El Blog d'en Potti

De plaça en plaça, de festa en festa.

exàmens i festes!

potti | 27 Gener, 2006 16:01 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Just abans de començar els exàmens arriben les darreres festes de gener. Si el temps ho permet aquest cap de setmana hi ha a Gràcia (Barcelona) les festes de Sa Pobla a Gràcia amb foguerons, ball, xeremiers i altres herbes. Mentres, a Ciutat és fan els darrers actes de Sant Sebastià amb la trobada de Gegants.

Digikam i Raw

potti | 24 Gener, 2006 16:03 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

El digikam, un programa per administrar tota la fotografia digital que és fa amb el Linux ja m'el va presentar fa un temps en Pep Torró i l'única pega que li trovaba era que no podia fer visualitzacions de fitxers RAW a un tamany aceptable. Avui, visitant el seu web he trobat que han tret nova versió (0.8.1) i que permet visualitzar els arxius RAW de 8 bits anunciant a més que a la versió (0.9.?) els arxius RAW de 16 bits també tindran suport.

Curiosament, xerravem d'aquest tema fa només un parell de dies al blog d'en Benjamí.

fins on hem d'arribar?

potti | 21 Gener, 2006 03:18 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Donant una volta per els diaris per veure que havien dit de la festa i la revetlla m'he trobat aquesta curiositat a "El Mundo"...

-------------------------

La Plaza del Olivar fue la que menos tardó en entregarse a la música. El sabor más autóctono de la Revetla se concentró allí, cediéndose el protagonismo al ball de bot. El calor lo pusieron Tamarell, Xaloc Música, Balladors de Lluc y Carumbau. Durante la actuación de estos últimos, incluso se improvisó un baile popular de manera espontánea.

-------------------------

Aquest bon home hem sembla que mai havia vist a la gent sense vestir de pageset. I encara hi ha gent que és demana el perquè no s'hauria d'emprar aquesta vestimenta per ballar?

Sant Antoni a Manacor

potti | 19 Gener, 2006 17:10 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Hi ha molts pobles de Mallorca que celebren Sant Antoni i és difícil triar (si ets ciutadà) on anar a celebrar-ho. Enguany, va tocar el torn a Manacor i just sortir de la feina només va caldre agafar el tren i plantar-se en poc més d'una hora a l'altre punta de l'illa.

A mesura que t'anaves apropant al centre l'ambient festiu creixia i moltes de les places eren plenes de gom a gom. Amb la gent al voltant de les fogueres torrant, xerrant, cantant o fent sonar qualque tipus d'instrument.

Fa goig pensar que des de la primera foguera on hem vaig aturar, a la Plaça de la Verdura (hem sembla que és diu) la gent no aturava de cantar i glosar. Sempre hi havia qui entonava la melodia de Sant Antoni.

El difícil però va ser arribar a trobar els dimonis i tota la comitiva que els seguia foguera a foguera ja que quan jo vaig arribar aquests és desplaçaven en autobús i costava de seguir el ritme. Un cop, però que tels trobaves la festa estava assegurada. De lloc en lloc ja sigui caminant o en bus compartir amb la gent la beguda o les cançons era quasi necessari i el REPETITIU ball que feien els dimonis sempre al voltant de Sant Antoni encoratjats per la multitud i la banda de música és espectacular, més que per el propi ball és per la festa que és munta al voltant d'aquesta tradició.

Cossierss, Sant Honorat, Algaida.

potti | 18 Gener, 2006 23:32 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Dilluns a Algaida tornàren a sortir els Cossiers. Ara hem sembla que només surten 3 cops a l'any. A l'estiu i per Sant Honorat, ara al gener. Lluny queda ja l'època en la que els cossiers ballaven cada setmana a Cal Dimoni fent que perdessin per el seu poble aquest aire místic que els acompanya.

Ara fa goig veure com la gent espera emocionada a la sortida de l'esglèssia com si fos el primer pic que els va a veure. Els crits dels al·lots quan estan prop del dimoni. Com corren al darrera per tocar el picarol. El silenci dels adults en el moment del ball. Els cops de bastó al terra. El so del flabiol...Vigília de Sant Honorat a Algaida.

potti | 18 Gener, 2006 17:15 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Que la revetlla sigui el diumenge i el haver d'anar a treballar el dia següent fan que un s'ho pensi abans d'anar de festa a Algaida. Però la veritat és que val la pena. Ball, dimonis (com no poden faltar en aquestes dates), música en viu, foguerons i un bon ambient foren el que va acabar per decidir-me.

Arribarem tard, just després de la ballada però a temps de veure els Dimonis d'Alaró i el seu correfoc. Un correfoc força normal i sense gaires pretensions. Entretingut i sense molt de teatre com és veu darrerament per moltes bandes. Només foc, percusió i molta gent baix les espurnes.

Al acabar l'espectacle de foc, la gent és tornà a reunir vora els foguerons fent sonar les ximbombes, qualque xeremia i glosant una micona. Xerrar amb un i els altres era el que quedava per fer fins el moment en el que "S'Arrual Jazz Mort" començà a sonar, montats en un remolc amb un sostre ben improvitzat i estirats per un cotxe a un parell de racons del poble. Una manera molt original de dur la música a tots els catons d'Algaida.


Sant Sebastià : Ballada

potti | 18 Gener, 2006 09:45 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Diumenge al matí varen començar la jornada intensiva de Ball de Bot. Grup rera grup varen anar sonant des de les 10 del matí aproximadament a les voltes fins que la pluja va decidir que s'acabava el ballar. El sol i el bon temps varen acompanyar tot el dia i el ballar és va fer força a gust.

Però com darrerament sol pasar, l'ajuntament també va ficar ma a aquest acte. Quan abans hi havia un intermig d'una horeta perquè la gent pogués dinar tranquilament, enguany aquesta aturada no va existir i els grups que varen sonar a hora de dinar ho varen tenir ben fumut per poder moure gent.

Però aquesta no va ser l'única cosa negativa de la diada. Quan eren sobre l'escenari Al-Mayurqa i aquests és queixaren del tracte que rebia la cultura popular de part del govern, una funcionaria de l'ajuntament va pujar SOBRE L'ESCENARI per demanar que Toni Roig (una de les veus del grup) callés. Un primer avis, una targeta groga per fer callar una de les poques persones que és va manifestar en contra de la política de festes de Sant Sebastià d'enguany. Ja fa coió tot això.

Si els del Ajuntament dediquesin tants d'esforços en fer les coses bé com ho fan per controlar i montar aquestes coses això seria una altre cosa.

moment de la ballada
alt="petita cantant" />

Més fotos aquí

Premis “Es Reguinyol” de composició i la nova colla de dimonis de Muro.

potti | 16 Gener, 2006 16:26 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Dissabte passat a Muro és varen celebrar dues coses força importants per a la cultura de l'illa (ara que sobretot va en decadència a algunes zones urbanes) : El resultat del concurs de composició És Reguinyol per a Xeremies i l'estrena dels Dimonis de Muro.

Els dos premis (tradicional i nova composició) varen ser per en Morey. A destacar la poca implicació dels participants. Dels 6 finalistes només 2 anaren a recollir el premi (i el guanyador per exemple no va ser un d'ells).

D'altre banda, poc després de l'entrega de premis i del concert que oferiren uns dolçainers convidats per a l'ocasió s'estrenaren els Dimonis de Muro. Per uns petits problemes no vaig poder arribar a temps a poder-los veure. Així que res de fotos ni res de semblant.

Després, la festa continuà a un bar proper on dolçainers i xeremiers feren festa junts fins ben tard.

Sant Sebastià : Cercavila alternatiu.... FINS A CORT!

potti | 14 Gener, 2006 22:59 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Just quan els Simpsons i en “Pep” començaven a caminar cap a Cort creant una nova tradició cercant l'entreteniment dels més petits (segons va sortir ahir al Diari de Mallorca) per Sant Sebastià, un bon grapat de gent es reunien a la Font de les Rambles demanant el lloc que l'Ajuntament ha llevat a tota manifestació de Cultura Popular (o feta per el poble) que també i com s'ha pogut veure des de fa força anys també entreten als petits.

El cercavila alternatiu, organitzat principalment per l'OCB i amb el suport de moltes organitzacions ciutadanes, ha pujat el carrer dels Oms i ha arribat fins a la Plaça Espanya on, baix la mirada del Rei Jaume I amb la ma alçada com volguent renyar als ciutadans per el que feim o deixam fer a les nostres arrels, s'ha llegit el manifest.

A partir d'aquest moment i una vegada acabat l'acte ha començat el vertader cercavila alternatiu. Realitzant el recorregut que és feia antigament i amb un bon grup de Xeremiers al davant van tirar per els carrers del centre acompanyats unes 300 persones i davant la mirada de molts de ciutadans que aplaudien tota la festa que s'oferia. Fins a la Plaça Major tot ha estat força tranquil i fins i tot hi havia policia local que obria pas.
Els problemes han començat al sortir de la Plaça Major on un primer grup de policies locals ha volgut aturar a la gent però no ho han aconseguit. A partir d'aquest moment la comitiva ha estat escortada en tot moment per la policia fins arribar a la Plaça de Cort, allà ja esperaven un parell de Policies Nacionals i un bon grapat de Policies Locals que han fet un cordó de seguretat perquè el cercavila no arribés al mig de la plaça.
Allà però, malgrat l'espectacle (en castellà) no s'ha aturat, s'ha aconseguit que molta gent donés l'esquena a l'escenari per escoltar els xeremiers i veure la cuca fera. La policia mentrestant, s'ha dedicat a fer pressió perquè tota la festa popular s'atures arribant a oferir sempentes inclús a qualque músic.

Poc a poc, i baix la pressió de la policia poc a poc s'ha anat desfent la manifestació sense cap tipus d'incident greu a destacar.


Més fotos de tot això, aquí.

Actualització (15-01-2006 19:48)

Els diaris també fan resó d'aquesta noticia :

Diario de Mallorca : noticia
Los Simpsons compiten con los dimonis
Los personajes de televisión protagonizaron el desfile mientras los de la cultura popular realizaban un pasacalle alternativo

Ultima Hora : noticia
Un inicio de lo más animado
Los Simpson abren las fiestas de Sant Sebastià, que también contó con un «cercavila» alternativo

El Mundo : noticia
Los independentistas boicotean una obra de teatro infantil en el primer día de fiestas
El pasacalle alternativo de 'dimonis' y 'xeremiers' de la OCB irrumpió en protesta contra «la exclusión de la cultura popular» Los mundialmente famosos Simpson encabezaron el desfile promovido por Cort.

Diari de Balears : noticia

Els gegants triomfen sobre els Simpson
Més de 500 persones secunden la cercavila de l'OCB i la de Cort, amb els Simpson, tingué gust de poc

Com podeu veure la polèmica està servida. Per cert, com diu una de les cartes al director d'un dels diaris, enguany per la Beata millor que duguem un altre cop als simpsons i un parell de camions amb DJs, segur que atreu a més gent... (la batlesa pot anar d'estrella de l'IME)...

Sant Sebastià, Programa de Festes

potti | 12 Gener, 2006 17:40 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ja ens podem deprimir amb les festes més 'ciutadanes' de Mallorca.

A destacar hi ha poques coses. Ho podeu mirar vosaltres mateixos. El programa el podeu descarregar en PDF d'aquí

Sant Sebastià Tematic Park

potti | 12 Gener, 2006 14:55 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

L'any passat ja varen fer el primer intent i els hi va sortir tan bé (que quasi ningú va protestar) que enguany ja han decidit fer el pas. Eliminar les manifestacions de cultura popular del pregó de festes de Sant Sebastià i posar munyecos de Disney o dels Simpsons (segons el diari que miris posa una cosa o l'altre).Realment és una gran mostra del que és preocupa l'ajuntament de totes les associacions culturals ciutadanes i de com les te en compte...

Ja hi ha un parell de blogs (manel i guillem) on és comenta això i fins i tot ja ha sortit un manifest de l'OCB al respecte.

Si l'any passat les festes de Sant Sebastià ja varen ser ''durilles'' en aquest aspecte, enguany segueixen de manera fidel el passat ''slogan'' del PP : "Vamos a mas".

Il·lusió, mentides, regals i consumisme.

potti | 06 Gener, 2006 18:48 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ahir i avui m'he cansat de llegir als diaris primer i veure per la tele després què era el gran dia dels nins. On l'il·lussió és respirava a cada passa que donaves, on tots els nins somiaven, on el voler despertar el matí era una necessitat. I que voleu que vos digui, m'ha deprimit.

Tota la il·lusió dels nins concentrada en un dia i basada en una mentida. No tenim res millor a fer? No som prou intel·ligents per fer girar l'idea de un dia de il·lusió a l'any cap a l'idea del nin (i qui diu nin diu persona a la que tens qualque tipus d'afecte) il·lusionat tot l'any en poder rebre un regal que realment és mereix o que realment podrà gaudir?. Sembla que no, la gent és posa a fer regals i regals (no vos satura a vosaltres? a jo ho faria). Esteim regalant “il·lusió” als nins, però també regalam consumisme per la via ràpida. No crec que sigui una bona manera d'educar-los.

Ara imaginau-vos que llevam els Reis i tota la parafernàlia aquesta. Ara imaginau-vos que un dia, perquè ens ve de gust o perquè creim que ha fet un gran esforç i s'ho mereix, regalam un matí a qui sigui una cosa. No estarà més il·lusionat? Un parell de pics a l'any regalant coses sense estar format a cap data, quan realment l'altre persona ho necessita. Il·lusió sense llumetes ni ajudes, sense veure per la tele que ja és nadal, il·lusió de la bona...

Feim carreteres

potti | 02 Gener, 2006 09:52 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Feim carreteres, diuen, i és queden tan amples. Feim carreteres podem llegir per si no ens hem adonat. Feim carreteres, i ho tornen a repetir i a repetir. No se qui ha triat aquest 'slogan' però hem sembla que és el pitjor que podrien haver fet mai. Hem sembla que no ho necessitam saber més el que fan. Però el que espero més és que la Sala no els comencin a copiar l'estil i vegem cartells de 'Movem (juas) ponts' o 'feim forats'.

Que malaltona que està l'illa i els que la duen.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb