El Blog d'en Potti

De plaça en plaça, de festa en festa.

Dimonis de Sant Joan 2008. A Llenderades amb el poble.

potti | 29 Agost, 2008 11:56 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Un dels moments més esperats, i tradicionals, de les festes de Sant Joan és la sortida 'rabiosa' dels dimonis que representen els 7 pecats capitals[1]. El desenvolupament de la festa és senzilla els set dimonis aparèixen acompanyat per xeremiers i, durant horeta i poc, és dediquen a voltar per el poble donant llenderades en un recorregut més o menys programant. I dic més o menys perquè els dimonis, segons vaig entendre, tenen via lliure per canviar la ruta, donar llenderades a rompre o qualsevol idea que lis vengui al cap sempre que ajudi a fer més festa.

Dimonis Sant Joan 2008

La festa que segons sembla era molt similar a altres que se duen al Pla va evolucionar cap als 90 passant de emprar només a un dimoni (Dimoni Major/Gros/Gran...) als 7 dimonis que surten ara. Aquest canvi sembla que ha estat el fet que ha revolucionat aquesta festivitat. Cada cop més joves s'apunten a la festa i poc a poc gent d'altres municipis s'apunten a correr davant dels dimonis (tal com ho fan a Montuïri o a Vilafranca).

Dimonis Sant Joan 2008

Com sempre passa a aquestes festes hi ha gent que no l'acaba d'entendre o no sap on va i aquesta no va ser una excepció. No és una festa per dur a un al·lot amb cotxet o on queixar-se de les llenderades que te pugui donar el Dimoni...

Dimonis Sant Joan 2008

[1] Enveja, mandra, orgull, luxúria, cobdícia, ira i golafreria (me penso).
[2] Les fotos son fetes amb una Fuji S2 pro i un obj. 15-30.

Promesa

potti | 29 Agost, 2008 10:58 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Cavallets a Felanitx. Sant Agustí 2008.

potti | 28 Agost, 2008 14:08 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Sant Agustí a Felanitx és molt més que 'el coso' o tots els concerts que s'han organitzat. Per aquesta festivitat hi surten (o tornen a sortir) els cavallets acompanyats per els gegants, els dimonis, els caparrots, etc... Segons n'Amades, a una de les quatre fulles que va escriure sobre costums catalanes, el ball dels cavallets de Felanitx "constituïa un dels documents de teatre de plaça més interessants de la cultura popular mallorquina".

cavallets felanitx 1953

Avui, emperó, sembla destinat a ser una dança que se manté per la voluntat d'uns pocs i on molts observen, estranyats, els al·lots que la ballen demanant-se perquè aquells infants van vestits de manera tan estrafolaria o perquè fan aquelles voltes tan ridícules. Son moments com aquests que fan què te sentis com a Ciutat.

 (Segueix)

Correfoc a CapdePera 2008

potti | 27 Agost, 2008 21:35 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Capdepera, feu de la Iguana durant molts d'anys, divendres passat, just abans del concert de la Troba Kung-Fu, tornà a ser escenari d'un correfoc. I la veritat és que aquest poble amb els correfocs te qualque cosa especial. Capdepera ja dona molt de joc amb els carrers estrets i tota aquesta serie de revols, pujades i baixades que té. Malgrat tot el vertaderament impressionant del correfoc fou la gran participació del públic. Cosa no gaire habitual a molts correfocs que se fan per Mallorca.

Correfoc a Capdepera. Dimonis de Mancor.2008

El correfoc fou llarg. Quasi dues hores tardaren els dimonis a concloure tot el recorregut i fer l'encesa final a la plaça degut, en part, al tipus de recorregut i a la gran afluència de participants que hi va haver. Ara bé, des de ben principi els dimonis varen estar en un ambient que puja l'ego a qualsevol colla. Foren aclamats des de la primera carretilla per la gent del poble que participava així com sabia i podia ja sigui alçant dimonis com amb càntics i crits variats[1].

Correfoc a Capdepera. Dimonis de Mancor.2008

El correfoc va funcionar bé durant força estona. Els cadafals que al llarg del recorregut els dimonis s'anaven topant les empraven per fer un poc espectacle i on la gent els envoltava esperant la pirotècnia que havien de llençar. La veritat és que donaven prou espectacle i ajudaven a fer el recorregut més distés. Amb l'arribada a la costa va ser on el correfoc va perdre el ritme. Penso que els dimonis s'intentaren re-agrupar per mirar de fer una baixada espectacular però la pèrdua de ritme i el tap de gent que se va formar va fer que l'aturada fos contraproduent. Va ser la primera vegada on vaig ser un poc conscient de l'estona que feia que durava el correfoc. L'encesa final també fou estranya. Lenta però espectacular en el seu inici(recordant, i molt, a l'espectacle de Biniamar) i en el seu final però llarga i pesada durant la seva evolució.[2]

Correfoc a Capdepera. Dimonis de Mancor.2008

Cal apuntar que amb tanta gent els dimonis quedaven en molts casos desapareguts al mig dels participants i de tant en quant el recorregut quedava fora foc o inclús en qualque moment fora l'ambientacio dels tambors (i no perquè deixesin de tocar). Això però no ha de veurer-se com un punt negatiu. Hi havia moments que era agobiant estar allà dintre i estic ben segur que fent de dimoni encara ho devia ser més. Té molt mèrit arribar a encendre i mourer-se en aquelles condicions però el que realment és impressionant és trobar un poble que participi tant d'un correfoc.

 (Segueix)

Cossiers de Montuïri 2008 ( i 3)

potti | 26 Agost, 2008 15:30 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Aquest passat cap de setmana ha set un dels més emocionants per tots els montuirers. No només per ser les festes de Sant Bartomeu, patró del poble, si no perquè enguany els cossiers que fa 15 anys que pegaven bots i dia rera dia de festa donaven la cara s'han acomiadat donant pas a una nova generació de cossiers.

Cossiers de Montuïri 2008

Cossiers de Montuïri 2008

No cal dir que aquest fet a provocat que enguany el 'ball dels cossiers' sigui més vist i seguit que els darrers anys que jo recordo(fins i tot IB3 ha vengut a fer el colló gravar). I quan dic el ball me refereixo pura i exclussívament al ball. Enguany hi havia cops, colçades i corregudes tant o més exagerades per poder veure el ball com per escapar i fer befa a en Banya Verda. L'aconteixement be s'ho valia i així ho va demostrar el poble amb una de les voltes més llargues que recordo (tampoc no som gaire vell encara i no els he viscut tant). Dissabte ballaren tant on tocava com on no tocava.

Cossiers de Montuïri 2008

Diumenge fou el dia vertaderament emotiu. Els xeremiers com cada any despertaren al poble i els cossiers, cap allà les 10 començaren a ballar. Enguany, però, la multitud entaconada i mudada era molt més nombrosa que altres anys i ja deixava veure que l'església estaria ben plena. Polítics, alts i baixos càrrecs, càmeres, ateus, llums de discoteca i demés omplien l'església esperant el petit però breu homenatge que es va fer a aquests que han estat 15 anys icona del poble.


El dimoni encalça els cossier pel Pujol from esBinerbo on Vimeo.

I el darrer ball ja vos el podeu imaginar. Ara només cal esperar al 15 d'Agost de l'any que ve quan els joves que agafin el relleu faran el seu primer ball.

 (Segueix)

Gràcies cossiers. (Cossiers de Montuïri 2008)

potti | 24 Agost, 2008 16:38 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

La foto de tots els cossiers que han ballat aquests darrers 15 anys. Una llàstima que, en el darrer ball, botant-se la tradició[*], no ballessin tots.

Cossiers de Montuïri 2008

[*] Crec que hauria estat un bon detall com a comiat.

Cossiers de Montuïri 2008 (2)

potti | 23 Agost, 2008 23:24 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Més que per mirar, per escoltar. Un moment del ball dels cossiers d'ahir.

[*] El vídeo va ser gravat per en Binari.

Diuen que els de IB3 aniran a gravar a Montuïri...

potti | 23 Agost, 2008 15:54 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Diuen que els de IB3 aniran a gravar les festes de Montuïri. Personalment espero que no passi com amb els cossiers d'algaïda (foto 1) o com a la Patrona de Pollença. (foto 2)

Cossiers d'Algaida 2008

IB3...

I si no, el Dimoni ja decidirà...

La Troba Kung-fu a Cap de pera.

potti | 23 Agost, 2008 11:46 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Dos minuts, dues fotos. Gran concert.

troba-un-dscf6428

troba-2-dscf6385

Exposició : Banya Verda, vos que estau a Montuïri.

potti | 22 Agost, 2008 16:31 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

No fa gaires dies vaig poder pegar un bot a Montuïri i veure l'exposició que en Miquel Tugores ha muntat al voltant dels Cossiers i Dimoni de Montuïri. És simpàtica i divertida però tal volta un poc complicada de veure per els curiosos horaris municipals.

Exposició Banya Verda vos que estau a Montuïri

No vaig contar el número de figures que la composaven però n'hi ha un grapat que valen molt la pena i que divertiran a més d'un. A més, en aquest cap de setmana que se'ns presenta d'efervescència festiva (correfocs, cossiers, trobades de bandes de xeremiers...) és sortejarà una de les peces 'censurades' de l'exposició al acabar els balls.

Exposició Banya Verda vos que estau a Montuïri

[*] L'exposició no és molt gran i amb una estona se pot veure sencera. Fixau-vos que hi cap tota dintre de la foto.

Sant Bernat a la Real. (2008)

potti | 21 Agost, 2008 21:33 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Per segon any consecutiu les festes de Sant Bernat han esdevingut plàcides i fora gaire polèmica. Sembla que ja quasi s'ha oblidat completament la 'tradició'[1] de peregrinar al monestir amb canyes i l'alfabeguera ha esdevingut l'autèntica protagonista vegetal donant olor, i color, a la festa.

Ballada

L'encant d'aquesta festa és que no munta en cap moment un gran sarau d'aquests que esdevenen incontrolables però podem trobar tot tipus d'actes on la gent 'participa', o pot participar, activament. Castellers[2], xeremiers, corregudes, glosadors o molts grups de música tradicional han format també enguany la part central de la festa. (sempre sense oblidar la missa i tots els actes religiosos).

3 de 6

http://sp9.fotologs.net/photo/41/43/106/enbufarell/1219147411250_f.jpg

[1] Així ho anomenaven ells.
[2] L'actuació castellera ha estat un poc minsa. Com cada any per aquestes dates l'afluència de castellers no és gaire alta i a l'actuació s'ha fet el que s'ha pogut. Per una banda s'ha realitzar, just després de l'ofici, un pilar caminat que s'ha aturat davant del sant i ha estat parat a segons per en Gaspar, un dels castellers de la zona. Després, un cop fora, s'ha iniciat l'actuació amb un pilar de 5 que ha patit a l'hora de la descarregada i un 3 i 4 de 6 que no han duit gaires problemes. Per acabar, un pilar de 4 i cap a cases. Les gralles, per cert, un poc terribles en segons quins inicis de toc.
[*] La foto és de na Neus i d'en Gaspar i de na 'sobrenlesparaules'. Jo no he tengut gaire temps de mirar les fotos que vaig fer.

Record de Montuïri.

potti | 20 Agost, 2008 15:00 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

A l'espera de tenir un poc de temps i després de veure que no havia deixat gaires fotos dels cossiers de l'altra dia poso un parell d'una de les figures, quasi la més important, de la festa de Montuïri.

Cossiers de Montuïri 2008

Cossiers de Montuïri 2008

El que veureu si feis 'click' sobre l'article son els resultats d'algunes d'aquestes corregudes tan espectaculars. Enguany més gent del que és habitual tendran un bon record d'aquestes festes.

 (Segueix)

Dimonis i Xeremiers al Ono Estadi.

potti | 18 Agost, 2008 07:24 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Aquests dies m'han comentat que com participava al espectacle no me volia mullar. Res més lluny de la realitat. Aquí està el meu comentari.

Cossiers d'Alaró. 2008

potti | 17 Agost, 2008 09:55 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

I els d'Alaró tornaren a ballar.

Cossiers d'Alaró 2008

Cossiers d'Alaró 2008

Cossiers d'Alaró 2008

Cossiers d'Alaró 2008

Cossiers de Montuïri 2008.

potti | 15 Agost, 2008 22:05 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Cossiers de Montuïri 2008

Una fotografia curiosa per ser un dia 15 d'Agost. El primer cop en molts anys en que els cossiers de Montuïri surten 'vestits de cossiers'[1] per la Mare de deu d'Agost. Enguany serà el darrer en que 'aquests cossiers' ballaran. L'any que ve un grup de joves agafaran el relleu.

[*] Feta amb una Fuji S2 pro i molta fe.
[1] Normalment ho feien amb camisa blanca i calçons negres.

1 2 3  Següent»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb