El Blog d'en Potti

De plaça en plaça, de festa en festa.

Sa Pobla a Gràcia 2007

potti | 31 Gener, 2007 09:07 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Enguany, sense la pluja que tant va empipar l'any passat, les places tornaren a estar plenes a vesar. Rius i Taulet (on començava la cercavila) al principi va estar animada amb Castells (un 4 de 6 per part dels Castellers de la Vila de Gràcia), tambors, figures totèmiques i, com no, per un bon grapat de xeremiers. Després el tradicional cercavila per un parell de carrers del barri fins arribar a una plaça Virreina plena a vessar.

Virreina, Diamant i Sol foren les places on és concentrà tot l'ambient. A la primera els grups musicals, els balladors i els curiosos varen ser l'ànima de la festa. Poc lloc per ballar, gent donant voltes per tots els racons de la plaça i molts curiosos animant i aplaudint foren la tònica general. Els xeremiers, per la seva banda, ocuparen l'escenari al canvi del grup fent ballar i botar tota la plaça i després donaren ambient a bars i foguerons.

Mentrestant, era a la plaça del Dimanant on es concentraren la majoria de glosadors al voltant de la foguera principal. També era allà on podíem trobar tot el necessari per torrar si no ho havíem duit. A la Plaça del Sol es on es reuniren totes les colles de cultura popular de gràcia per torrar (era una cosa més íntima).

La festa s'allargà per bars i places, amb combats de picat prop els foguerons, amb música als bars, amb goigs a Sant Antoni... fins que aparegué els mossos, els locals, o qui se jo amb els seus passa-muntanyes, les seves porres, els seus cascs brillants i la seva tàctica basada en els leucocits de "la vida es así" amb la que buidaren les places i posaren punt i final a una festa a la que encara li quedava prou corda. L'hora? les 5 o així.

[*] n'Amadeu Corbera també ha dit la seva sobre la festeta.
[**] Si teniu més videos o teniu fotos estaria bé si les poguessiu fer arribar o les penjasiu per qualque banda ( festimatge per fotos, youtube o googlevideos per els videos).

Badvista

potti | 30 Gener, 2007 08:08 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

badvista

Arriba la revolució?

Examen ve, examen va...

potti | 29 Gener, 2007 17:27 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

I a saber quan tendré temps de fer altres coses...

Festes de Sant Sebastià 2007 : les darreres fuetades.

potti | 27 Gener, 2007 07:53 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ahir vespre, a la Plaça Espanya del Rei en Jaume I es celebrà el concert alternatiu, el darrer concert de Sant Sebastià em penso. Plena no estava. Tothom amuntegat sobre l'escenari, cercant calor. Això si, es veia ambient.

Diumenge, de tard, serà el final de festa. Correfoc de Sant Sebastià, una mena de cercavila nocturn. Si es com darrerament. Baixar Jaume III i poca cosa més. Mem com s'ho fan els diferents grups de dimonis per animar un espai tan ample sense poder personalitzar-ho. Els carrers de la ciutat vella quasi que eren el millor lloc per fer-ho. Ho puntualitzaré més. Començar per els carrerons de darrera el carrer Sindicat i acabar a la Plaça de Cort (i amb versots [1] a la balconada de la Sala...) . Així si que es podria muntar una de bona.

Segurament, però, acabarà com sempre. La Batucada Terra Roja fotent ritmes tropicals i fent ballar a la gent i deixant als dimonis en segon terme després que, pobrets, s'hagin fotut la santa correguda per el mig de Jaume III intentant moure a la gent que mira des de la seguretat dels arcs. Enguany, a correr per davall els arcs!!!

[1] Els versots els foten sobretot a les terres del principat. Els diables, com bon representants que son del poble, mitjançant 'gloses' fan un repassada a l'any viscut. Una que ens ve quasi perfecte seria aquesta, del ball de diables del Garraf.

Es que anem de pringats
tot ho fan les entitats,
i mira si es fan d’activitats,
sempre igual els apoltronats
amb els braços abaixats.

"Sa Pobla" a Gràcia!

potti | 26 Gener, 2007 23:39 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Aquest vespre, demà vespre i diumenge un tou d'actes per celebrar Sant Antoni a Gràcia a la manera Poblera.

El programa :

Divendres 26
19:00h Exposició d'estampacions de Sant Antoni,   a la Galeria espai (b). Torrent de l'Olla, 158. .
20:30h. Degustació de productes mallorquins, Cremada de rom i concert d'havaneres amb el grup Arpallots. Als Luïssos de Gràcia. Plaça Nord.
22:30h. Concert a càrrec del grup Suoni (Basilicata, Itàlia)
23:30h Ballada amb el grup “ES REVETLERS , a Lluïsos de Gràcia, Plaça del nord 7-10. ”

 

Dissabte 27
11:00h Muntatge de foguerons
17:15h Titelles,  al pati de la Seu del Districtes
19:00h. Xeremiers, flabiols, sacs de gemecs. A la plaça Rius i Taulet.
19:45h. Presentació del Drac d'albopàs. Plaça Rius i Taulet.
20:30h. Inici del cercavila. Plaça Rius u Taulet.
21:30h Foguerons,  a c/ Verdi de mig, c/ Verdi de d'alt, c/ Reig i Bonet, c/ Joan Blanques, c/Torres, c/ Tordera i Llibertat i també a les places (Diamant, Virreina, del nord).
23:00h Ballada,  Plaça de la Virreina amb l'Agrupació Folklòrica Sa Torre i Es Revetlers.

  Diumenge 28
12:00h Ballada a la Casa de Menorca, c/ Diputació 215 Pral. amb Raixa.

Xeremies, gloses, balls i un munt de gent preparada per a la festa. Què més volem?

Castellers de Mallorca estrenen nou web.

potti | 25 Gener, 2007 21:02 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Sembla que Castellers de Mallorca te nou web. Avui la gran estrena! :)

http://www.castellersdemallorca.com

El Circ Bover torna del Sahara.

potti | 25 Gener, 2007 07:02 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Aquests dies han tornat del Sahara i el divendres, a Flassaders, presentaran l'experiència mitjançant xerrades, videos, fotos, diaris i te saharaui. A les 8 al C.S. Flassaders.

beryl

potti | 23 Gener, 2007 16:46 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Es gira, es mou, es remou, vibra, fa coses rares i maretja, sobretot maretja.

Bona cosa he provat just abans d'exàmens.

Festes de Sant Sebastià 2007 : El concertasso.

potti | 22 Gener, 2007 21:00 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

I ahir fou el gran concertasso de Sant Sebastià. Un quintar d'artistes de gran renom concentrats en la "Gala" d'estrena del famós Parc de Sa Riera i proper pulmó verd de la ciutat (juas). Unes 50.000 persones ben ordenadetes preparades per sentir al seu artista preferit fent veure que cantava. El so que s'escoltava des de prop de s'Escorxador.

Però, realment val la pena gastar-se tants diners en una 'gala' (perquè no arriba a concert això) per estrenar el parc quan es podria haver fet una cosa més popular promocionant grups i artistes de l'illa i muntant una festa que no empenyés a la gent cap el plebeisme diferenciant clarament els "convidats" de la resta de ciutadans?. Què ens ha volgut demostrar la Sala amb tot això?

Festes de Sant Sebastià 2007 : la revetlla.

potti | 22 Gener, 2007 15:53 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ja som a dilluns, ja ha passat el gruix de les festes, una nit de bogeria, un dissabte ple de bicicletes i un diumenge amb aglomeracions per veure un playback. No està gens malament.

Divendres horabaixa els carrers plens de gent, els bars plens, les places no tan plenes. Plaça espanya, el lloc neuràlgic de la celebració, més buida que altres anys. Els xeremiers 'oficials' sonant, glossadors fent de les seves amb la eterna presència en aquests actes den Felip Munar, na Cirer emperifollada i la seva televisió que no es perdia cap detall i entre glossa i glossa els xeremiers no oficials sonant un poc més. Un poc més tard, a la plaça de l'Olivar, castells amb la plaça plena com ve sent habitual per Sant Sebastià.

Acabat això tocà donar una volta per els carrers de Ciutat, tots plens, gent xerrant i menjant als carrers, xeremiers sonant de bar en bar. Una festa com qualsevol altre. Sorprenentment en aquestes anades i tornades passarem per algunes places i no estaven tan plenes com altres anys. L'únic lloc que realment estava ple de gent eren Ses Voltes amb el concert 'alternatiu' i fora de programa, com cada any. I com tots els concerts eren a l'hora i s'havia de triar el resultat va ser el muntar un poc de festa 'particular' a un bar a tocar Santa Eulàlia i de tant en quant intentar pegar una escapada per poder gaudir de l'ambient a les altres places.

Les 3 va ser pràcticament el final de festa oficial. Camions de neteja ja ocupaven els carrers per deixar-ho tot net i ja quedaven poques bandes on es pogués continuar la festa de forma tranquil·la. Al pinzell els glossadors que hi havia a la Plaça del Rei en Jaume glossant. A Ses Voltes el concert amb els Grollers de la Factoria fent de les seves. El resultat era d'esperar. Arribar ben de matí a casa per poder partir cap a Binissalem a fer un curs de la UIB. ... arribarem tard. :(

hmmm

potti | 21 Gener, 2007 02:02 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Un gall te dos esperons
i tres porcells dotze cames.
Set dones, catorze mames
que son catorze mugrons.
que son catorze mugrons
un gall te dos esperons...

Festes de Sant Sebastià 2007 : Temporada castellera ensatada!

potti | 20 Gener, 2007 16:54 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ahir, a la plaça de l'Olivar, primera actuació del 2007 dels Castellers de Mallorca. La plaça plena, més que la del fogueró de la Cirer (curiosament). L'actuació ràpida, sense cap castell desmuntat, tot a la primera.

Dels castells que férem no ens podem queixar gens. Així com varen anar els assajos molta gent s'esperava una actuació de menys nivell. Al final, primer castell de 7 de la temporada a la primera actuació. El 3 de 7, com ve sent habitual. A aquest 3 de 7 l'acompanyarem amb una remenada torre de 6, un 4 de 6 amb l'agulla i un pilar de 5

.

Una bona manera de començar la temporada. Amem si anam a millor.

Festes de Sant Sebastià 2007 : Avui, la revetlla!

potti | 19 Gener, 2007 17:55 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

D'aquí mitja hora comencen els actes de la revetlla. Glossadors a la Plaça Espanya per donar pas a l'encesa del fogueró principal amb una Cirer, segurament, radiant, com a l'ofrena floral. Després, a les 21:00h, els Castellers de Mallorca a la Plaça de l'Olivar a la ja tradicional actuació castellera de Cort (bé, no han passat dues generacions encara però queda menys). I a les 22h, txan-txan, explosió de música. Tots els concerts a l'hora, totes les places plenes a vesar.

Quin desgavell, tot concentrat en un mateix dia, carrers plens, places a vesar de gent que no sap ni el que escolta i que es queixa perquè no ha pogut arribar a temps a la plaça on feien el concert que els hi agradava. Tal volta aquest col·lapse s'arregla fent un cinturó 0,5 que vagi per damunt el casc antic i així ajudi a distribuir el trànsit de gent amunt i avall.

D'altra banda, com alternativa als concerts muntats de qualsevol manera per Cort, hi ha la celebració de Sant Canut [1] a Ses Voltes. Amb l'afegit que justament te un horari similar però que amb un poc de sort s'allargarà un poc més la festa que a les places oficials. Siga com siga estem amb les mateixes: millor ambient però amb el mateix horari.

I es que, i espero no ofendre a ningú, Sant Sebastià és el típic ligue d'un vespre. T'exprimeix un vespre, s'aprofita de tu, no et deixa sentir coses noves (a no ser que deixis de banda les que ja saps que et donen plaer) i abans de que te n'adonis et deixa tirat sense possibilitat de tornar a gaudir-lo (fins a l'any que ve).

[1] Amb els Grollers, la ricky celtic band, els Dinamo i altres...

Festes de Sant Sebastià 2007 : taula rodona?

potti | 19 Gener, 2007 07:13 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

M'hauria agradat anar-hi però per motius laborals no hi vaig poder assistir. Ahir sortia al Diario de Mallorca i ara fa uns minuts ho he llegit al Blog del Bloc. Com m'esperava, ara tothom vol impulsar aquestes festes. Mes populars, que el poble participi, amb artistes de fama "internacional?".

Per part del diari.

  • De n'Aina Calvo destaca la seva demanda de qualitat sobre quantitat. Ara bé, quina quantitat? vos heu llegit el programa de festes de veres? On hi ha la quantitat d'activitats? Vos creis de veres que tots els museus, teatre i demés fan obres exclusivament per Sant Sebastià? Au va!
  • D'en Eberhard Grosske llegeixo que vol dur grups de primera fila internacional. Ja tornam amb les mateixes. Tan grans voleu fer les festes ja que voleu dur grups de ressò internacional? O encara pitjor, què és un grup de fama internacional? Cal recordar que els que cantaven la Macarena tenen aquesta "fama internacional"? Au va, ens deixam d'aquest tipus de llenguatge i concretam les accions un poc més?
  • A la noticia també llegeixo que el d'ERC diu d'eliminar despeses innecessàries. Tornam a lo d'abans, quines?.
  • Del bon home d'UM, paraules molt simpàtiques però poc concises...

Després de llegir tot això del diari vaig pensar que era cosa del diari, per falta d'espai no havien posat coses més concretes. Però quan he arribat al Blog del bloc he vist que els del diari simplement han seleccionat aquelles que els hi han agradat més però no han dit cap acció concreta. Copio-aferro el tros de propostes del bloc.

–Unes festes profundament arrelades a la nostra cultura popular i identificatives de la nostra personalitat.
–Unes festes ambicioses, amb projecció internacional i amb la presència d’artistes de talla internacional.
–Unes festes descentralitzades amb presència a tots els barris de la ciutat.
–Unes festes més concentrades en el temps, més intenses i de major qualitat.
–Unes festes que cerquin la implicació de la gent (enguany ni tan sols s’ha remés el programa per correu a totes les cases).
–Unes festes coherents amb l’activitat cultural i social de tot l’any.
I ara les meves preguntes.
  • Què son unes festes arrelades a la nostra cultura popular i identificatives amb la nostra personalitat?
  • Que es la talla internacional? Recordam la Macarena?
  • No ens calen unes festes més concentrades en el temps. Si ara estan concentrades en 4 dies quan les concentrem més faran el correfoc mentres encenem la foguera i en King Africa (internacional) canta el seu "paquito" (sense contar tots els concerts de les altres places).
  • Quin tipus d'implicació es cerca?

De veres que va ser una taula redona i es varen comentar propostes per millorar les festes?

Son Cladera i el seu gegant.

potti | 18 Gener, 2007 13:51 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Per fi sembla que l'associació de veïns de Son Cladera es mourà una micona pel seu gegant. Fa uns anys per primer cop va haver-hi Xeremiers, Ball i Castellers en aquella barriada de Palma. Ara es veu que també volen recuperar el Gegant que fa molt temps havien deixat abandonat a l'escola Miquel Porcel.

La noticia, al Diario de Mallorca :

Son Cladera se moviliza por su ´gegant´ La figura se encuentra en el colegio Miquel Porcel con parte de su estructura dañada

SILVIA VELERT

En el gimnasio del colegio Miquel Porcel de Son Cladera los escolares tienen un compañero especial: un gegant que data de 1986. Se creó en la misma fecha que los dos gegants que se encuentran en la entrada del ayuntamiento de Palma. Sin embargo, no ha recibido los mismos cuidados que ellos porque su estructura metálica que mide dos metros cincuenta de longitud está dañada. Le falta partes de una mano y el brazo, la pintura y la vestimenta.

La asociación de vecinos de Son Cladera ha decidido movilizarse para recuperarlo y reformarlo. Desde hace años ha solicitado ayudas a la concejalía de Cultura de Cort para conseguir su rehabilitación. Calculan que el coste ascendería a más de 3.000 euros.

La entidad vecinal viene solicitando esta ayuda desde el año 1998, pero el ayuntamiento de Palma pospone la decisión, según representantes de esta asociación. Todavía no tiene un nombre asignado, pero la presidenta de los vecinos asegura que querían llamarle ´Jaumet´ en honor al patrón de la barriada, Sant Jaume. "Desde Cultura señalan que este gegant tiene un importante valor artístico y cultural aunque se niegan a darnos la ayuda", explica la presidenta María Torres.

El año pasado la asociación de vecinos celebraba el 30 aniversario de su constitución y quería recuperarlo coincidiendo con esa celebración. Todavía sigue en el gimnasio del centro escolar del Camí de Son Cladera esperando su mejora.

En altres paraules, sembla que segueix la febre gegantera. Per sort, i com sembla en aquest cas, encara no hi ha cap color polític darrera...

1 2 3  Següent»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb