El Blog d'en Potti

De plaça en plaça, de festa en festa.

A tocs amb l'aTIAr.

potti | 17 Febrer, 2008 07:07 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Sembla que tot el trui del aTIAr[1] no s'ha acabat de deixar enrera. Després d'una temporada de calma on no se va sentir res respecte a l'espectacle que se muntà davall la Seu ahir tornà a ser noticia a un parell de diaris. Al Última Hora podem trobar la següent noticia.

Varios trozos de cristal del rosetón de la Seu caen sobre la zona del altar mayor

Todo apunta a que los decibelios producidos por el ‘Atiarfoc’, muchos más de los recomendados, pudieron ser los causantes

MARIANA DÍAZ Dos cristales de color rojo del rosetón principal de la Seu, de su parte central, se desprendieron anteayer por la mañana cayendo, desde una altura de 40 metros, sobre las escaleras de mármol del altar mayor. Los cristales se hicieron añicos y al impactar sobre el suelo produjeron «un ruido enorme». En el Cabildo reinaba ayer la consternación y se aseguró a Ultima Hora que el Capítulo «no volverá a permitir que se haga nada parecido a lo de las fiestas de Sant Sebastián junto a la Seu, que se olviden», en referencia al espectáculo piromusical con el que finalizó el Atiarfoc. El accidente ocurrió en horario de visita turística.

Junto con los cristales también se desprendieron trozos del mortero de cemento que los sujeta a la piedra de Santanyí. Aunque los cristales cayeron anteayer, hacía unos días que las empleadas de la limpieza del templo iban encontrando pequeños pedazos de cemento en la zona del altar. No se sabía de donde procedían, pero tras el accidente se ataron cabos.

Tanto desde el Cabildo como por parte de Bartolomé Bennassar, aparejador diocesano, no se quiere asegurar con rotundidad que lo que ha sucedido sea debido al Atiarfoc hasta que el técnico suba al rosetón para analizar la situación sobre el terreno. No obstante, Bennassar recuerda que, durante su celebración, el pasado 20 de enero, «los cristales del rosetón vibraron y los de la Patrulla Verda del Ajuntament lo saben porque estaban allí conmigo».

I al Balears d'avui :

Patrimoni Històric del Consell analitzarà demà la ruptura dels vidres a la Seu

Les reaccions apunten que no es torni a celebrar més l'aTIAfoc devora la catedral

Vidres i morters que caigueren divendres de la rosassa major.

M.DIAZ. Palma.

Els inspectors de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca acudiran demà dilluns a la Catedral per analitzar sobre el terreny perquè dijous passat devers les 11.00 hores, com publicà ahir aquest diari, es van desprendre vidres de la rosassa major de la Seu, que van caure sobre les escales de l'altar des d'una altura de 40 metres. Així ho confirmà Biel Cerdá, director insular de Patrimoni, després de llegir la notícia.

Encara que fins que no es confirmin els informes, que s'emetran sobre l'esdeveniment, no es pot relacionar que l'aTIAfoc del passat dia de Sant Sebastià hagi tingut res a veure amb l'esdeveniment, cal recordar que els decibels mesurats aquella nit per la Patrulla Verda de la Policia Local van arribar fins a una potència de 111 i 113, quan l'aparellador diocesà, Bartomeu Bennassar, havia recomanat que no superassin els 78.

Cerdà va afegir la «voluntat» del seu departament, que va ser el que va autoritzar la celebració de l'ATIAfoc, d'«elaborar un estudi», que avaluï les possibilitats de realitzar actes o activitats al voltant de la Seu.

Eberhard Grosske, tinent de batle de Participació Ciutadana de Cort, departament que va organitzar les festes i l'aTIAfoc, va comentar ahir a aquest diari que «farà falta que un informe vinculi de manera clara el que ha passat i, de moment, a l'Ajuntament, no li toca pronunciar-se». Respecte a la idoneïtat de mantenir l'espectacle piromusical al costat de la Seu el 2008, Grosske va apuntar que es «veurà» en el pla director de festes que s'elaborarà.

Des de la passada Guerra Civil espanyola, quan l'ona expansiva d'una bomba va ocasionar la ruptura d'alguns vidres de la rosassa major, mai no havia tornat a succeir fins dijous passat, segons recordaven ahir des de l'Ajuntament. I abans de la Guerra Civil, s'havien trencat en dues ocasions a causa d'«una tempesta i d'un llamp».

La rosassa, que té un diàmetre de 12'20 metres, és un disseny del segle XIV, encara que els vidres no són originals de l'esmentada època. «Ara cal veure què fem per assegurar els vidres que queden i que no es repeteixi el que ha passat», apuntaven des del capítol de la Seu.

Què pensen els experts en patrimoni sobre el que ha ocorregut? Mercé Gambús, historiadora de l'art de l'Universitat de les Illes, assenyalava: «Vaig tenir accés a un informe elaborat pels arquitectes italians que treballaven amb Constantino Ruggeri, en el qual argumentaven que hi ha un problema de conservació general dels vitralls de la Seu, que són de diferents èpoques i no tots tenen vidre de seguretat. Allò que hauria d'existir és un estudi actual de l'estat de conservació». En concret, manquen d'aquest vidre de seguretat, la rosassa major i els de la Capella Reial. «Sotmesos a qualsevol tipus de contratemps és molt probable que sofreixin, perquè són materials fràgils».

Luis Corral, president del Col·legi d'Arquitectes de Balears, va apuntar la necessitat de prendre «totes les precaucions més que necessàries» i «totes les garanties» abans de fer qualsevol esdeveniment al costat de la Seu, va assenyalar que hi ha d'haver «estudis previs, proves científiques» i que «els professionals diran fins on es pot arribar». Per la seva part, Federic Climent, president de la Demarcació Mallorca de l'esmentada entitat, apunta que resultarà «difícil» saber si l'aTIAfoc va ser el causant de la ruptura dels vidres, «però no es pot descartar, si hi va haver vibracions fortes poden haver influït».

Des d'ARCA, el seu secretari, Joan Pascual, va comentar rotund «ni ho somiïn» davant de la possibilitat de cap altre aTIAfoc a la Catedral. Pasqual va apuntar que «s'actua amb molta frivolitat amb una cosa tan emblemàtica com la Catedral, que surt a totes les enciclopèdies del món; tots pequen, les autoritats i l'Ajuntament, per omissió o per falta de cura suficient». Per Pasqual, «Grosske actua com a José María Rodríguez quan utilitza la Catedral i el patrimoni per a les seves finalitats».

La ruptura de la rosassa «confirma», per al PP, «la nostra actitud», deia ahir el regidor Rafael Durán, que s'havia manifestat contrari a la celebració de l'aTIAfoc, dissenyat per Cort, i va recordar que «hem presentat una proposta al ple del pròxim dia 25 perquè l'Ajuntament no torni a autoritzar cap espectacle pirotècnic a la Seu.

De totes maneres, si des de la Guerra Civil no havia caigut mai cap com poden dir que és per culpa de l'Atiar que en caigui un? I totes les altres coses (el cap de fibló, aiguafocs...). Ara toca esperar i a veure que passa.

[1] Aquí i Aquí podeu trobar més coses sobre l'aTIAr i veure comentaris que ha anat deixant la gent.

Comentaris

Toni

aTIAr

Toni | 17/02/2008, 18:40

Si els altres anys es comentava el perill de fer-ho tant aprop, perque s'ha fet enguany. La cultura es de tots i els monuments tambe, perque es història de molts de segles, i per unes festes pens que es tendrian de tenir en compta.
Vaix disfrutar amb el aTIAr, es sabia del perill, ha passat, i ara s'han de trobar solucions i que no torni a passar.

Potti

Re: A tocs amb l'aTIAr.

Potti | 18/02/2008, 05:11

Suposadament és va fer perquè varen dir que no hi hauria explossions a l'aire.

vicenç

ationar

vicenç | 18/02/2008, 08:51

És una cosa que podia passar, tots ho sabiem i tothom ho havia llegit. A mí el que em sorprén és que no s'adoptés una posició una mica contundent. M'explicaré: es sabia que els vidres podien patir, es van ficar gent a dins la seu per veure si els vidres queien o no i és ara després de quasi un mes que cauen els vitralls i han d'esperar que caiguin.
Això, lo més net hagués estat l'endemà de l'atiar agafar una grua i anar a revisar rosetons, vitralls i trenyinyes de la Seu. Si es troben els vidres amb crulls doncs que s'aferrin i no haguin d'esperar a que caiguin amb el perill i major destrossa que això suposa. A més també hagués pogut esser un colom gat que no va veure la paret. I ara a tornar a remoure tot el trui que ja va dur l'espectacle. A més suposo que amb el pressupost que hi havia no estaran per dos vidres.

Per cert, ja que els posen... els podrien posar de seguretat!

Rafel

la Rosassa

Rafel | 19/02/2008, 21:34

Me es estrany que la Rosassa caigues un mes despres del tia foc.
I vulguin donar li la cupa .Jo pens que de debò ha caigut per altres causa però tot es possible¡

massay

Re: A tocs amb l'aTIAr.

massay | 20/02/2008, 21:15

a mi també me sembla estrany que un més després...
hi ha hagut tronades i tempestes tot l'any(i de grosses...)que també poden ser responsables...
a mi me xoca que aquests vitralls tan valuosos no estiguin protegits d'aguna manera.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb