El Blog d'en Potti

De plaça en plaça, de festa en festa.

Fora exàmens.

potti | 30 Juny, 2006 15:27 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Avui, per fi, he acabat exàmens.
Avui, per fi, toca celebrar-ho.
Avui, per fi, toca festa major de qualque banda.

Ara només falta fer el més difícil. Em falta triar la Festa Major on anar a celebrar-ho.

[1] La foto és de : http://www.pinedademar.org/lavila/fotografies.asp . no tenia cap més a ma ara mateix! :S

Unió Mallorquina i SGAE?

potti | 29 Juny, 2006 08:58 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Llegit avui a la llista de correu de BULMA.

-------------------

> Que es UM?
Es algo así como la SGAE del asfalto.

-------------------

La resposta és de Joan Pizà. No res. Simplement m'ha fet riure un poc aquest matí. :)

SUS Mallorca!

potti | 28 Juny, 2006 19:33 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Avui és feia l'acte de presentació de SUS Mallorca. En Xuri, primer, i els Castellers de Mallorca han estat els encarregats de posar en marxa l'acte de l'OCB.

Tot l'auditòrium del Conservatori de Música ple. Gent esperant per poder-hi entrar. Sembla que ha estat tot un èxit d'afluència. Ara només cal esperar a veure que diuen els demés sobre això.

Actualització
Com bé diu en CIL al seu blog ja hi ha penjada una crònica. El mateix passa a molts diaris insulars.

Cap Blanc II

potti | 28 Juny, 2006 08:39 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Fa uns dies vaig penjar un parell de fotos dels voltants del Cap Blanc i en Pep Torró molt amàblement em va assenyalar els petits desnivells que hi havia a un parell de fotos. Avui amb un poc de temps que tenia entre estudiar per els darrers exàmens ho he arreglat.

cap blanc

Si les voleu veure estan aquí

Sant Joan a Valls.

potti | 27 Juny, 2006 21:47 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Enguany una cosa i l'altre em varen dur a viure el Sant Joan a Valls. Prou m'hauria agradat poder viurer-lo a l'illa però així van les coses. Celebrar el solstici lluny de casa i aprop d'amics també s'agraeix.

A Valls el Sant Joan és viu d'una manera molt particular per diverses raons. A valls, Sant Joan no és només la celebració del solstici com és fa a la resta de país sinó que forma part de la festa major (o millor dit ÉS la festa major) i per tant la celebració és més sonada i sentida que a moltes altres bandes. I al ser festa major la cultura popular i la festa que és crea al seu voltant té la rellevància que toca amb tot el seu seguici i la seva pròpia manera de fer la festa.

mulassa

Completes.

Dia 23 al vespre, la nit de Sant Joan, ja hi ha festa muntada. A la tarda els grups musicals que acompanyen el seguici fan un concert per mostrar les seves habilitats però és quan comença a enfosquir que és pot donar per començada la festa.

Un breu cercavila per un parell de carrers del poble du tots els elements del bestiari fins al davant l'esglesia. I des d'allà, després d'una missa solemne (no ens podem desferrar de la religió), arriba tot el seguici fins a la Plaça del Blat on ballen primer per per separat i després tot junts. Quan ballen separats és l'únic moment que tenim per veure el Ball de Gitanes de Valls, ball amb una coreografia comú al de Vilafranca o al de Tarragona i que és parlamentat. Suposadament xerren sobre la política d'aquell darrer any però amb la gentada i renou que hi havia no és sentien les veus de les jovenetes que ho feien.

Després, l'actuació castellera de Completes on la Colla Vella Xiquets de Valls i la Colla Jove Xiquets de Valls fan una primera repassada abans de l'actuació forta del dia següent. Enguany tant la Colla Vella com la Colla Jove sortiren amb els mateixos castells més una llenya per part de la colla jove.

Concerts... i matinades

I després de tot això va arribar el torn dels concerts i continuar la festa. La Kinki Beat va ser el grup encarregat de tancar el vespre i després un parell de Punxa-Discs varen allargar la nit fins que començà a clarejar. Moment per dormir de qualque manera dintre del cotxe i esperar el so fiblant de les gralles que anuncien les matinades. Això darrer va ser cap a les 9. Un dolç despertar.

Sant Joan

A primera hora la plaça del blat era deserta. El drac era l'única bèstia que la guardava. Obriren els bars cap a les 10 i mitja del matí. Poc a poc arribava la gent. Cares d'haver dormit poc o d'haver pres massa alcohol (o altres coses) abundaven.

El so dels músics afinant recordava que quedava poc per tornar a veure els valls i només calia mirar per la finestra per veure que poc a poc tots els elements del seguici de valls es col·locaven a plaça. A les 12 del migdia i davant l'expectació de molta gent un a un dansaren al mig la Plaça del Blat davant un bon grapat de gent que s'havia aconseguit aixecar del llit.

Començà el drac amb els Xeremiers de Son Roca (si, els Mallorquins) acompanyant-lo i poc a poc anaren passant els altres elements del seguici cada un amb els seus músics.

L'Àliga va ser un dels balls més aplaudits per la gent i no és per menys. Aquest és format per l'Àliga de la Ciutat (d'uns 70kg de pes) que la porta un sol home tota l'estona i tres al·lots disfressats d'aguilons. Els al·lots duen una roba i màscara que imita les plomes i la cara de l'àliga i ballen tota l'estona acompanyant l'Àliga. És per mi el ball més garrit de tot el bestiari de valls i també és el que més és diferencia de tots els altres. La raó? Senzilla, tant el Drac, els gegants o els capgrossos tenen uns balls que només és diferencien per el tòtem que el fa però l'àliga i els seus petits acompanyants rompen aquesta monotonia. És també per recalcar el vestit que duen els tres al·lots que, sense cap tipus de complement especial, curiosament deixa una ombra que recorda moltíssim a la d'un ocell.

La banda de música i la mulassa son les altres grans protagonistes. Amb la força que dona ser el element del bestiari més gran (en dimensions) i en moviments. La mulassa és esperada per els moviments que fa i l'espectacularitat que te quan volta. No te un ball complicat,un parell de moviments de peus dels portadors i unes voltes de reconeixement per veure si copetjen a qualcú per acabar amb tot un seguit de voltes a gran velocitat que provoquen l'admiració de tota la plaça i la pujada d'adrenalina dels que estan a primera fila (músics inclosos). I després, els castells.

aliga

Diada Castellera

Ni Sant Joan ni Valls serien el mateix sense els seus castells. Ja amb el migdia passat les dues colles de valls exhibeixen el millor repertori que poden dur fins el moment al davant d'una plaça amb força expectació. Enguany però, ha estat diferent. El baix estat de forma de les dues colles vallenques unit a tots els problemes interns que han tengut han deixat una plaça sense molta expectació i amb un públic escàs format majoritàriament per castellers d'altres colles. Però el que més vaig trobar a faltar va ser l'ambient. Ambient que si que havia respirat altres vegades en aquella mateixa plaça i que enguany no és trobava per enlloc. Ni tant sols al mig de les dues colles. Tot plegat va ser una actuació més curta que la de la nit anterior amb una Vella dels Xiquets de Valls que aconseguí carregar un 3 de 9 amb folre (gran castell per una altre banda) però que no s'aproxima al registre d'anys anteriors. Fa poc llegia que 'l'epicentre' casteller s'havia marxat cap al nord i això sembla la mostra. Ja veurem però com va l'any.

No hi ha més?

Idò per a mi no. Després de l'actuació partirem de Valls cap a Granollers que hi havia el CulturaViva però la Festa Major continuà un parell de dies més. Tal volta sense la força dels castells però si amb la resta de bestiari i balls.

Més fotos per ara a http://festimatge.skamot.com

Revista Castells, Holanda i la Fira del Vermar de Binissalem

potti | 26 Juny, 2006 20:56 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Després de l'actuació de Sant Joan a Valls vaig trobar una paradeta de la revista Castells. El número 10 del maig-juny d'aquest any (2006). Xerra dels 25 anys dels castells de 9 i van fent.

Llegim i llegim fins que ens trobam un article curiós. Una fotografia d'una plana d'un diari en xines on 'expliquen', a la seva manera, l'origen dels castells. Tot va bé fins que comenten la foto - " Per acompanyar aquesta perla del periodisme, el Diari del món va triar un 4de7a dels Castellers de Lleida a Holanda l'agost passat en el marc d'una fira de cultura internacional".

Justament la foto no és holanda, és Binissalem (Mallorca) i com és pot suposar no son els Castellers de Lleida sinó el Castellers de Mallorca. Ara només hem de descobrir que tenen de semblant Holanda i Binissalem.

Vaja "perles" del periodisme que deixen anar els d'aquesta revista.

No només hi ha un Sant Joan.

potti | 23 Juny, 2006 07:29 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Tal volta és el que ha intentat fer veure l'ajuntament amb la seva però Sant Joan és una de les festes que més és celebra arreu del país. El solstici d'estiu és esperat per molts pobles per celebrar les seves festes.

Valls n'és una d'elles. La petita població de l'Alt Camp que a Mallorca la coneixem tal volta per la seva Mulassa i altres tòtems populars (m'ha agradat la paraula) que han vengut a gaudir de les nostres festes quan els Simpsons encara no en formaven part, de les seves colles castelleres (al 1936 i més endavant duits a diferents celebracions a l'illa) i tal volta per el seu club de Bàsquet.

Però deixant això de banda, Valls és una de les poblacions on és celebra amb més força Sant Joan. Demà vespre sortirà al carrer, un cop arribada la flama del canigò, tot el seu bestiari acompanyats de músics (qualcuns fins i tot mallorquins) i de les seves colles castelleres (que hi ha gent que també les considera part del 'bestiari de valls'). Concerts d'instruments d'inxa, rock, coets, fogueres i orquestres acabaran d'arreglar una nit que per molts és màgica.

I al dia següent just en el moment que encara no saps si els carrers son posats començaran les matinades a càrrec dels músics que han posat banda sonora a la festa i tornam a començar. Balls, bèsties i castells tornen a invaïr els carrers. És aquest el dia on diu que tradicionalment començava la temporada castellera (a Mallorca això ho rebentàrem amb Sant Sebastià) i on les dues colles amb més tradició del món casteller és desperten. Una altre manera de veure castells. I després la festa segueix amb el seu propi ritme un parel de dies més.

Ara bé, Valls no és l'única població que viu Sant Joan d'una forma especial. No cal fugir molt enfora per trobar-nos amb Ciutadella i la seva orgia de cavalls, gent i pomada que enguany pot ser tot un show caient en cap de setmana i amb els problemes que han tengut. Moltes altres poblacions com Reus, Isil, Sant Lluís o Arbúcies entre d'altres no celebren 'Sant Joan' propiament dit però el solstici és la base de la seva festa. Tal volta la celebració del Solstici és la festa catalana per excel·lència. Una de les poques festes que realment unifica el país i que celebram arreu del territori amb més o menys la mateixa passió i amb uns punts d'unió forsa semblants.

I així hi ha organitzacions que ho demanen. Enguany és torna a celebrar el Culturaviva de ma de la Cal a Granollers.

Com veis, hi ha festa per tothom.

[1] Programa de festes de Valls
[2] Culturaviva

Concurs de fotografia el Fet Casteller enguany amb més premis.

potti | 22 Juny, 2006 21:59 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Fa un temps que havia sentit que enguany tornava a celebrar-se el concurs de Fotografia El Fet Casteller i que aquest tendria novetats.

Però no va ser fins ahir que un mitjà de comunicació [1] va treure la noticia. És veu que l'antic concurs de fotografia "El fet Casteller" ara també contarà amb apartats d'escultura, pintura i còmic i és dirà “Concurs Biennal d’Arts Plàstiques i Visuals El Fet Casteller”. Ja veurem que en surt de tot això.

[1] Falques.com
[2] Gencat : Portal jove : concurs Fet Casteller

Torna la Nit de Foc. Torna un esperançador Sant Joan al Parc de la Mar.

potti | 21 Juny, 2006 21:14 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ahir és va presentar la Nit de Foc i és enguany gràcies a l'Obra Cultural Balear, institució privada, que ha fet una donació força interessant a la Federació d'Associacions de Veïns de Palma enguany és tornarà a gaudir del foc i de la música al Parc de la Mar.

Ja fa uns anys que l'ajuntament havia retirat la subvenció per realitzar aquesta festa i ella s'havia convertit en un símbol de lluita de les festes populars respecte a les “festa institucional” que va muntar paral·lelament l'ajuntament de palma. Símbol de lluita que cada any arrossegava gent gràcies a l'ajuda del grup Al-Mayurqa o de la Gran Orquesta Republicana.

Enguany però una institució privada ha fotut ma a la lladriola i ha donat diners per poder donar un nou buf a aquesta festa que enguany contarà amb les mateixes 'armes' que el Palmafoc'06 de l'Ajuntament de Palma.

El Palmafoc, però, segueix. Avui al web del Ajuntament han posat per fi el cartell anunciador (a dos dies de la festa?) i el anunci del Mallorca SurfAction encara està allà. A saber que vol dir això. No diu quins dimonis prendran part, ni qui serà la colla encarregada de fer la batucada final. Només posa esment als dos grups que tocaran.

En canvi, la Nit de Foc si que dona protagonisme a qui ho mereix i és molt fàcil trobar tot el cartell anunciador amb tots els grups que participaran de la festa. El correfoc de la ma dels dimonis de la Factoria de Por (Santa Maria) i dels Dimonis d'Alaró (Alaró) amb la seva bestiola (na Marrantxa). El concert el donaran els Rock and Press i La Gran Orquesta Republicana juntament amb Al-Mayurqa.

La revetlla a Palma serà força interessant. Llàstima que ho hagin anunciat amb tant poc temps els de la Federació d'Associacions de Veïnats. Tal volta era perquè l'ajuntament no tengués temps de muntar res?.

Ara bé, trobo que tot aquest xou torna a obrir la discussió de si les festes populars han d'estar subvencionades per el govern o no. Ja em vist lo fàcil que ho tenen per llevar les subvencions i mirar d'enfonsar la festa. Tal volta hauríem de començar a pensar en tornar a fer com abans i que cada un poses un poc de la seva part per que així la festa pogués ser més gran. Tal volta el començar a contar amb institucions privades ha set el primer pas.

[1] Diario de Mallorca, el Balears i Tribuna Mallorca han donat avui la noticia.
[2] Aquí teniu el programa del Palmafoc'06 a mans del web del ajuntament..

CDs de Kubuntu a la bustia.

potti | 20 Juny, 2006 18:36 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Quina monada la gent de Canonical, avui m'ha arribat el seu sobre amb un grapat de CDs de Kubuntu ben preparadets per començar a repartir. yep!

una cita..

potti | 19 Juny, 2006 10:16 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

'La cultura popular és una mostra més de la Lluita de classes. La lluita entre la cultura que fa el poble i la cultura de masses que intenten imposar els que manen'

Hmm, d'en Marx?

Festes a s'Indioteria, ja surt l'Indiot.

potti | 17 Juny, 2006 21:46 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Amb l'arribada de l'estiu comencen les festes a moltes barriades de Palma. Aquests dies s'Indioteria és una d'aquestes què és troba en festes.

Indiot de s'Indioteria

Ahir divendres, ballada amb herbes dolces. Avui dissabte, cercavila amb la curiosa bèstia que tenen i els crios del Club d'Esplai Joven entre d'altres. Demà diumenge (o avui, segons com és miri), concurs de fideuas i paelles a la plaça del "poble". I així continuen si no m'equivoco per dues setmanes. La veritat és que les celebracions d'aquest barri m'agraden. Conserven aquest caire popular que li dona, malgrat estar a la vora del polígon industrial, el caire aquest de poble que tant reclamen.

Però la raó d'aquest article però era l'Indiot que han fet. Divendres el vaig veure per primer cop i em va resultar força simpàtic. No és de foc, crec que no te cap part mòbil i pesa tant que han tengut que posar rodetes per poder-lo moure però per el que sembla que el 'poble' s'identifica amb ell. I això realment és el que fa falta.

Avui aquest bitxet ballava. Mem si balla molts d'anys.

[1] Sembla que Son Busquets també està de festa.
[2]La foto de s'indiot està treta de festimatge.skamot.com

Palmafoc'06 o.. que ve l'ajuntament, correu!

potti | 16 Juny, 2006 18:37 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Tots sabem com s'estima l'ajuntament les nostres festes[1] i el que fa diàriament per elles per això m'ha sobtat l'anunci que he pogut llegir avui quan esperava per entrar a l'examen (un més) d'avui.

Més o menys diu així :

-------------------------

PALMAFOC'06 (títol del cartell)

NIT DE SANT JOAN
(data i hora) Balneari MCD
(i, atenció!)
SURF ACTION'06 (i un logo força gran on és veu la silueta d0un surfista amb les lletres SURFACTION'06 a la vora).

-------------------------

He passat el matí donant voltes al cap i no he arribat a entendré el perquè del Surf Action i no els Simpsons. Però entre la pregunta 4 i la 5, on em feien una pregunta sobre el 5è o 6è paradigma de l'educació la cosa se m'ha aclarit. Els Simpsons no son molt de celebrar Sant Joan, ells Sant Sebastià i el Dia d'Acció de Gràcia!

Veus? I jo preocupat.

La recerca d'un poc més d'informació al web del ajuntament de palma no m'ha donat gaire millor resultat. L'única banda on anuncien el Palmafoc'06 és a amic-hotels on els DJ's i la festa a la platja és la principal atracció que presenten.

Jo que dubtava de que l'ajuntament és preocupés més de la cultura de masses que de la cultura del poble. Ara només em cal saber si els surfistes tiraran carretilles d'aquestes fan molt de soroll o només duran bengales sobre la taula. Hmmm... quins problemes.

[1]Aquí i aquí podem veure com l'ajuntament s'estima la cult. popular.
[2]La foto és del correfoc de Sant Sebastià. M'he adonat que vaig penjar unes poques aquí, miraré de posar-ne un parell més

Actualització (20:37)
Acabo d'escriure un correu-e al ajuntament per demanar informació sobre aquest Palmafoc'06. Mem que em diuen...

gralla.skamot.com arriba a les 100 partitures.

potti | 15 Juny, 2006 21:23 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Fa uns dies vaig comentar que canviàvem gralla.skamot.com[1] i amb el canvi de format i de presentació tambè aprofitarem per corregir errors que hi havia a les partitures que anàvem penjant i que la gent amablament ens havia ajudat a corregir.

Ara, un parell de dies després ja em corregit i penjat més de 100 partitures i esperam que en poc temps és dupliqui el nombre de partitures al web.

Ja em donat una passa a la divulgació de les partitures per a gralla, per quan podrem fer el mateix amb les d'altres instruments?

[1] http://gralla.skamot.com.

Joc casteller. Quí és quí?

potti | 14 Juny, 2006 16:22 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Uns companys de la Colla Castellera de la Vila de Gràcia (en Joan i na Nona) han realitzat aquest curiós joc on és tracta de mesurar el teu coneixement intentant reconeixer els escuts de una seixantena de colles diferents.

El joc està fet a una fulla de càlcul i és pot mirar tant amb l'OOo com amb qualsevol altre programa per veurer-les. Només cal que vos baixeu la versió correcta.

Versió per a Open Office i altres programes que soporten el format Open Document : aquí
Per a programari no lliure : aquí

Jo a la primera passada vaig fer un 74%, i a la segona un 86%. La cosa és no fer trampes. A veure el que surt. Per cert, hi ha qualque colla que el nom difereix una micona del que hauria de ser...

Afegitó:
Al programa terços amunt de ràdio gràcia xerren del joc aquest en questió.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb