El Blog d'en Potti

De plaça en plaça, de festa en festa.

Vacances castelleres

potti | 31 Juliol, 2007 17:39 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

El divendres, dia 3, a Sant Elm i diumenge, dia 5, a Lloret seran les dues darreres actuacions de la nostra colla abans de començar les vacances d'estiu. Actuacions que segurament estaran marcades per l'absència en massa de gent com darrerament és habitual als nostres assajos des de que actuarem a Porto Cristo.

I per acabar d'adobar-ho el mateix dijous que assajam coincideix amb els Moros i Cristians de Pollença. Ara si que es pot ben dir que comencen les vacances.

Tassons de plàstic dur

potti | 28 Juliol, 2007 13:36 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Fa coió. Ahir, a Vilafranca, ha set l'única verbena a les que he anat enguany on et donaven la possibilitat de llogar tassons de plàstic dur (perquè si no pagaves el lloguer et donaven un tassó de paper d'aquests de la coscacola).

Una llàstima que a molts altres pobles no aceptin ni el tassó de plàstic si el dus de casa (que encara tindrà més capacitat què els que ells empren i els números surtin negatius) o simplement llencin al fems el tassó de plàstic amb el que acabes de beure perque el tornin a emprar.

I ja no parlem de dividir el fems entre botelles i tassons de plàstic i botelles de vidre. I mira que costa ben poc...

I ara que m'enrecordo, ja fa uns dos anys que ho vaig comentar.

I els castells?

potti | 27 Juliol, 2007 16:52 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Un conte casteller més que afegir a aquell que vaig penjar fa temps que d'aquí poc farà tres anys. Un divertiment. Res més. :)

I els castells?

- Possi'm una colla de castellera de nou.
- Ui noiet, què has pensat que també tens que comprar els complements i les altres colles per poder actuar?
- Complements? Vols dir les faixes i les camises?
- No home, no siguis antic. Em refereixo a l'ambulància, la segona ambulància per si la primera ha de partir, els periodistes, els cronistes, l'aigua, la cervesa, els patrocinadors, els turistes japonesos, els grallers i, en cas de festa major, els canelons per poder dinar després.
- I no compro totes aquestes coses? i si em deixo qualcuna? I si em deixo les ambulàncies?
- Les colles no voldran actuar.
- Malgrat hi hagi un hospital a la vora?
- No, no, el que conta son les ambulàncies...
- I si no pago els turistes japonesos?
- La plaça no estarà plena i els periodistes xerraran malament.
- Però i la gent de poble?
- Si la plaça no està plena de gom a gom no valdrà res l'actuació.
- I si em deixo els cronistes?
- Ui, idò segurament diran coses dolentes de l'actuació que quedaran per a la posteritat.
- Vaja, quin desencís, jo que em pensava que per fer castells bastava una festa o similar i ara es veu que necessito escenografia i extres, com a les pel·lícules.
- No senyor, vas molt equivocat, és diu millorar la tradició i obrir-la al món. De que viuria tota aquesta gent llavors?

Al dia següent a la premsa castellera sortia el titular : I els castells? I és que l'al·lotet al no contractar res tampoc havia contractat els periodistes.

Els Cossiers per Sant Jaume!

potti | 25 Juliol, 2007 13:47 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Aquest matí han tornat a ballar els cossiers d'Algaida. Enguany, però, no hi ha hagut manera d'arribar-hi així que m'hauré de contentar amb les fotos que vaig fer l'any passat.

cossiers d'algaida

[*] La foto és treta amb una Fuji S2 pro. No m'enrecordo de quin objectiu vaig emprar.

Festes d'Algaida i els seus cossiers.

potti | 24 Juliol, 2007 16:20 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Les festes d'Algaida son un moment fantàstic per poder gaudir del ball dels cossiers (els d'Algaida, clar). Per qui es vulgui apropar tant avui (a les 19:30h) com demà (després de la missa) cap allà a les dotze del migdia cossiers i dimoni realitzaran les seves dances.

cossiers d'algaida

Per tornar a veure els cossiers haurem d'esperar a les festes de Pollença, d'Alaró o a les de Montuïri.

[1] La imatge, feta de Binari, està a http://festimatge.skamot.com

Actuació al Rafal

potti | 22 Juliol, 2007 09:52 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Poqueta gent. Castells de 6 emocionants. Resultat :3 de 6, 4 de 6 amb l'agulla, un 3 de 6 per sota amb moments de perill i un pilar de 5 per acabar. Au.

Ara 10 anys basten. Esteim d'enhorabona.

potti | 20 Juliol, 2007 15:13 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

I això sembla segons paraules de na Cirer ahir al consistori :

En la mateixa línia la líder de l’oposició, Catalina Cirer reprovà aquesta mesura i assegurà que després de més d’una dècada organitzant aquesta peregrinació ja es tractava «d’una tradició molt ben arrelada, assentada i típicament mallorquina». D’aquesta manera contradigué les argumentacions emprades pel veïnat que durant anys, han reivindicat l’eliminació d’aquesta marxa perquè, al seu parer «desvirtuava la veritable essència i sentit d’aquesta tradició que identifica la societat mallorquina».

D'aquesta manera enguany, que ja duim més d'una dècada fent castells a l'illa, segons na Catalineta, ens podem considerar una tradició arrelada, assentada i típicament mallorquina. Què bé!.

Esteim d'enhorabona. :)

[*] El fragment és de la noticia : El PP diu que el veïnat no té dret a prohibir la romeria «oficial»

Adeu a Gambirots

potti | 20 Juliol, 2007 14:31 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Fa un parell d'anys a la Universitat tres meitat-nòrdics, ajudats per altres estudiants, fundaren la colla universitaria Gambirots de la UIB. Ahir vaig rebrer la trista noticia que al final, els seus actuals membres, tiren la tovallola i 'tanquen' la colla.

Dissabte faran festa al pinzell i diumenge, a la platja, faran el darrer assaig.

El Grollers de la Factoria treuen el seu primer CD

potti | 15 Juliol, 2007 10:31 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

I mentres espero a arreglar bé l'ordinador poso el que he trobat al Diari de Balears :

Els Grollers de la Factoria traslladen a un CD la seva música d’arrel popular La formació, creada l’any 1999, acaba de treure al carrer el seu primer treball amb cinc cançons

Desset bergants i una cantant fan part d’aquest grup nascut a Santa Maria.

F. MARÍ. Palma. Grollerlàndia, un indret sense determinar en el qual els sons s’entremesclen amb ritmes de cultures mediterrànies i amb veus d’altre temps. Un viatge particular de devuit músics embarcats camí d’Ítaca i que ara, vuit anys després d’assaigs i de composicions, han tret al carrer el seu primer treball. Els Grollers de la Factoria acaben d’editar un dics amb només cinc cançons, un tastet del que aquest grup realitza damunt els escenaris. «D’aquí a poc temps esperam poder treure un treball de llarga durada», assegura Vicenç Matas, un dels componets d’aquesta formació que ara emprèn camí amb una carta de presentació sòlida davall el braç.

Les arrels de la cultura popular catalana són la base de les seves composicions, en les quals també entremesclen rock, funk, rumba o fins i tot alguns tocs de punk. Així, les cançons són amanides amb músiques provinents de l’arc mediterrani, sempre passades pel seu sedàs interpretatiu.

La formació, major d’edat en nombre de components i nascuda a Santa Maria, aporta damunt de l’escenari un gran conjunt d’instruments. A més dels tradicionals de Mallorc, com les xeremies, el fabiol o el tamborino, els Grollers ho combinen amb una base de vent i amb la música electrònica d’una guitarra i un baix. La novetat instrumental l’aporten els gralls, uns instruments que fan part de les xeremies. «Quan començàrem a torcar els gralls ningú no donava dos duros per nosaltres», assegura Matas.

El mes de febrer començaren l’enregistrament del disc, als estudis TripoTrapo de Bunyola, i fa just uns dies que el resultat és el carrer. Les lletres de Na Dolores, Jo i un pastor o la valenciana La manta al coll, agafen de nou embrenzida amb unes melodies adaptades a l’època actual, però mantenint l’essència de la cultura pròpia.

Avui arriben els nins Sahrauins.

potti | 10 Juliol, 2007 13:32 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Avui, cap a les dues del vespre, arriben més d'un centenar de nins sahrauins que passaran l'estiu a l'illa allunyats de les dures condicions meteorològiques que es donen als campaments de refugiats on viuen de forma habitual que seran acollits per un bon grapat de famílies voluntàries amb les que conviuran com si de la seva família és tractés.

Una activitat que ja du funcionant un bon grapat d'anys i que sembla que encara te per estona. Llàstima, però, que provoqui diferències al seu lloc d'origen entre les famílies amb al·lots que han pogut viatjar fora i les que no han pogut enviar cap nin a l'exterior...

[*] La foto és feta meva amb una Fuji S2 pro i un objectiu Sigma 15-30mm

Actuació a Portocristo. Una de calenta i una de freda...

potti | 09 Juliol, 2007 14:48 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Els Al·lots de Llevant i els Castellers de Mallorca actuaren, com cada any, a les festes de Porto Cristo realitzant els dos una actuació on les dues colles sortiren, en general, contentes però on aspiraven a aconseguir uns registres superiors.

Els Al·lots varen ser els encarregats d'obrir plaça amb dos pilars de 4 simultanis que donaren pas a un 4 de 7 parat i tranquil que va perdre el pom de dalt just en el moment de carregar-se quan un dels dosos es doblegà baix el pes de l'anxaneta i arrossegà tot el pom que va caure sense tocar l'estructura que és desmuntà sense cap problema. Després d'aquest ensurt els Al·lots afrontaren un 3 de 7 que serviria per provar un pom molt més gran (canviat arrel de la caiguda del pom anterior) i que va ser una de les variables que provocà que el castell resultés tremoladís i treballat. Per acabar, i sorprenent-ment després de la caiguda que havien patit al 4, plantaren un 4 de 7 amb l'agulla que és descarregà d'una manera solvent i fou ben celebrat per els seus petits sent així el segon 4 de 7 amb l'agulla que descarreguen enguany.

Els Castellers de Mallorca obriren plaça amb un 3 de 7 de lenta execució però que no va dur cap problema ni un. A segona ronda atacaren el que seria el castell més complicat de l'actuació, el 3 de 7 per sota. El castell pujà bé, un poc lent i acompasat, però la canalla va decidir la sort del castell al tirar avall un cop estava ja tot el castell sobre la pinya, entre crits d'impotència de molts castellers. La ronda de repetició serví per tornar a intentar el mateix castell que en general va pujar molt pitjor, el tronc va quedar deformat i els dosos varen fer patir tant a castellers com al públic assistent, però al final i entre crits d'eufòria i llàgrimes d'emoció el castell és descarregà. La tercera ronda va ser una remullada per els ànims exaltats de la colla. Dues vegades els de ciutat varen provar de encarar el 4 de 7 amb l'agulla i les dues vegades el castell pujà deformat i tremoladís i les dues vegades la canalla no va veure clar el castell i tirà enrere. Per acabar un vano de 5 va tancar una actuació que amb tantes repeticions és va fer lenta.

Després d'aquesta actuació (que darrerament s'ha convertit en una espècie de repesca de Fires i Festes) comença un periòde de 'semi-vacances' amb poques actuacions i tranquil·les.

Al·lots de Llevant : 4 de 7 carregat, 3 de 7, 4 de 7 amb l'agulla, pilar de 5.
Castellers de Mallorca : 3 de 7, intent desmuntat de 3 de 7 per sota, 3 de 7 per sota, intent desmuntat de 4 de 7 amb l'agulla, intent desmuntat de 4 de 7 amb l'agulla, vano de 5.

Voltant per verbenes : Biniali.

potti | 07 Juliol, 2007 13:09 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Tal volta provocat per la quantitat de festes que hi ha aquest cap de setmana ahir a Biniali s'hi podia estar. Una verbena que m'esperava ben massificada va resultar al final una festa còmoda i tranquil·la.

L'arribada, malgrat les obres a la carretera, fàcil. Poca gent fent el cabra amb els cotxes. El trobar lloc on aparcar el cotxe resultà molt senzill. Els preus del bar resultaren normalets[1]i

Verbeneros, la revolució

Qui ho anava a dir que aquest grup causaria tant d'efecte. No gaire coordinació entre ells, cançons extretes d'un repertori punk-festiu i una posada en escena ben curiosa amb disfresses i altres estris varen fer xerrar a bona part de la plaça. De qualitat no n'oferiren molta, molts cops no s'entenia res del que deien i les cançons (entre els problemes d'enteniment i les mescles que feien) fins que no arribaven a la tornada era difícil reconèixer-les. Tot i això el grup va resultar tot un èxit.

Els Horris, com fa dos anys

Després de l'espectacle dels Verbeneros arribaren els Horris i, sortosament, sense tot aquell teatre que els acompanyà l'any passat i que no feien res més que fer el burot i empipar. Sonaren els Grans èxits d'ahir i d'avui. i allargaren la verbena fins més tard. Què més és pot demanar?.

[1] 2€ el refresc, 4€ el refresc rebaixat...

FestCat 2007, amb retard gràcies al Departament de Cultura i Mitjans de comunicació.

potti | 06 Juliol, 2007 16:28 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

festcatQue el departament funcionava malament ja m'ho havien dit però en cap moment esperava que funcionés d'aquesta manera tan desastrossa. Avui m'ha arribat l'informació per poder apuntar-me al Festcat d'enguany on puc llegir ben content :

Inscripció
La matrícula s'obrirà a principis de juny i es tancarà el 7 de juliol.
La reserva d'allotjament es tancarà els dia 30 de juny.
És a dir, just a temps. Els que volgueu conèixer un poc més sobre què és el Festcat podeu anar a la plana informativa de la Generalitat o mirar altres apunts en aquest mateix Blog :

Castells i estadístiques.

potti | 05 Juliol, 2007 15:00 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Després de la voràgine mediàtica que va patir aquesta tradició/activitat/esport l'any passat i d'un temps en calma des de la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya és realitzà una enquesta/estudi i és donà a coneixer el resultat del mateix ahir.

L'enquesta de coneixement i opinió sobre els castells i els castellers a Catalunya es va dur a terme al mes de març i revela que "un 98% dels catalans sap què són els castells i que un 71% sap definir què és l'enxaneta", va explicar el sociòleg i coautor del treball Marc Dargallo. El seu company, l'economista Enric Vilar, va afegir que "set de cada deu catalans manifesta haver vist en directe alguna vegada una actuació castellera i, a més, la seva valoració de l'experiència és molt positiva".

Poc més que el què diu el diari Avui és pot conèixer ara mateix de l'enquesta perquè la plana de la Coordinadora és troba a mig camí i no ofereix gaire informació.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb