El Blog d'en Potti

De plaça en plaça, de festa en festa.

Fil·loxera de l'Infern. Dimonis de Binissalem 2008. (i 2)

potti | 30 Setembre, 2008 09:00 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Aquest cap de setmana la Fil·loxera de l'Infern, els Dimonis de Binissalem, s'estrenaren al seu poble. El correfoc, intentant sortir de lo típic, va mirar de realitzar una posada en escena ambiciosa amb un desplegament de recursos força gran per tractar-se d'una estrena.

Fil·loxera de l'Infern. Dimonis de Binissalem

L'acte començà amb els dimonis acompanyant un carruatge amb vermadors i vermadores a plaça. Allà, en mig de la foscor, desaparegueren entre dimonis i les botes de vi que, per qualque art demoníaca, s'encengueren en flames davant l'atenta mirada dels dimonis. Amb el so del gong aparegueren al mig de la plaça els músics, situats al darrera de botes de vi usades com a percusió (gran encert) donant pas al correfoc. Si no heu entès res ho heu llegit bé. Allà, jo, no vaig entendre res de res.

Fil·loxera de l'Infern. Dimonis de Binissalem

El correfoc, si llevam tota la part de la representació teatral, va ser senzill i, fins i tot, es va arribar a fer una mica llarg. Uns quinze minuts menys no haurien anat gens malament. Els dimonis anaven sortint amb foc enmig d'una plaça amb molta gent atrevint-se a jugar davall del foc, ballar amb els dimonis i aixecar-los per l'aire. I al voltant hi havia molt públic[1] encuriosit per veure que se muntava allà al mig. A mesura que passava el temps s'encenien diverses cortines de foc situades al voltant de la plaça fins que, al final, els dimonis feren la cremada damunt de les baranes del cadafal.

Fil·loxera de l'Infern. Dimonis de Binissalem

L'actuació d'alguns dels dimonis va ser el que me va sorprendre més. N'hi va haver un parell que, sense por, es varen dirigir cap al públic 'espectador' convertint-lo en públic 'participant' en un tres i no res[2] i sense que passes cap daltabaix. El que si va resultar un poc perillós era acostar-se als dimonis més baixos que haurien d'aprendre a aixecar els braços a l'hora de cremar.

Penso que el correfoc fou més que correcte per ser una estrena.

Fil·loxera de l'Infern. Dimonis de Binissalem

[1] Fer-lo després del sopar a la fresca ha estat una gran idea.
[2] (A tots aquests que se posen ara les mans al cap). Per el que vaig veure la gent en general no ho va trobar malament i més d'un (amb pinta de turista) va acabar davall del foc després de l'experiència. [*] Fetes amb una Fuji S2 Pro i pregant a qualque sant per poder fer les fotos.

Castells a Cala Millor-Cala Bona.

potti | 29 Setembre, 2008 16:08 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Aquest diumenge 'celebrant' qualque cosa del 'Turista'. Al·lots de Llevant i Castellers de Mallorca actuaren a Cala Millor-Cala Bona.

Castells a Cala Millor - Cala Bona. Festa del turista

Les dues colles illenques tenien com a objectius fer els mateixos castells. 3 i 4 de 7, 5 de 6 i el pilar de 5 per acabar. I les dues aconseguiren descarregar-ho tot amb sort desigual. Tant una com l'altra colla descarregaren el 3 de 7 sense que presentés cap tipus de problema. El 4 de 7 és va resistir a les dues colles. Als Al·lots dues rengles se començaren a juntar fent treballar a tots els pisos sobretot a l'hora de la descarregada. Als Castellers de Mallorca una de les rengles s'obrí quan el segon començà a sentar-se sobre la pinya fent treballar sobretot el castell a aquest nivell. El 5 de 6, amb vistes d'aixecar-lo un pis més ara que s'acosten les diades, per a les dues colles, quasi resultà de tràmit. Per acabar les dues colles descarregaren el pilar de 5.

Castells a Cala Millor - Cala Bona. Festa del turista

Ara, les properes actuacions ja se presenten més divertides. La primera la faran els Castellers de Mallorca a Tarragona aquest cap de setmana, coincidint amb el Concurs de Castells (no actuen al concurs, actuen un dia abans) i després consecutivament vendran la Diada dels Al·lots de Llevant i la Diada dels Castellers de Mallorca.

Castells a Cala Millor - Cala Bona. Festa del turista

Fil·loxera de l'Infern. Dimonis de Binissalem 2008.

potti | 27 Setembre, 2008 21:21 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Instantània del correfoc d'ahir.

Fil·loxera de l'Infern. Dimonis de Binissalem.2008

Més dimonis, més!

potti | 26 Setembre, 2008 16:20 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Enguany té tota la pinta de recordar-se per l'any més diabòlic de Mallorca. Entre demà i demà passat (segons les fonts que miris) s'estrenarà la Fil·loxera de l'infern (la colla de Binissalem). I, com a mínim, h iha dues més en gestació : els de Son Gotleu (Ciutat) i els de Montuïri [1].

Dimonis de Son Sardina

S'aguantarà l'embranzida? O començaran (o seguiran) les punyalades entre colles per tal de créixer? La cosa se planteja, com a mínim, entretinguda.

 (Segueix)

Caminar, a la UIB, atrofia el cervell.

potti | 25 Setembre, 2008 09:36 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Avui, llegit al DBalears.cat

Bus gratuït a la UIB des de l'estació de metro fins als diferents edificis from dBalears.cat by Agències L'Universitat de li Illes Balears (UIB) comptarà, a partir del pròxim dilluns 29 de setembre, amb un autobús gratuït que circumval·larà per tot el campus, amb freqüències de 15 minuts, coincidint amb les arribades del metro, i realitzarà aturades als diferents edificis.

Perquè caminar 10 minuts (o menys) per arribar al teu edifici des de l'estació de metro és una cosa terrible i, als estudiants, els atrofia, encara més, el cervell. Llavors, a la UIB, fan campanyes perquè la gent faci esport.

Ja podrien començar a posar més freqüència de pas dels busos, fer pagar el aparcament, o qualque cosa similar per incitar a la gent a emprar el transport públic. O, en el seu defecte, preocupar-se més del carril per a bicicletes que varen crear i que el tenen totalment descuidat, brut, amb vidres i obstacles varis perquè, pujar a la UIB, sigui cada dia una aventura.

Estrena dels Enfocats. Dimonis de Son Sardina. 2008

potti | 25 Setembre, 2008 06:00 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Continuant amb tot això que se quedà penjat durant la temporada d'exàmens avui li toca el torn als enFOCats, els Dimonis de Son Sardina. Aquesta nova colla s'estrenà ara fa un parell de dies enmig de la seva gent durant les festes patronals.

Enfocats. Dimonis de Son Sardina

Els Enfocats empren un vestuari monocromàtic, tot de color vermell. Vestit, diuen, basat en el 'tradiciona' mallorquí amb els calçons bufats com a característica més visible. La corda dels calçons, la màscara i els guants son les úniques peces de roba que donen un poc de color (no vermell) al vestit.

Enfocats. Dimonis de Son Sardina

El correfoc amb el que se varen estrenar fou senzill i no contà amb gaire escenografia. L'estructura fou ben simple. Començà amb els dimonis sortint d'una portassa a mitjans carrer passatemps i d'allà enfilaren el carrer passatemps mentres anaven cremant allargant-lo fins arribar a la cantonada del carrer de l'església. Allà, a més de la cremada final que varen fer els dimonis, tenien preparades unes rodelles que, amb la seva encesa, donaren per acabat el correfoc. Tal volta d'una manera un poc brusca.

Enfocats. Dimonis de Son Sardina

De gent participant del correfoc n'hi va haver més ben poca. La imatge del cercavila que se muntà era curiosa. Al capdavant els dimonis acompanyats per un parell de persones participant del correfoc. Just seguit els tabalers acompanyant amb la percussió als dimonis i, darrera d'aquests molta gent que els seguia com si d'una imatge de la Verge se tractàs. Donant la impressió que era més una activitat per observar que per participar-hi.

Enfocats. Dimonis de Son Sardina_Enfocats. Dimonis de Son Sardina_Dimonis de Son Sardina

Trobada de Gegants a Ciutat. La del 13 de setembre de 2008.

potti | 24 Setembre, 2008 03:00 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ja fa un bon parell de dies, just després de la quasi diada, se celebrà a Ciutat una altra trobada de gegants, la segona que se feia aquella setmana (la primera fou la del divendres per part del Consell).

Panoràmica. Gegants de Ciutat.

La trobada començà a la Plaça de Cort, davant de l'Ajuntament. Allà ballaren les colles convidades (la de fraga i la de Granollers) i realitzaren el primer ball els gegants de Ciutat envoltats de totes les parelles de gegants vengudes de moltes bandes de l'illa. Encara que no hi eren tots s'ajuntaren més d'una vintena de gegants. Una bona gegantada.

Un cop acabada la ballada se realitzà el cercavila fent el següent recorregut (aproximadament): Cort, Colom, Plaça Major, Sant Miquel, Oms, Rambles, Plaça Mercat, Unió i fins arribar a la Plaça de les Tortugues.

Trobada de Gegants a Palma

El cercavila fou llarg, massa llarg, no només per la distància que se recorria si no per la quantitat d'aturades que se feren i, de retruc, la durada d'aquestes. Així va haver molts moments per poder observar els gegants quiets que més d'un aprofità per fer-se les corresponents fotos amb ells. El final de la festa, ja amb molta gent cansada, a la plaça de les tortugues fou estrany. Les colles ballaren en grups però en quedaren, o me sembla a mi, colles sense fer cap tipus de demostració. Ja passades les dues del migdia els gegants eren recollits i se partia al dinar de germanor organitzat al hipòdrom. Respecte als músics destacar la presencia de quatre dolçainers, que acompanyaven als gegants de Fraga, que, turnant-se, anaven sonant peces tradicionals d'aquelles contrades d'una manera molt més que correcta. Realment era una delícia sentir-los.

Trobada de Gegants a Palma

La trobada gegantera, a banda de poder veure gegants d'altres bandes i sentir els corresponents músics que els acompanyaven, va servir per tornar a veure bandes de xeremies i xeremiers (de l'illa) que feia temps amb els que no coincidia. Així va servir per tornar a veure els 8 vents en acció [1] o la Banda de'n Teo[2].

 (Segueix)

Xè Concurs de trepitjar Raïm de Binissalem. Festes del Vermar 2008

potti | 22 Setembre, 2008 22:00 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Per desè any consecutiu a Binissalem se celebrà el concurs de trepitjar raïm. Tal volta no és un dels actes més espectaculars de la festa però si què és dels més curiosos i interessants de veure. En mig d'un ambient prou folklòric el concurs se du a terme a la Plaça de l'església, abarrotada de gent, durant prop de dues hores on més d'un centenar de participants juguen s'enfronten per veure quins son els més destres per tal d'aconseguir la major quantitat de most en poc més de cinc minuts amb un parell de regles ben senzilles.

Xè concurs de trepitjadors. Binissalem 2008

La festa comença amb l'arribada dels carretons- que duen els sacs de raïm-, músics (els Tall de Vermadors) -que fan música-, gent vestida a l'ample -... - i periodistes. Arribats a plaça els sacs, i amb totes les cadires que hi havia a plaça ben plenes (per tal de veure l'espectacle) és va donar el sus.

Xè concurs de trepitjadors. Binissalem 2008

La mostra de ball a càrrec de Tall de Vermadors i l'arribada del Déu grec Bacus donaren pas a la primera prova de trepitjar raïm, la dels menors de 16 anys. Un cop acabada i donats els premis començà la que veritablement omplí plaça. Es veu que hi havia moltes ganes per saber quin dels 20 grups que participaven enguany seria el guanyador i és va notar. Les cadires ja no bastaren per tota la gent que se va reunir i fins i tot hi havia botes rodejades d'espectadors que animaven el grup.

Xè concurs de trepitjadors. Binissalem 2008

No sabria dir el grup que va guanyar, com a molt puc posar una foto[1], però ho feren de manera sensacional i aconseguint molt més most que la resta de grups (veremaren quasi 3 litres més que el segon grup).

Xè concurs de trepitjadors. Binissalem 2008

Com a curiositat, i no se si això s'ha fet sempre, el concurs ve amenitzat per una mescla de música d'arrel tradicional sonada per una colla de xeremiers i una peça grega, molt vitenca, sonada per qualque tipus de reproductor d'àudio que sona sempre que en Bacus (el Déu) passeja entre la gent.

El pitjor de tot, i penso que s'ho haurien de replantejar, és la senyora que va posseir (en el bon sentit de la paraula) el micròfon durant tota la festa. Me va resultar (i pot ser que sigui pel fet de ser foraster) pesat, repetitiu i fins i tot una mica desagradable. No tothom te la capacitat de poder xerrar en públic i no tothom ho pot fer a totes bandes.

Xè concurs de trepitjadors. Binissalem 2008

[1] La foto de l'al·lot que mira a càmera mentres està trepitjant el raïm no és la foto del grup guanyador.
[*] Totes son fetes meves amb la Fuji i amb els objectius sigma 70-200 i el 15-30

Actuació castellera a Lluc. OCB 2008

potti | 22 Setembre, 2008 16:46 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Ahir, a Lluc, s'hi tornaren a veure castells. Aquest cop convidats per l'OCB per participar dintre dels actes de la trobada que feia aquesta entitat al monestir que, justament, coincidí amb la pujada a Lluc a Peu des de Marratxí.

3 d 7

L'actuació dels Castellers de Mallorca va complir totes les expectatives de la colla. Després d'un pilar de 4 per donar el sus a l'actuació els ciutadans descarregaren el 3 de 7, el 5 de 6 i el 4 de 6. No cal dir que és una de les millors actuacions en solitari que ha fet enguany aquesta colla malgrat queda lluny de l'actuació que realitzaren per les festes de Sant Joan els Al·lots de Llevant que, actuant totsols, descarregaren el 3 de 7, el 4 de 7 a i el 5 de 7.

5 de 6

Després de l'actuació la festa de l'OCB seguí amb ball de bot i un petit homenatge a les delegacions locals que te per el nostre territori prèvia xerrada de n'Aina Moll.

Aina Moll a Lluc

[*] Les fotos dels castells son fetes per na Magda.

Retornam

potti | 21 Setembre, 2008 07:18 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Després d'unes setmanes frenètiques mirarem de tornar a re-enganxar tot. Perquè crec que s'han quedat un parell despenjades:

  • trobada de gegants de Ciutat
  • Estrena dels Dimonis de Son Sardina
  • Batalla de raïm de Binissalem

I segurament qualque cosa més.

Dimonis de Son Sardina

Els Gegants i la Nintento DS

potti | 17 Setembre, 2008 23:46 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

De vegades la cultura popular encara pot fer sorgir la curiositat dels més petits o, dit d'una altra manera, de vegades un Gegant pot cridar més l'atenció que en Pikachu nivell 33 atacant al Flagilimon.

Els Gegants i la NDS

[*] La foto és de dissabte passat a la trobada de Gegants de Ciutat.

(pseudo) Diada de Mallorca 2008.

potti | 15 Setembre, 2008 20:50 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Divendres passat, ben falaguer, vaig poder escapar uns minuts per anar a l'acte institucional de la Diada de Mallorca. De camí cap a l'acte ja m'ensumava que qualque cosa fallava. Molt turista en màniga curta, calor, retranques i gelats feien malpensar. Però no era qüestió de pensar malament de les nostres autoritats. El que funcionava malament era el temps (atmosfèric) que, a dia 31 de Desembre, no acabava d'estar del tot ben ajustat.

(pseudo) Diada de Mallorca

L'arribada a Cort va ser més traumàtica. L'home dels nassos, que tants d'anys fa que volta per Cort el dia de la Diada no hi era. Tal volta ha estat segrestat per qualque persona embogida per el calor insuportable d'aquests dies. Tot pot ser.

(pseudo) Diada de Mallorca

A l'altra banda de Cort, a Palau Reial, sento música. Aixeco la vista i tot son càmeres de televisió, estrangers i polítics (més d'un amb cara de pomes agres). Ben normal quan se celebra qualque cosa un dia feiner. La música, a càrrec dels Ministrils, dona pas a una Trobada de Gegants força curiosa. Davant del Palau del Consell només ballen els propis. A fora, plantats, la resta esperen per fer una cercavila fins a la Seu. Original manera d'anar a cercar l'Estendard. El cercavila se fa curt i molta gent mira des dels balcons la curiosa processó (a una de les finestres una Princesa pren nota per fer els Gegants del Parlament). Palau reial tot recta fins arribar a la Seu. Turistes que miren llibrets, guies que demanen que passa. Veig que no som l'únic que no ho te clar.

(pseudo) Diada de Mallorca

A la Seu plantada dels gegants i tensa espera. Que surt, que no surt, que surt, que no surt... i al final gran decepció. En lloc de l'estendard surten els polítics acompanyats d'un senyor baixet vestit de negre. Els gegants, espantats, se posen a voltar com a bojos tots a l'hora. I de sobte torna la calma. Tot plegat una Diada ben estranya.

(pseudo) Diada de Mallorca

La Diada de Mallorca. Feliç 2009!

potti | 12 Setembre, 2008 07:27 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Fa uns moments, anant cap a l'oficina, m'han aturat per dir-me que era la Diada de Mallorca. Jo, abans que se m'oblidi, ben content, aprofito per felicitar-vos el Nadal i que l'any que comença demà sigui molt millor que aquest que acaba avui.

zona d'obres

Pardalejant entre l'arxiu...

potti | 10 Setembre, 2008 05:00 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Panoràmica de la Plaça de la Porxada de Granollers

Panoràmica de vic

Festes de Sant Ibuprofé 600. (del 4 al ? de setembre).

potti | 08 Setembre, 2008 14:32 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Aquest cap de setmana, i recuperant una tradició que ja creia perduda, he pogut tornar celebrat les festes de Sant Ibuprofé 600. Amb una programació ben farcida del bo i millor que podem trobar per aquí a la vora.

El pregó de festes va venir a càrrec del queixal major. Un pregó incisiu que, lluny de refredar l'ambient, va posar vermelles de ràbia a les genives que se dedicaren tot el vespre a picar tot allò que volien en una verbena ben coenta. Sort del correaigua que va aconseguir calmar els ànims.

pastilletes

Amb l'arribada del matí començà la festa gran. Ens desvetllarem al so del repicar de l'esmalt dels premolars. Una d'aquestes repicades que queden gravades de per vida a la gent del poble i que provocà que les genives, encara de ressaca, s'aixequessin de mala baba. Ni el ball de cossiers amb la boca oberta ni les carreres de joies, que consistien en aconseguir les estampetes de Sant Ibuprofé, posteriors serviren per calmar els ànims. A mig matí ja la cosa estava tensa i el poble a rebentar. No s'havia acabat de dinar i les galtes ja estaven ben plenes i inflades. Si és que quan hi ha festa tothom perd el nord. L'horabaixa no deixaren de succeir-se els actes festius. Per sort el cansanci i el camí daurat marcat per Sant Ibuprofé varen aconseguir calmar als premolars (que encara seguien repicant) i a les genives que estaven ben enfadades pel pregó de festes incisiu del queixal major. Ja cap al vespre, amb la tranquil·litat que dona el canvi de temperatura i la visita dels sempre benvolguts familiars a aquestes dies festius s'encarà la jornada literaria de Sant Ibuprofé. Enguany dedicada a la motivació i a l'orientació de l'alumnat a classe. Molt poca afluència de públic. Els aldarulls tornaren poc després del sopar. Amb la bervena just per començar genives i canines reprengueren els aldarulls que foren calmats amb cops de xupitos i un parell d'odes a Sant Ibuprofé.

Diumenge al matí el poble s'aixecà diferent. El sopar del vespre anterior havia fet efecte. Tot pesava, i molt, les genives tremolaven pensant en la seva figura perduda, la colla de les galtes recordaven vells temps i, poc a poc, la cosa semblava calmar-se. A l'hora de l'ofici no cabia ni Déu. A fora plovia. La colla de les incisives realitzaren el ball de l'oferta amb gran alegria. Les altres colles aplaudiren pesadament, assegudes als bancs, mentres miraven estranyades que de diferent se veia tot a través de les vidrieres de l'església. I és que la vida d'aquest Sant donava molt de si. Ni les ganes de dinar ni la fam varen aconseguir despertar al aturdit auditori, que encara patia els efectes de totes les festes, arribant tard al concert que Dervish on, un cop començat, no se podia entrar. La colla de les genives, la més activa de les festes, aprofità l'ocasió per donar les darreres fuetades a unes festes que ja s'acabaven. Demà, amb un poc de sort, serà la traca final.

Visca Sant Ibuprofé! Visca!

[*] LA imatge és de la Wikimedia.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb