El Blog d'en Potti

De plaça en plaça, de festa en festa.

Capellans tradicionals

potti | 30 Maig, 2008 08:56 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Aguiles de Pollença

Les Aguiles de Pollença 2008 - 2

potti | 29 Maig, 2008 08:54 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Un parell de fotos més de la processó de les Àguiles de Pollença d'enguany.

Aguiles de Pollença

Ben content se veia el pare d'una de les Àguiles.

Aguiles de Pollença

Aguiles de Pollença

Aguiles de Pollença

[*] Totes estan fetes amb una Fuji S2 pro.

Les Aguiles de Pollença

potti | 28 Maig, 2008 07:45 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

A Pollença, amb l'arribada del Corpus, el poble s'engalana de dalt a baix. Pollença és l'única vila de Mallorca que conserva, ara per ara, el ball de les Àguiles i d'en Joan Pelós (amb debat inclós). Una de les moltes danses rituals que se celebren a l'illa de Mallorca.

Aguiles de Pollença

El ball el composen tres figures. Per una banda està Sant Joan Pelós. Ell és la figura que fa el ball més vitenc malgrat la fa descalç tota l'estona. És caracteritzat amb un xotet (viu) dintre d'un sarró i a la mà du una creu molt senzilla. La cara la du tapada amb una màscara per ajudar als més fidels a veure la figura del Sant i no la del jove que fa el seu paper. A aquesta figura l'acompanyen dues joves del poble dintre d'unes àguiles de cartró [1], de blanc i enjoiades fins a la sacietat gràcies a la participació de tot el poble que ballen de forma molt senzilla, quasi simètrica, i sempre a l'ombra del Sant que va al davant del tot de la processó.

Aguiles de Pollença

Aguiles de Pollença

El seguici curiós. El ball al cap de tota la processó i darrera músics, familiars, nins, intermediaris, figures de sant, i la banda. Veient el protagonisme que agafa al poble tant la família com els propis protagonistes del ball començo a comprendre el perquè d'aquesta afició. El seguici passa ràpid, molt ràpid. Per poder gaudir del ball bé (com a bon turista que som) la qüestió és anar de punt a punt seguint a la processó. Si no en poc menys d'un parell de minuts ja s'ha acabat tot. La festa segurament hauria set més grossa si no fos per la pluja (que malgrat va aguantar la major part de la processó) va deixar les 'taules' en mans de la policia i la seva furgona. I, per qui ho demani, del xotet no se res. A jo me va semblar que ja estava més enllà que aquí al acabar tot el xou. Però millor xerrar d'això un altre dia que ara ja vaig un poc just de temps.

Aguiles de Pollença

[1] descendents de les àguiles enormes que hi ha al principat. O això diuen.
[*] Les fotos son fetes amb una Fuji S2 pro que cada dia està més matxacada i, majoritariament, un nikkor 50mm f1,8

Cossiers de Manacor 2008

potti | 26 Maig, 2008 20:46 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Aquest divendres, abans del pregó de les Fires i Festes de Manacor els cossiers tornaren a ballar pel poble. Ja ho havien fet uns 15 dies abans com a 'entremès'[1] de la festa. El dia la veritat és que fou força favorable i va lluir un soleiet que bé va anar.

Els cossiers de Manacor diuen que son els cossiers més ben documentats i que més s'apropen als 'originals'. Comparant-los amb els de Montuïri, Algaida o Alaró la veritat és que tenen un parell d'elements que els fan característics. En primer lloc la dama (és dona) i és l'única de Mallorca que du una Filosa (en representació de la fertilitat). En segon lloc els cossiers son els únics de l'illa que mantenen el ball de bastons viu. Sembla ser que el ball de bastons era més o menys típica dels cossiers i poc a poc s'ha anat perdent en unes bandes i reforçant a altres (al principat en tenim molts d'exemples). Els de Manacor mantenen aquest ball amb el 'Ball dels Broquers' on empren uns garrots curts i uns petits escuts de fusta amb els que se copetjen.

El dimoni, de drap, també és força característic. Crec que és un dels pocs dimonis que he vist per Mallorca que no du màscara (talment com els dimonis 'petits' de la festivitat de Sant Antoni a Manacor).

La llàstima és que la festa sigui una cosa bastant marginal en la major part del recorregut que vaig poder veure. Fins arribar a la Plaça de Sa Bassa la veritat és que no hi va haver 'quorum'. Poca gent sortia a veurer-los i la gent que arrossegaven era més o menys sempre la mateixa. Una llàstima perquè son dignes de veure.

Cossiers de Manacor 2008 Cossiers de Manacor 2008 Cossiers de Manacor 2008 Cossiers de Manacor 2008

[1] En el sentit de primer plat.

Fires i Festes de Manacor 2008

potti | 25 Maig, 2008 09:33 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Fires i Festes de Manacor sempre és sempre una actuació que marca molt la temporada a les dues colles illenques. Pels Al·lots de Llevant, amfitrions, serveix per començar a fer els castells com el 4 de 7 amb l'agulla o el 5 de 7 (mai han passat d'aquest registre) i pels Castellers de Mallorca era una data on tirar els seus castells més grans (com ara fa uns anys la famosa i polèmica[1] torre de 7 carregada o el 3 de 7 per sota que el varen descarregar per primer cop a Sa Bassa). L'especialitat de l'actuació, però, ha vengut per la pluja. Una pluja que ha fet arraconar els castells dintre d'un pavelló.

Enguany a Fires participaven els Moixigangers d'Igualada com a convidats, els Castellers de Mallorca i els Al·lots de Llevant. Totes tres colles han fet uns registres similars i el 4 de 7 amb l'agulla ha esdevingut el castell de major complexitat que s'ha descarregat. Els problemes, a totes les colles, han vengut pel mateix castell. Un 4 (que no 4 amb l'agulla) que no han pogut mantenir-lo quiet.

Fires i Festes a Manacor

Totes tres colles han obert pavelló amb el 3 de 7. Castell que s'ha descarregat de manera solvent en tots tres casos. Moixigangers han mostrat petits problemes al pis de quartes que no els hi han impedit descarregar el castell quan una d'elles ha quedat un poc més estirada que la resta. Els problemes reals han vengut a la segona ronda de l'actuació. Els Al·lots han encarat el que ha resultat ser el sostre de la Diada. El 4 de 7 amb l'agulla. El castell, ja un pel tancat de bon principi, a nivell de quartes s'ha tancat més del recomanable. Aquest entrebanc no ha estat prou per fer anar malament el castell i l'han descarregat amb certa tranquil3litat. Castellers de Mallorca per la seva banda ha realitzat el mateix castell. No ha duit gaires problemes d'execució però a l'hora d'entrar l'acotxador dintre del pilar del mig la quarta de l'espadat no estava col·locada (ni tans sols havia començat a pujar) i tot el castell ha tengut que treballar mentres esperaven que la quarta se poses en posició. Fora aquest entrebanc el castell s'ha descarregat fora problemes.

Fires i Festes a Manacor

Moixigangers ha estat la colla que més mal parada ha sortit d'aquesta ronda. Han desmuntat un 4 de 7 molt lent per indecisió de la canalla. Moixigangers han repetit ronda amb un 5 de 6 que només els hi ha duit problema en la descarregada quan la torre ha començat a separar-se de l'estructura del tres i els dosos han quedat en una mica separats.

Fires i Festes a Manacor

La tercera ronda, que havia de resultar senzilla, per les dues colles illenques ha estat la més patidora. Entre el baf que hi havia dintre del pavelló i el patiment dels castells tots els castellers mallorquins han sortit rebufant de cada una de les proves. Els Al·lots de Llevant han patit els mateixos problemes del 4 de 7 amb l'agulla que s'han agreujat al plegar-se una de les quartes posant el castell en perill. Els Castellers de Mallorca han tengut una sort similar al quatre dels Al·lots de Llevant però aquest s'ha deformat també a nivell de terços fent perillar encara més el castell. Els Moixigangers no han volgut ser menys i també han patit per realitzar el seu darrer castell apuntant-se als castells deformats. La nova moda de la tercera ronda.

Fires i Festes a Manacor

Per acabar tant Moixigangers com Al·lots de Llevant han descarregat un vano de 5. Els Castellers de Mallorca s'han conformat amb el pilar de 5. D'aquesta manera els Al·lots de Llevant se posen al mateix nivell que els Castellers de Mallorca i comença una segona part de temporada incerta per a les dues colles acostumades a realitzar registres superiors a aquesta actuació.

[1] Polèmica per els Sagals d'Osona.

Cossiers de Manacor

potti | 24 Maig, 2008 14:54 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Cossiers

Després, més!

Ara toca arribar a l'actuació.

Congrés de Cultura de Palma

potti | 23 Maig, 2008 09:26 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Sembla que els de l'Ajuntament de Ciutat volen fer coses referents a potenciar els seus actes culturals. El fet de realitzar un Congres de Cultura a Palma i la creació d'un Consell de Cultura de Palma pot ser un bon començament però no han de ser les úniques accions. El congrés, que diuen que a més de ser participatiu serà determinant per saber cap on s'encaminarà la vida cultural a Ciutat, se celebrarà entre el 12 i el 15 de Juny al Teatre Xesc Fortesa.

Al web del Ajuntament podem trobar els diferents informes que han realitzat els tècnics per conèixer l'estat cultural de ciutat. La veritat és que tenia un especial morbo per saber que havien dit les diferents associacions culturals que havien consultat i després de veure el que deien m'he quedat un poc estorat.

Per començar trobo que consultar només 5 associacions dedicades a la cultura popular per conèixer com està el sector ho trobo poc significatiu i més quan veig a que se dediquen les associacions. A la part d'activitats a l'informe podem llegir :

Ballada popular, Classes de ball, Espectacles de dansa, Mostres, Trobades

És a dir, sembla que la cultura popular a l'ajuntament se redueix al ball i poc més. I no és difícil imaginar quins son els problemes que té la cultura popular de Ciutat.

Poca estimació cap a la nostra cultura i la música i la dansa en general. Consideram que la situació dels grups que ens dedicam a la cultura és crítica i aquí a Ciutat ens sentim decebuts ja que ens resulta molt difícil dur endavant la nostra tasca .

Ja ens ho podíem imaginar tot això. Però l'amenaça que realment me sorpren és :

Desaparició de diferents aspectes de la nostra cultura i de la cultura en general.

Què és com no dir res. Sempre podem creure que se deu referir a.. si home, allò que va desaparèixer[1]. Però les expectatives de futur i les propostes de millora les trobo encara més esperpèntiques.

Expectatives
Lluitar contra corrent com sempre perquè segueixi viva la cultura.

Propostes de Futur
Reconeixement de totes les associacions o grups que ens dedicam a la cultura (de qualsevol tipus). Donar-nos activitats a fer i tots en sortirem guanyant. Que se’ns donin subvencions a canvi de feina per part nostra: actuacions... Ajudar els grups ja que són llocs de relació positius i a les famílies de Ciutat els agrada pertànyer a associacions ja que tenen expectatives de funcionament a llarg termini. La música i el ball de Mallorca necessita ser present a les places i carrers i han de ser tractats com les altres músiques, amb les mateixes condicions i no ser menyspreats, ja que són una riquesa cultural i única.

Donar activitats a fer? Lluitar contra corrent? No seria més convenient millorar el que s'ofereix? Mirar de donar un poc més de qualitat? Que sigui atractiu per a la gent? Ja veurem que és el que se debat allà al congrés. Pot ser entretingut.

[1] Alló que se feia allà en motiu d'aquell. Ara si que t'enrecordes?

Comença la Patum

potti | 22 Maig, 2008 21:12 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Comença una d'aquestes festes de la que sempre sents xerrar i mai pots arribar d'anar-hi per aquestes dates tan bones en les que cau...

Tenc enveja sana de tots els que la poden fruir.

Mentrestant, aquí encara ens queden festes. Manacor celebra 'Fires i Festes' i els seus cossiers sortiran a ballar. I dissabte, castells a la Plaça de sa Bassa.

Gegants a la Plaça d'Espanya. Diada per la Llengua.

[*] La foto no te relació amb aquesta 'entrada' però m'ha fet gracia posar-la. Està feta amb una Fuji s2 pro i un objectiu Sigma 15-30mm.

Diada per la Llengua 2008

potti | 20 Maig, 2008 21:59 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Des de dissabte vespre he estat donant voltes a com mirar d'explicar la Diada per la Llengua. Ara, un parell de dies després i amb tants comentaris al respecte com s'han fet a aquest blog com a d'altres crec que encara és més difícil dir qualque cosa nova.

Una ballada, gloses, tallers de pancartes, parades de diverses associacions. Per quantitat d'activitats proposades no va ser perquè n'hi havia de tots colors. Però si una cosa tenc clara és que m'esperava molt més. Esperava poder participar-hi més i no veure tant limitada la participació al fer-se tot a l'hora. Esperava més participació de colles i de grups. Esperava més gegants. Esperava uns 'millors' gegants. M'esperava qualque acte més dinàmic. I quan xerro d'un acte molt més dinàmic hem refereixo a tot alló que vaig poder 'viure'. Tant el cercavila -que s'hem va fer llarg i estrany-, com la presentació dels gegants, com la xerrada posterior, com la cantada de la balanguera...

Organitzar un acte d'aquestes característiques se ben cert que és complicat. Mai sortirà al gust de tothom. Però crec que se pot mirar d'aconseguir que no sembli una mescladissa al més pur estil de Sant Sebastià i que quedi qualque cosa amb cara i ulls. L'any passat, per no anar gaire més enfora, crec que tot l'acte va tenir molt més ritme (el cercavila era més curt, hi havia un objectiu -el mossaic-, etc..).

(Per cert, si l'any passat diuen que varen ser 30.000 persones i enguany només unes 3000 la diada crec que no ha anat gaire bé. Més bé ha queda magre...)

L'estrena dels pitjors gegants de Mallorca de la mà de l'OCB!

potti | 19 Maig, 2008 08:34 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

A Mallorca Jaume I és tot un ésser llegendari. La seva llegenda dintre del nostre imaginari encara és viva i l'OCB l'ha volguda continuar. Jaume I ha estat sempre el rei 'més'. El més bell, el més fort, el més prodigiós, el més... Tant 'més' era Jaume I que, amb el seu permís i el de la nostra estimada OCB, té el gegant més horrible de tota Mallorca.

Jaume I i Violant d'Hongria

La seva estimada esposa no s'ha salvat. Violant d'Hongria te la seva rèplica gegant com si d'una pepa de les destinades a donar plaer se tractés. Però no de les ben fetes.

Me sembla que aquests dos gegants sortiran ben poc al carrer...

Per cert, com és que no han sortit a la premsa seria?

OCB estrena Gegants?

potti | 15 Maig, 2008 17:23 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

En motiu de la Diada per la Llengua que se celebrarà aquest dissabte a Ciutat s'han anunciat molts actes. Musica Nostra farà ballar a la gent. En Xurí i en Macià glosaran, Obrint Pas i Anegats faran de les seves i s'anuncia l'estrena dels Gegants de l'OCB.

Als paperets diuen que l'OCB estrena la seva parella de gegants, en Jaume I i la Reina Violant d'Hongria[1]. I amb aquesta estrena m'entra la curiositat. S'han fet amb els Gegants de Calvià i els han remodelat? Son dos nous gegants?. Al seu web no en diuen res i tampoc mostren cap fotografia (ni res de semblant) per poder-nos fer una idea.

flickr

Tenc entès que els geganters de Calvià estaven desapareguts. Seria una molt bona noticia que, ja que existeixen aquells gegants, els de l'OCB els facin tornar a mourer-se. Si son dos gegants nous, idò podrem dir que tenim 'REPE' al Rey. Dissabte ho sabrem.

[1] Malgrat que hauria estat molt més divertit estrenar al Joan Alcover com a Gegant.
[2] La foto l'he treta de Flickr.

No, no vaig anar a Soller

potti | 13 Maig, 2008 21:57 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Hem sap greu. Però ni fotos, ni crònica, ni res de res. Entre el mal temps ja me va tirar un poc enrere i unes pràctiques obligatòries me varen acabar de decidir. Un altra any serà.

Ara bé, no és difícil trobar qualque cosa als diaris. Al Balears fan una crònica 'oficial' del que va ser la batalla. Al Diario de Mallorca segueixen amb la idea de les 'mores'. I ho demostren amb aquesta magnífica foto.

mores...

I jo que m'esperava dones vestides amb els 7 vels.... :P

Castells a Campanet

potti | 11 Maig, 2008 13:46 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Avui, en motiu de la Fira de Campanet, les dues colles Mallorquines han tornat a competir amb la mirada posada en l'actuació de Fires i Festes a Manacor. Actuació que sempre marca una fita important a la temporada.

L'actuació ha començat amb els sempre esperats 200m braça de la canalla. Els dos equips de canalla han respost correctament però els Al·lots de Llevant han guanyat de carrer la prova al ser la braça una disciplina que dominen amb molta autoritat a l'illa (de qualque banda ve el malnom de granots).

La competició de relleus ha estat molt més igualada. Amb la regla no escrita del món casteller que diu 'només els segons amb els peus bruts poden participar' les dues colles han posat els millors nadadors que podien oferir. Els relleus han anat molt igualats però els Castellers de Mallorca s'han avançat en els darrers moments de la prova al aprofitar-se de la corrent que dona la costa de la plaça.

La tercera ronda era la més esperada per els avis del poble. Els 112 m crol femenins. La plaça s'ha omplit d'avis amb manguitos que volien veure de més aprop la competició i de avies amb paraigües que perseguien als seus homes fotent-lis cop al cap. Un cop acabats els disturbis les integrants d'ambdues colles s'han llançat a l'aigua. La prova ha quedat en intent al quedar fora de joc l'àrbitre per un paraigües perdut...

Per acabar l'actuació tocava el torn de la natació sincronitzada d'homes barbuts i peluts. La representació del Llac dels Cignes per part de la colla Grana ha estat molt aplaudida i fotografiada (esperam veurer-la d'aquí poc al Iutub), els Al·lots de Llevant per la seva banda han realitzat una acurada representació del Mesias de Handel, un cop baix que els hi ha valgut la victòria.

La propera actuació serà a Manacor i aquest cop, esperam, sense banyadors. (No serà permesa l'entrada de càmeres de fer fotos).

En altres paraules: actuació suspesa per la pluja...

Dies perfectes per a fer cosetes.

potti | 11 Maig, 2008 08:59 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Plou!

plou!

Ni fires, ni ...

Sant Joan 2008. On sempre, com sempre i ... amb l'Iguana?

potti | 08 Maig, 2008 14:29 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

En Grosske no atura de sorprendre i se veu que l'hi ha agradat això del foc, les espurnes i el jugar amb els dimonis. No va bastar amb l'Atiar foc i les ganes de dimonis sembla que s'estenen fins a tal punt que, segons diu el Diario de Mallorca, vol tornar a treure a l'escena a l'Iguana a un dels llocs on havia protagonitzat els correfocs més imponents.

La noticia en sí és força bona. Se deixa de banda aquella cosa orquestrada per saber quina ment malèfica d'un govern anterior i tornen a donar força a la festa que se realitzava a l'aixopluc de les murades de Ciutat.

La noticia la teniu a continuació.

Este año solo habrá una fiesta, en el Parc de la Mar, con un Correfoc, ball de bot, castellers, pasacalles y música en directo

G. RODAS. PALMA. La Nit de Sant Joan quiere recuperar al que durante años fue uno de los grupos que dotó de personalidad propia a esta fiesta: Iguana Teatre. Su bestiario es una de las principales apuestas que baraja la organización, que ayer se reunió en Cort para estudiar el contenido final de este acontecimiento, uno de los más concurridos del calendario.

"Queremos recuperar y mejorar el Correfoc que en los últimos años se hacía en el Parc de la Mar, y nos gustaría contar con Iguana Teatre, con su vestuario y sus personajes, tan emblemáticos. Ese es el deseo, hay posibilidades, pero todavía no está confirmado", señaló ayer Jordi Sastre, presidente en funciones de la Federación de Asociaciones de Vecinos de Palma.

A diferencia de otros años, la Nit de Sant Joan se celebrará en un solo escenario: el Parc de la Mar. El concierto de s´Arenal, impulsado por el gobierno municipal del Partido Popular, queda eliminado. "Siempre se le hinchaban las cifras de afluencia de espectadores", aseguró el regidor Eberhard Grosske el pasado mes de enero, cuando anunció un plan director de fiestas que hoy dará a conocer a los medios de comunicación.

En esta edición, al cobijo de las murallas, la ciudadanía podrá disfrutar durante la Nit de Sant Joan del ball de bot, un Correfoc mejorado, exhibiciones castelleras, un pasacalles y una verbena amenizada por diversos grupos de pop rock. Todo, hasta la una y media de la madrugada. Otra de las entidades que forman parte de la Comissió de Festes Populars de Palma, la Obra Cultural Balear, presente ayer en la reunión de Cort, pidió, a través de uno de sus representantes, Macià Calafat, que la Nit de Sant Joan integre a "todas esas personas que desconocen nuestra cultura popular" y escuche a la ciudadanía a la preparar la fiesta. La OCB también defiende la presencia de grupos que cantan en catalán en la Nit de Sant Joan.

Ara bé, és ben curiós que se torni a cridar a l'Iguana Teatre per treure el seu espectacle quan semblava que estava ja més que mort i formava ja part dels nostres records. Jo ho veig com una estratègia força arriscada. El nom de la Iguana tal volta tornarà a moure moltíssima gent al correfoc i l'experiència acumulada (25 anys de correfocs tal volta? ara no me vull equivocar però crec que des del 1988 en fan) segur que els ajuda a fer un bon espectacle però també estic segur que el fet d'estar tant de temps fora fer això els hi pot passar factura.

Sigui com sigui la colla del correfoc encara no és segura. I el fet d'eliminar la festa 'alternativa' farà que el nombre de participants d'aquesta pugi d'una manera que fa temps que no se veia.

Ara bé, no seria molt millor ajudar a tots aquells grups i col·lectius que participaren i lluitaren per aquesta festa quan l'anterior executiu la va deixar de banda (com els Dimonis de Santa Maria, Al-Mayurqa...? No és molt millor això que fer tornar grups que ja ho han deixat?

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb