El Blog d'en Potti

De plaça en plaça, de festa en festa.

III Fira de Cultura Popular i Fira d'Artesania.

potti | 28 Maig, 2006 15:09 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Inici

Divendres s'estrenà la que ha estat la tercera fira de Cultura Popular que organitza el Consell de Mallorca. La presentació d'enguany però, amb molta menys gent que l'any passat.

Després dels discursos, el pregó i l'absència (segons em varen dir) dels Ministrils per una sèrie de baixes va començar l'espectacle (el que l'any passat va donar tant de xerrar al fer-se amb “semi-playback” emprant a un bon nombre de xeremiers (entre ells jo)). Enguany, però, l'espectacle ha girat al voltant del món de les rondalles on multitud de personatges (els mateixos que hi havia a la Fira que va organitzar el Govern Balear a Sineu) han sortit des d'una representació gegant d'un dels Llibres de Rondalles i ha voltat entre el públic fins l'aparició dels dimonis que han anat a cercar tots els personatges que feien el gambirot entre el públic i els han tornat a introduir al llibre d'on havien sortit. Com espectacle, força correcte.

Per acabar la presentació de la Fira Xaloc Música i Música Nostra han estat els encarregats de fer ballar el pati de la Misericòrdia. Au idò, ja tenim la fira “re-estrenada”.

I seguim

Tal volta la retirada de Tradicional del nom, o tal volta perquè d'un any cap aquí ja ens em convertit en tradicionals, la cosa és que els Castellers enguany hem estat convidats a participar de la fira i això ha donat peu a donar una volta per allà el dissabte dematí oblidant per un moment tots els exàmens que venen a sobre.

Amb la fira dividida en dues parts, al pati i als jardins de la Misericòrdia, és difícil esbrinar si ha anat molta més gent o no així simple ull. El que podem afirmar segur és que els expositors que hi havia al pati de la misericòrdia han tengut moltes menys visites.

Als jardins és situava la Fira d'oficis artesans que és celebra enguany per primer cop i ha reunit a nombrosos expositors de productes artesans. Com a reclam, castellers, titelles i grups de música tradicional donaven un aire festiu a l'ambient però aquí s'acabava la cosa. La fira aquesta no diferia gaire de qualsevol de les fires que podem trobar a molts de pobles. És més, a molts de pobles podem trobar moltíssima més animació de la que s'oferia aquí.

Si pujàvem al pati de la misericòrdia trobàvem la fira de Cultura popular. Allà, amb una disposició més acurada que l'any passat i baix un modern envelat trobàvem tallers d'instruments de canya, titelles, instruments tradicionals, glossadors i altres mostres de cultura tradicional i “popular”. Al matí però, no hi va haver gaire afluència de públic.

La conferencia i la taula rodona.

Una de les atraccions d'aquesta fira és la conferència i la taula rodona que tenen lloc. Enguany, la conferència va ser a càrrec d'en Jaume Ayats sobre els Instruments musicals i la taula rodona, que si que és celebrà a diferencia de l'any passat, va contar amb la presència d'en Joan Parets, Felip Munar (que actuava de moderador), Francesc Valcaneres, Jordi Bertran, Josep Frechina (que va ser l'encarregat de fer la conferència l'any passat, Jaume Ayats, Xavier Carbonell i en Toni Roig (que aquest darrer no apareixia als fulletons que és repartien) i entre el públic assistent també varem veure cares de gent coneguda dintre dels cercles de cultura popular com és el cas de la Miquela Lladó.

La taula rodona, que s'allargà fins gairebé les dues, és va centrar sobretot en el tema dels diners i com han d'actuar els polítics enfront les manifestacions de cultura popular. Al no haver pogut assistir i només escoltar una part no faré cap tipus de valoració. El que vaig sentir va estar bé. Ara caldrà esperar a veure si qualcú l'ha gravada.

Al Tall.

Arribat el vespre va tenir lloc l'acte que esperava amb més delit. El concert del grup valencià Al Tall i no va defraudar gens.

Curt però ple de vitalitat els 6 components del grup del país valencià oferiren una mescla de temes del seu darrer disc (vares velles) amb cançons que ja son petits himnes dintre de la nostra cultura. Varen saber connectar molt bé amb un públic que ja estava predisposat a fer-ho i el públic va respondre bé a les seves demandes. Amb la “Xavier el Coixo”, la marxa mora, varen aconseguir alçar el pati de la misericòrdia i fer “filaes”, amb “El Tio Canya” i “El Cant dels Maulets” la gent va cantar ben a gust.

Per els que arribaren tard el millor resum del concert va ser la cara de felicitat de la gent al acabar-ho. Ara només caldrà esperar qui sap quant de temps per poder gaudir un altre cop d'ells a l'illa.

En definitiva

No passa de ser una fira més. Això si, amb molts més recursos que totes les altres i amb tot un seguit de polítics (en aquest cas del Consell) que hi van per sortir a la foto però que en tres edicions s'han vist poques millores malgrat la feina que du organitzar-la.

Fotos i més fotos
: Dia 1
: concert del grup Al Tall
: Dia 2

i els comentaris?

potti | 24 Maig, 2006 09:20 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

No son poques les persones que m'han demanat : "per què has desactivat els comentaris?". La raó és molt senzilla. Per la quantitat de comentaris brossa que m'han arribat darrerament i la dificultat per controlar-los.

Ara només podem esperar que la bona gent de Balearweb pugui arreglar-ho i ajudar a evitar aquesta quantitat d'spam que a molts ens està arribant....

Cesk Freixas

potti | 22 Maig, 2006 06:50 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

L'acampallengua sempre és un bon lloc per conèixer artistes nous i enguany ens va donar la possibilitat d'escoltar a la nostra illa al Cesk Freixas, un jove cantautor ja ben conegut al principat però que encara no havia mostrat el seu bon fer per l'illa.

El concert, baix un Sol de justicia i a unes hores un poc intempestives, durà un poc més d'una hora i ,malgrat el cantautor no va aconseguir omplir el lloc, va reunir molta gent. Acompanyat d'una guitarra fa sonar amb força moltes peces propies i algunes versions de cançons d'altres artistes com son en Feliu Ventura, Ovidi Montllor o Inadaptats (que ja era una versió d'en Bob Marley). L'anècdota simpàtica és va organitzar entre el cantautor i el públic quan va cometre un error a l'hora d'anomenar les diferents illes que formen el nostre arxipielag.

Al final va resultar un concert agradable i proper. I fa ganes de tornar a sentir-lo un altre cop.

Més fotos aquí

Terços amunt, el programa de ràdio

potti | 19 Maig, 2006 09:41 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Aquest dilluns, gràcies a l'estada d'uns dies a BCN en motiu de l'actuació de la nostra colla a Lleida, em varen convidar a estar a la gravació del programa de radio castellera Terços Amunt, de ràdio Gràcia.

El programa, d'un poc menys d'una hora de duració, toca temes de l'actualitat castellera en un àmbit nacional però prestant especial atenció a les colles del Pla de Barcelona i concretament als Castellers de la Vila de Gràcia.

A diferencia d'altres programes que solen estar dirigits per professionals de la comunicació, aquest està muntat per membres de diferents colles (gracia, minyons) donant-li un aire més proper a la informació i sent gairebé l'únic programa que informa de manera periòdica de l'actualitat castellera de l'illa.

A destacar la possibilitat de poder baixar el programa des del seu lloc Web, normalment al dia següent de emitirse en antena.

Un parell més de fotos aquí

Homenatge als mestres republicans a la UIB

potti | 19 Maig, 2006 09:15 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ahir a les 12 del migdia hem pogut gaudir, a la Sala Magna del ed. Guillem Cifre, d'un Homenatge als mestres republicans que patiren la repressió d'en Franco.

L'acte que s'ha auto-dividit dues parts ha durat prop de dues hores i ha contat amb la participació de força gent. A la primera part, les protagonistes han set les filles de dos mestres republicans morts amb dues històries ben diferents. Una, amb el pare que és va salvar de la pena de mort i va acabar tornant a participar a la docència un cop arribada la “democràcia”. I l'altre amb el pare mort afusellat per els Nacionals. Les dues però, malgrat ser tan diferents, han estat prou emotives.

La segona part, presentada i dirigida per en Biel Majoral, ha set molt més viva gràcies a l'ajuda de la música. El mateix presentador ha estat l'eix central de l'espectacle musical, en homenatge dels mestres republicans, cantant o acompanyant als altres artistes que participaven en el merescut homenatge.

L'aspecte de la Sala Magna també ha set una cosa a destacar. Malgrat que no era plena, tal volta arribava a la meitat de la seva capacitat, entre el públic s'ha vist força gent jove. I com no, també hem pogut veure cares famoses del panorama polític illenc com és el cas del sempre incombustible Cecili Buele.

Comença el Mallorca Verbena Tour!

potti | 09 Maig, 2006 21:30 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

La setmana passada va començar oficialment el Mallorca Verbena Tour. Una iniciativa què, segons el creadors, fomenta la festa i l'alcoholisme arreu de la nostra illa, i que enguany arriba amb novetats en quant al concurs.

Les novetats d'enguany son el canvi d'algunes de les bases del concurs. La més rellevant és que el concurs ha passat de ser de caire individual a un concurs grupal, és a dir, que ara puntua quan tot l'equip aparareix a una verbena. La manera de puntuar però, segueix igual. Una verbena serà un punt, dues de consecutives 3, i si el dia següent és feiner un punt extra. Ja podeu fer contes per veure quants punts creieu que podeu treure. La veritat és que per participar no és perd res (alguns la dignitat però és secundari).

Així doncs, crec que s'allunya la meva esperança de poder-lo tornar a guanyar per segon cop ja que trobar un grup[1] em sembla que em serà un poc difícil. Una llàstima. Això si, el que no participi al concurs em sembla que no evitarà que frueixi de la major quantitat de verbenes que pugui. :)

-----------------

[1] Ara bé, si qualcú s'anima a participar amb mi que m'ho digui. :)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb