecte al president Jaume Matas per allargar la península del Morro de sa Vaca (Escorca, molt a prop de sa Calobra) i construir allà tot allò que impideix el Pla territorial de Mallorca. Els empresaris immobiliaris Mathias Kühn (Kühn & Partner) i Mateu Sastre (Ibercon) s'han adherit de manera incondicional al projecte, juntament amb el president de Gesa-Endesa, Bartomeu Reus. Les cadenes hoteleres Sol Melià i Iberostar també han assegurat la seva participació. Grande explicà al president del Govern, Jaume Matas, el projecte durant una excursió «in situ» i de caràcter «privat» a la qual també hi participaren els consellers d'Obres Públiques i Medi Ambient, Mabel Cabrer i Jaume Font, així com els batles de Sóller, Escorca i Fornalutx, i un reduït grup de persones de Presidència. Grande explicà a Diari de Balears que «la visita era privada, així que no entenc com ho sabeu. Algú ha parlat de demés. Volem fer més gran Mallorca, és cert, i al president Matas li encanta la idea». Amb certa reticència, Grande informà que ha estat la consellera Encarnación Pastor la que ha batiat el projecte amb el nom de 'Cayo Largo' «en record de tots els mallorquins que viatjaren a l'Havana a fer fortuna». Segons el president de Drac, «ja poden estar tranquils els ecologistes, ja no tocarem ni una pedra més de Mallorca. Ja ho saben els del GOB, se'ls ha acabat la feina. A partir d'ara construirem a Cayo Largo tot allò que voldrem sense molestar ningú». Però, i per damunt de tot, «Cayo Largo permetrà consolidar la situació financera del Mallorca i les seves pretensions de disputar la Champions». Aquest diari contactà també amb el promotor Mathias Kühn, segons el qual «la construcció de Cayo Largo donarà molta feina. A més, es reciclaran els enderrocs i el fems inorgànic. La terra que falti la durem del Camerun, així que també ajudarem a desenvolupar un país del Tercer Món tan pròxim a nosaltres gràcies a Etoo». En termes semblants es pronuncià Bartomeu Reus, segons el qual «el turisme es veurà beneficiat per Cayo Largo. Una vegada més serem pioners en el camp del desenvolupament sostenible». L'esborrany inicial del projecte Cayo Largo, que es publica en un gràfic, contempla la construcció de «villas» en primera línia del mar, amb la costa absolutament privatitzada «per evitar problemes com a la Costa dels Pins», segons digué Mathias Kühn. «És lamentable que la gent sigui molestada durant les seves vacances. Anim a tots els residents a la Costa dels Pins a vendre les seves cases i comprar les 'villas'. És la millor inversió econòmica i en tranquil·litat que poden fer». En aquest sentit, Cayo Largo serà un autèntic vedat a la cubana, perquè l'entrada per terra serà controlada per agents de seguretat a través d'una barrera. Això és el que assegura Bartomeu Reus, expolític del PP i actual president de Gesa-Endesa. «El meu president, el senyor Pizarro, m'ha ordenat invertir sense límits. No descartam construir una central nuclear. Això és extraoficial, però si Gas-Natural ens treu d'Endesa, Cayo Largo serà la nostra Covadonga. Des d'aquí recuperarem allò que els catalans ens volen prendre». Els batles de Sóller, Fornalutx i Escorca, Simarro, Albertí i Gómez, tots ells del PP, comparteixen també aquest entusiasme. «Sóller estava creixent massa -assegurà Carlos Simarro- i a la fi podrem posar-hi ordre». En canvi, Antoni Gómez, d'Escorca, es mostrava contrariat. «Aquí tenim moltíssim per construir. Encara queden muntanyes verges. No entenc perquè han de gastar tant en moure terra». Joan Albertí també estava inquiet: «Na Mabel (Cabrer) m'ha dit que passarà un escalèxtric per damunt Fornalutx. Això ens llevarà turistes i li he dit que faci passar l'autopista enmig del poble».

-------------------

Serà aquesta l'inocentada? ;)

Esquivant el Nadal

potti | 27 Desembre, 2005 17:45 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Per sobreviure a aquestes dates el millor és mirar d'esquivar el Nadal i les celebracions no dessitjades. Sembla obligat anar a totes les reunions que és fan d'aquesta mena i cometre tots els excessos possibles (menjar, beguda, regals...). Esteim bojos.

Ho concentram tot en uns pocs dies, com si no hi hagués res més a fer. Dues setmanes de patiments, almax, ressaques i exercicis malabars amb els nostres contes corrents i per després què? Quedar la resta de l'any com estaquirots....

Jo, com cada any he esquivat tot el que he pogut del nadal. De sopars de nadal, el de la colla de castells. De gateres, amb els amics de tota la vida i per passar-ho bé. De regals, quan cregui que és necessari tenir un detall amb qualcú i així sobrevivim.

Ara toca esquivar el cap d'any. Qui sap si enguany ho aconseguiré tornant a viatjar o per contra aniré a fer el soparet amb els amics de sempre i de festa la que s'organitzi per si mateixa. Res d'anar a fer excessos. Per això ja estan les festes de sempre.

No més paper...

potti | 24 Desembre, 2005 17:13 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

A la UIB estan tan avançats que no en volen més de paper, ni a les papereres.

Al-mayurqa: Tradició i Compromis

potti | 21 Desembre, 2005 08:16 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ahir al auditori de la Fundació Sa Nostra Al-Mayurqa ha presentat el seu nou treball discogràfic : "tradició i compromis".

Amb l'auditori molt ple, i sense lloc per asseurer-se n'Antonia Vicens i en Damià Pons han estat els encarregats de dir quatre mots per presentar el disc d'una manera força personal i reclamant les arrels del nostre poble.
Desprès, han donat pas a les imatges del DVD, que amb el fil conductor de la música del grup ens han presentat la Mallorca que encara és conserva sense ciment, es presenta a ell mateix, als instruments que fan sonar i presenta també la seva història a trets generals. Història que després queda millor reflectida al llibret que acompanya el DVD.

Per acabar d'arrodonir-ho, un recull de dos Cds a moltes de les seves peces classificades en peces per Ballar i peces per Escoltar. A veure si qualque altre grup s'atreveix a fer qualque cosa semblant. Felicitats Al-Mayurqa

De bloC a bloG

potti | 20 Desembre, 2005 18:10 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Seguint els consells d'en Gabriel Bibiloni, he canviat de BLOC a BLOG. Més aquí.

Sopar de Nadal, posters i calendaris.

potti | 19 Desembre, 2005 22:43 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Dissabte varem poder gaudir d'un dels actes socials de la nostra colla més representatius. El Sopar de Nadal.

Com una gran família, cada any ens reunim una gran quantitat de castellers i familiars per fer un sopar tots junts. El sopar és força diferent als que feim normalment, diferent perquè és troba fora de temporada i sol anar acompanyat de ganes de tornar a veurer-nos perquè com suposo que ja tothom deu suposar, fer castells amb la colla no només és l'acte d'aixecar-los i que els al·lotets arribin dalt de tot. També és un acte social i d'integració força important.

El sopar, com darrerament va estar muntat per petites aportacions personals que varen donar una amplia varietat d'aliments i menjars diferents on triar. També va ser el lloc per regalar el 3er cartell que ha fet la colla, aquest cop amb la torre de 7 de cort com a protagonista (Fotografia feta d'en Pep Torró), i els calendaris de butxaca amb la foto del 5 de 7 descarregat a BCN.

Ara, només ens cal esperar a 7 de gener de l'any que ve per començar a fer castells un altre cop

Presentacions i més presentacions.

potti | 15 Desembre, 2005 13:35 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Dilluns i Dijous vaig poder assitir a un parell de presentacions de llibres que varen ser força interessants.

Dilluns, aprofitant el Concert d'obertura del curs acadèmic del Conservatoria Superior de Música a Manacor és va presentar el Llibre Estudis sobre música tradicional de Mallorca de n'Antoni Noguera editat per les Edicions Conservatori Superior. El llibre, en Castellà, sembla que és de lo millor que s'ha publicat sobre la nostra música Tradicional. Junt a la presentació del llibre és varen donar una sèrie de premis així com varem poder disfrutar d'un concert a càrrec de l'escuadra de caramellers "Sa colla des puig de missa", en Biel Majoral i s'Estol des Picot. que varen interpretar un parell de peces per cap.

Dijous el llibre presentat era el d'en Joan Sans Mercadal: "Els meus jocs. La creació de jocs a partir del folklore i la cultura de les Illes Balears". Editat per Edicions UIB i presentat a la Llibreria Literanta. La presentació, sobretot quan va ser en Joan Sans qui va parlar, va ser força entretinguda i propera. Després cava i olives per a tothom.

Dos llibres més que afegir el carro de compres d'aquest mes. El que no se és si tendré temps per llegir-los.

Punt i final dels Saloa Taldea

potti | 12 Desembre, 2005 09:35 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Després de la presentació a Ciutat, amb el petit cercavila extrany que varen donar, els Saloa van recòrrer una petita part de la geografia Illenca fent aturades a Artà, Vilafranca, Selva i Manacor.

Ni a Artà ni a Manacor vaig poder-hi anar però a les altres dues hi vaig assitir força il·lussionat. La millor de totes dues, Vilafranca, sense cap dubte. Malgrat que a Selva no hem vaig poder quedar tot el que vaig voler a vilafranca varen sonar molt bé i la festa de després és va allargar i allargar. Impressionant. Quasi m'atreviria a dir que va ser força més divertit tot el rebombori que és va montar a l'hora de sopar, amb balls, cançons no tan tradicionals (com el No Somos Nada de La Polla Records) i altres petits saraus.

A Selva, cal dir que també varen actuar els Grallalsac i abans va haver-hi una trobada de Xeremiers.

Ara, a esperar fins a l'any que ve a que això és repeteixi si hi ha sort.

Saloa Taldea de gira.

potti | 06 Desembre, 2005 22:43 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Dissabte passat, per els carrers de Ciutat i en motiu del Dia de la casa basca ( o de la pàtria basca, ara no ho sabria dir del tot cert ) varem poder gaudir d'un petit cercavila i un concert a càrrec dels Saloa taldea, un grup de Folc Basc que repeteix a l'illa. L'any passat per aquetes dades ja varen estar sonant per aquí.

El cercavila, força curt, els va dur per un parell de carrers de Palma acabant a la Plaça Santa Eulalia on varen actuar damunt d'un d'aquets entarimats que ha muntat l'ajuntament per tota la ciutat. El concert, curtet i a mode de presentació de la gira per Mallorca, va ser força animant i entretingut malgrat l'absència d'una de les integrants principals del grup, l'al·lota que toca la pandereta. Haurem d'esperar idò al dijous per poder gaudir del grup complet.

Ara, per poder-los veure. Dimecres a Artà, dijous a Vilafranca, divendres a Selva i dissabte a Manacor.

Conferència ' El Bolero'

potti | 03 Desembre, 2005 21:20 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ahir a un dels salons d' actes de La Misericordia va tenir lloc una xerrada a càrrec de na Joana Domenge i en Joan Pastor sobre 'El Bolero' davant d'unes 30 persones que omplien la sala. Entre ells, hi havia qualque ballador i sonador dels que trobam normalment per les places i en Xisco 'Pipa' com a personatge destacat.

La xerrada, dividida en dues parts, va ser una mena de presentació sobre un treball que estan realitzant aquestes dues persones sobre el Bolero i la repercusió que ha tengut al llarg de la història. La primera que va exposar va ser na Joana Domenge realitzant un breu resum de a història i les fases per les que ha passat aquest ball abans d'arribar a Mallorca. Tot a trets molts generals però que servia per fer-se una lleugera idea de per on anaven els tirs.

Un cop acabada na Joana va ser el torn d'en Joan que va fer la seva explicació cap el caire musical del bolero. Aquesta part va ser la més pesada per a tothom i crec que la menys treballada de les dues. Malgrat va ser el que va emprar més recursos audiovisuals la xerrada va resultar una mica faixuga i no va deixar ni gaires coses clares ni cap camí al que agafarse. Personalment, a mi hem sembla que va deixar anar un bon grapat de suposicions que ell havia fet sobre els boleros i poca cosa més.

Al final de la conferencia, els dos ponents és varen oferir per rebrer qualsevol tipus d'ajuda sobre el tema o cedir part del treball a altres persones que volguesin treballar el tema.

més sobre el desallotjament...

potti | 03 Desembre, 2005 08:12 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Al Última Hora avui podem llegir.

------------------------------------------

Siete detenidos por ocupar de manera ilegal una planta baja en la calle Ferro de Palma
La autoridad judicial ordenó que se llevara a cabo el desalojo del inmueble

MICHELS
El Juzgado de Instrucción 10 de Palma ordenó ayer la intervencion del Cuerpo Nacional de Policía, para desalojar a siete personas que ocupaban de manera ilegal una vivienda. El inmueble está ubicado en la calle Ferro, en Palma. La orden se dio en base a numerosos oficios que se habían entregado a los ocupantes de la casa, oficios que no se habían cumplimentado. Desde primera hora de la mañana se desplazaron al lugar varias unidades del Cuerpo Nacional de Policía, de las Brigadas de Seguridad Ciudadana y de Información. Los policías estuvieron en la zona, intentando convencer a los ocupantes de que salieran. En un momento dado se produjo un incidente cuando una mujer, a la que se le había solicitado la identificación, se enfrentó a los policías y éstos tuvieron que reducirla. Sobre la una de la tarde, se procedió a ejecutar la orden judicial, y los agentes fueron entrando en la planta baja, saliendo con los ocupantes que estaban esposados. No hubo incidentes y las citadas personas fueron trasladadas a la Jefatura del CNP. A media tarde fueron presentados ante la juez y quedaron en libertad. La casa quedó precintada.

Desallotjament...

potti | 02 Desembre, 2005 15:31 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Avui han dessallotjat un parell de vivendes abndonades que havien estat ocupades per joves que tal volta no tenien per pagar el maravellos pla aquest d'hipoteca jove del govern. Un d'ells, era company de feina. Demà tal volta serà un delinqüent perillós.

Llàstima que no ho facin tan bé intentant desallotjar llocs on tothom sap que fan coses pitjos que intentar viure...

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb