El Blog d'en Potti

De plaça en plaça, de festa en festa.

Trobada de Gegants de Macor de la Vall (Fira de l'esclatassang) 2007

potti | 26 Novembre, 2007 21:44 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Feia temps que no podia anar a cap trobada de gegants. Ja fos per tenir altres coses a fer o perquè queia molt enfora i no estic per gastar gaire benzina. Dissabte passat, aprofitant que el dia s'havia arreglat una mica, vaig pujar a Mancor per veure un poc de fira i la trobada de Gegants.

gegants de maó

Així, seguint la dinàmica de totes les trobades, es va fer una primera plantada dels gegants per després anar en cercavila fins davant del Ajuntament on, colla a colla, els gegants ballaren. Després s'intentà fer un ball simultani de tots els gegants que, per la col·locació que tenien (en L dividit entre dos carrers) no va quedar gaire clar que s'havia de fer. Fos com fos, la trobada va resultar entretinguda, amb bon ambient i vistosa i una mica llarga més per lo repetitiu que per una altra cosa.

La trobada, però, hem va servir per tornar a veure un parell de coses que, personalment, penso que s'haurien de millorar perquè les trobades milloresin (i el Món Geganter en general). Per una banda el número i la qualitat dels músics. Moltes de les colles anaven fora músics i a l'hora de ballar era la colla amfitriona, o altres xeremiers que s'oferien, els que sonaven per els gegants. La raó d'aquesta falta la ignoro. Tal volta falta de pressupost, falta de músics que s'identifiquin amb la cultura gegantera o qui sap que... Malgrat tot això et trobes amb sorpreses ben agradables com l'acompanyament dels Gegants de Santa Maria.

musics de Santa Maria

D'altra banda la necessitat (i torno a repetir que és una opinió ben personal) de que cada gegant s'identifiqui amb una música i amb un ball. Els gegants de Maó hem semblaren els únics que disposaven de ball propi (i característic) punt que crec que s'ha de destacar i aplaudir [1]. Els gegants de Mancor, malgrat que ball propi no en tenien (o això hem semblà), estrenaren peça nova (que si hi ha qualque mancorer que hem pot dir el nom de l'autora i el nom de la peça ho agrairia). Tota la resta semblava que és dedicaven a moure i voltar els gegants amb més o menys gràcia cosa que a una ballada conjunta pot estar molt bé però a l'hora de fer qualque tipus de ball davant la gent fa que resulti repetitiu i cansat.

Acabats els balls és procedí al sopar conjunt i al fi de festa. Què més és vol?. L'estol de Gegants de la Sala i la colla de geganters de maó també ho comenten.

gegants_mao-miquelet-petit-dscf0262.jpg

[1] A banda de dur en Miquelet que realment és ben divertit.

Comentaris

vimor

Gegants de mancor

vimor | 26/11/2007, 22:50

Tu, com sempre, Potti. Seguint en la teva línia crítica com aquell entrenador del Barça:poc possitiu i molt negatiu. Moltes coses, tal vegada, la majoria tens raó, no t'ho negaré. Però crec que hauries d'enfocar el tema una mica més cap a la part humana de tot el que se fa.
Per exemple, hauries de sabre que Mancor de la Vall és un poble petit en extensió i petit en nombre d'habitants. Que vull dir amb aixó? Doncs que un poble com aquest no dispon d'amples espais i de suficient personal per dur a terme aquest Gran Trobada Gegantera. Enguany, les trobades amb més gegants s'han celebrat a Inca i a Mancor amb 20 colles de gegants (40 gegants més o menys). I es dona el cas que a Mancor s'estava celebrant una fira a càrrec d'un poble i d'una associació (que no l'ajuntament) el que minvà encara més els amples espais i el nombre de personal organitzatiu. I així i tot, crec que la Trobada va ser un gran èxit gràcies a les colles que vengueren de tota Mallorca, de Maó i de Sant Feliu.
I gràcies també al gran esforç de tots els membres de l'organització. Tot el demés crec que hauria d'estar a un pla secundari.

Potti

Re: Trobada de Gegants de Macor de la Vall (Fira de l'esclatassang) 2007

Potti | 27/11/2007, 06:27

Ei! no comencem! Si et fitxes dic :

"la trobada va resultar entretinguda, amb bon ambient i vistosa i una mica llarga més per lo repetitiu que per una altra cosa."

És a dir, d'organització, perfecte. Tal volta on va faltar organització va ser a l'intent de ball conjunt de totes les colles que va resultar un poc caòtic. Res més!

Però malgrat com a trobada va funcionar bé segueixo opinant que la cultura gegantera en general va un poc coixa (com a mínim per aquestes terres) i és cap on van aquestes crítiques. A l'hora de ballar, un a un, al igual que cada gegant és diferent, te la seva història (o no) i tot això cada parella hauria de tenir un (o més) balls (i tonades) per anar fent. Veure com volta un gegant sempre perdre l'equilibre és entretingut però quan veus voltar d'una manera molt semblant a 40 gegants...

M'entens? I això, com a organització, a no ser que no convideu gegants que disposin de ball propi o que els segresteu a Mancor i amenaceu en donar-lis a menjar a na Boscana si no venen els músics a sonar poca cosa podeu fer. ;)

Tatxenko

Un poc de pau...

Tatxenko | 27/11/2007, 08:22

Jo trob que en potti tampoc ha estat tan crític, i si ho ha estat un poc no ha estat amb l'organització, potser té un poc de raó perquè sempre hi ha qualque coseta que es pot millorar, per exemple que cada colla cerqui un ball i una tonada diferent ja que sinó és massa repetitiu.
Per cert, qui va crear la tonada dels gegants de Mancor? na Teresa?
El que pareix clar és que ha estat una crítica constructiva i no contra l'organització. I què més volem? Mancor no és Ciutat, no tenim grans espais oberts i vam tenir 20 colles de gegants i més de 450 geganters a sopar. No hi ha cap altre poble a Mallorca de les dimensions de Mancor (ni més grans) que s'atreveixi a muntar una cosa així de grossa i amb un èxit tan rotund! Orgull mancorí!

dimoniooo..

mancor 100%...

dimoniooo.. | 28/11/2007, 13:50

el nostres gegants tenen un ball propi inclus un tema propi i exclusiu.. el tema el va compondre un membre de la colla de xeremiers d'arrels de la vall, na teresa, el tem a es diu . na pobra. el ball tambe es personalitzat.. era la primera vagada q es feia akest ball en public i tal vagada sauri ade pulir un pok ems xo bueno crek q va sortir molt be.. i la ballada conjunta.. pues es veres, manco res patit i no disposam d'un espai on poder ballar tot els gegants..xo bueno krek q la tobada de gegant va sortir foça be.. ja q a mi per un moment sen posaren els pels de punta cuan tacompañava als notres gegant al pas per el cercavila.. grasis a tota la gent q va esistir!!! i a tu tambe poti xq una crititca sempre es bona. xo tambe sa de valorar positivament akesta trobada..

seludos mancoris!!

vimor

Re: Trobada de Gegants de Macor de la Vall (Fira de l'esclatassang) 2007

vimor | 28/11/2007, 18:59

Efectivament. El tema que es va estrenar per el ball dels gegants de Mancor, Joan i Llúcia, es diu "Na Pobra" i la seva compositora és Teresa Ripoll Martorell, membre de la colla de xeremiers de l'associació Arrels de la Vall de mancor

Potti

Re: Trobada de Gegants de Macor de la Vall (Fira de l'esclatassang) 2007

Potti | 28/11/2007, 19:41

Gràcies per la informació a tots dos :)

teresa

GEGANTS DE mancor

teresa | 04/12/2007, 10:11

Demanares qui havia compost la música del ball dels gegants de Mancor, va ser na Teresa Ripoll, i el nom de la dansa és NA POBRA. Per altra banda sí que els gegants de Mancor tenen una coreografia pròpia per aquesta cançó, però l'han de practicar una mica més, perquè al debut no els va sortir com hauria d'haver sortir.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb