El Blog d'en Potti

De plaça en plaça, de festa en festa.

Mores al Firó de Soller 2008. Torna la polèmica?

potti | 29 Abril, 2008 09:59 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Torna a haver-hi (o no) polèmica al Firó de Soller. Se veu que un parell de solleriques han volgut inscriurer-se com a mores i així com està muntada la festa és una cosa impossible. Les dones només se poden inscriure com a pageses.

Al Diario de Mallorca ja s'en fan ressò de la noticia i han publicat això :

Cinco chicas se han inscrito como sarracenas cuando a las mujeres sólo se les permite ser payesas

JOAN MORA. SÓLLER. La polémica está servida. Cinco chicas quieren ser moras y no se contentan con ser payesas. Se han inscrito como participantes en el tradicional Firó de Sóller para encarnar el papel de moras durante la representación de las batallas, unos personajes que según el reglamento municipal que regula este popular festejo no existen.

La inscripción de las moras se realizó durante el período habilitado por el Ayuntamiento para que todas las personas que quieran participar de la fiesta y no formen parte de los diferentes colectivos ya organizados lo hagan de forma reglamentaria para estar así cubiertos por el seguro municipal y poder asistir a la cena posterior. Esta inscripción se cerró la semana pasada. El caso es que en vez de hacerlo como payesas, el único epígrafe en el que pueden hacerlo las mujeres que quieran participar en el Firó, las chicas se inscribieron como moras.

Las consecuencias se pagan

Fuentes próximas a los colectivos explicaron que la inscripción de las chicas será rechazada siempre y cuando persistan en su intención de hacerlo como moras. No obstante explicaron que "nadie va a poderles impedir que salgan vestidas como quieran". El problema es que en las pocas ocasiones en que algunas chicas se han atrevido a hacerlo como moras, éstas han acabado mal paradas. Incluso algunas acabaron lanzadas al mar durante las batallas que se realizan en las playas del Port. La estructuración del Firó gira en torno a tres colectivos: moros, payeses y payesas. Estos tres organismos están constituidos como asociaciones que dependen de la Coordinadora Onze de Maig que se encarga, junto al Ayuntamiento, de la organización de la fiesta que este año se celebrará el próximo lunes 12 de mayo.

Hace una decena de años ocurrió algo similar cuando una pareja masculina se inscribió en el concurso para elegir las Valentes Dones. Y también en aquella ocasión fueron rechazados.

Curiosament no diuen de quina manera i per quina raó han sortit 'malparadas' i tampoc no diuen si n'hi ha de pageses que n'hagin sortit també malparades.

Aquesta festa, com totes les dels pobles que tenen qualque acte tan particular, és de les que tothom viu amb molta intensitat (i se pot veure a comentaris, quasi arribant al 'xovinisme', a altres articles d'aquest blog). Tal volta és un bon moment de plantejar-se la festa. Tal volta no cara a enguany (perquè ja queda molt poc) però si pensar-la per a l'any que ve. Que realment el poble pugui decidir quin tipus de representació volen i com volen fer-ho. Sense presses, sense decisions polítiques per darrera i amb un consens total perquè, qui fa la festa, son els sollerics...

Comentaris

TommyX

mores

TommyX | 29/04/2008, 10:34

D'aquí poc hi haurà mascles que voldran fer de pageses.

XecRei

Mores al Firó

XecRei | 29/04/2008, 14:46

Hola Potti, aquí tens el que es diu al fòrum fironer sobre aquest tema.

http://www.soller.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=28&p=132#p132

Ball de diables d'Esplugues de Llobregat

no té res a veure, però...

Ball de diables d'Esplugues de Llobregat | 29/04/2008, 15:08

Bones Potti,

no té res a veure però no he trobat el teu e-mail per enlloc.

Només dir-te que hem utilitzat algunes fotos teves per la nostra pàgina web (i d'altres del Xisco Lladó).

Més que res per que tinc entès que el bastant típic que et prenguin els fotos i no t'avisin... al menys nosaltres hem avisat.

http://www.diablesdesplugues.org

potti

Re: Mores al Firó de Soller 2008. Torna la polèmica?

potti | 29/04/2008, 15:30

Diables d'esplugues > Gràcies per avisar en el tema de les fotos.

Teniu raó que no surt el meu correu-e per cap banda. Una cosa (més) a arreglar del blog. Gràcies. :)

Potti

Re: Mores al Firó de Soller 2008. Torna la polèmica?

Potti | 29/04/2008, 15:45

Xescrei > No coneixia aquest fòrum. Si més no interessant els comentaris que hi ha per ara.

Me quedo amb un parell :

"la presència de "mores" va en contra de la història que representa i de la tradició, i per això no hi tenen cabuda."

"perque si van de mores van DISFRESSADES i no hi pinten RES aquí."

"Però crec que tot això va més enllà de la vestimenta i el comportament de la gent. És una qüestió de llibertat personal"

Però abans de fer comentaris sobre aquests trossets millor llegir-les dintre del seu context al fòrum que ens ha mostrat en Xescrei.

Tomeu Piu

Re: Mores al Firó de Soller 2008. Torna la polèmica?

Tomeu Piu | 29/04/2008, 17:28

Me pareix totalment absurd i toca collons lo d'aquestes 5 solleriques. Es Com si a nes desembarc del Rei Jaume es representés el rei amb una dona.

Ses dones no eren pirates ni saquejaven pobles llunyans.

I no es una qüestió masclista, sa dona sollerica participa tant com qualsevol altra persona a nes firó vestida de pagesa.

i per molts d'anys!

Binari

Enllaços

Binari | 29/04/2008, 17:54

Enllaç al programa:
http://www.ajsoller.net/wms/ofo/imgdb//archivo_adj19720600.pdf

Dibuix de la camiseta:
http://www.pagesosfiro.com/noticies/vd08/Presentacio%20vd%202008/Camiseta08.jpg

Pep Lluis Fornies

Ja en el Pais Valencià se va superar la polèmica

Pep Lluis Fornies | 30/04/2008, 05:33

Sóc Pep Lluis, de Novelda, poble en la comarca dels Valls del Vinalopó i que està pegat amb la comarca del Alcoià, zona de molt MOROS I CRISTIANS.
Allí la polèmica ja es va superar fa anys, cada any que s'acostaven les festes el mateix de sempre, quatre o cinc dones (no arribaven a ésser ni una filà) amb la monserga del masclisme, de festes masclistes.
La cosa va arribar lluny fins i tot als tribunals.
AL final van guanyar elles, ara crec que hi ha molt pocs pobles que no surtin les dones de mores.
En moltes altres parts de l'estat passa el mateix, a Irun a Euskal Herria, en el Alarde de Sant Marcial, tots els anys tenen la mateixa polèmica.
ÉS ALTRE GRAN DEBAT ABSURD.
Per cert en les societats gastronòmiques de Donosti, al principi no podien entrar les dones i ara els homes han fitat el seu vedat a la cuina.
UNA ABRAÇADA

xovinisme

Xovinisme

xovinisme | 30/04/2008, 18:46

Sóller sigui probablement el poble on el xovinisme sigui més exacerbat. Conec altres pobles, conec gent que naturalment grena cap a ca seva, però res semblant als sollerics. És només un impresió Potti. Salutacions i enhorabona pel blogg.

Juan

Xovinisme???

Juan | 30/04/2008, 21:44

Xovinisme? A quin Xovinisme et refereixes? Si es al que ens ha permes mantenir unes tradicions durant 150 anys, som xovinistes. Si es que volguem un poc de dignitat per una cosa nostra, som xovinistes. Si no estam d´acort amb cambiar ses normes d´una festa Sollerica, perque cuatre o cinc nines QUE NO SON NI SOLLERIQUES tenguin es capritxet de venir a mostrarmos lo be que ballen " la danza del vientre", Som xovinistes?
Si es tracta de llibertats, sa mateixa que es pensen tenir aquestes nines per venir a fer un carnestoltes a fora de temps a Soller, la debem tenir a Soller per dir que volem o que no volem i que consti que si no hu volem, no es perque siguin de fora poble, es perque no te cabuda.
Xovinisme? No estimat, pot ser estimem lo nostro d´una manera que no entens, per ventura si t´atraques a Soller es dia des Firo ( de bon rollo) podras veure que estam orgullossos de compartir sa festa amb totom, que disfrutam de ferla, de mostrarla, que maldament sigui enmascarant a tot cristo i foradant capells aqui volem a totom i cuanta mes gent ve, mes orgullossos mos sentim al sen dema cuant veim a damunt un diari o s´altre que hem tornat a fer sa millor festa de Mallorca.
Festa p´es qui venen domes a veurer-la, perque per noltros es que la feim, es mes que aixo, Es es Firo, Es un Sentiment, Es es nostro dia Gran en es que tots es que el feim possible tornam per unes hores a sa nostra infancia, cuant vuit dies antes des firo i fins un mes despres jugavem a s´escola a " moros i pagessos" llavors bastaven tres paraules per entrar a dins es joc: Moro o pages ?
Cuant voliem imitar es nostros germans grans, es nostros pares o concos, cuant bravetjavem contant mentidetes que mos feien obri ets ulls d´admiracio i eveja nes qui les escoltavem i mos omplien de satisfaccio cuant erem noltros es que les contavem, " jo vaig pegar un tro amb una escupeta" , "pues jo vaig matar tres moros" " ah, pues jo anava amb una barca amb so papa" " i a jo me va enmascarar un morot i no em va fer gens de por".
A tots es que ja fa molts d´danys que la vivim, sa festa mos agrada aixi, i ja trobam que no val la pena camviar-la, i p´es nostros fills, val la pena que l´aguantem aixi, perque com noltros, un dia puguin estar orgullossos de fer sa millor festa de Mallorca, de fer Firo, trons, foc, fum, renou i olo de polvora.
Xovinisme? No rei . No....

juan

Firo.

juan | 30/04/2008, 21:46

Per cert, Falten 11 dies, i estau tots convidads.
Com mes serem mes riurem, i procurau dur roba blanca i gorres de recanvi.

wikipedia

Re: Mores al Firó de Soller 2008. Torna la polèmica?

wikipedia | 01/05/2008, 07:32

S'anomena habitualment xovinisme, (del patriota francès Nicolas Chauvin) a la creença narcisista pròxima a la paranoia i la mitomania que el propi del país (o regió) a què un pertany és el millor en qualsevol aspecte. El nom prové de la comèdia La cocarde tricolore dels germans Cogniard, on un actor, amb el nom de Chauvin, personifica un patriotisme exagerat.

gran enciclopedia catalana

Re: Mores al Firó de Soller 2008. Torna la polèmica?

gran enciclopedia catalana | 01/05/2008, 07:34

xovinisme
[v. xovinista]
m Excessiva admiració pel propi país, que desfigura la realitat nacional i crea desinterès o fins menyspreu per altres cultures i països.

ves a sebre

Re: Mores al Firó de Soller 2008. Torna la polèmica?

ves a sebre | 01/05/2008, 22:08

OLE JUAN, OLE

Xesc Rei

Re: Mores al Firó de Soller 2008. Torna la polèmica?

Xesc Rei | 02/05/2008, 16:17

Conyo Juan, millor no ho podies dir. A la LLutia Sollerics!!!!!

juan

Firo

juan | 02/05/2008, 18:37

Grasssssisss Xesc...
A la lluita que ja venen!!! (i diuen que enguany volen dur s´haren i tot...)

" I mentres el mon sigui mon, es lletgira a dins l´historia, que els Sollerics aquest dia, alcançarem HONOR I GLORIA !!!"
Visca Soller i visca Es Firo, ara, sempre i per molts d´anys !!!

Tifariti

Re: Mores al Firó de Soller 2008. Torna la polèmica?

Tifariti | 05/05/2008, 11:15

He d'entendre que les dones a aquesta festa tan sollerica només estan per aparentar i fer d'escort a tota una panda de gats que si que representen la tradició i l'honor solleric.

un solleric

Tradició

un solleric | 05/05/2008, 12:13

I la veles de Miro? A quin lloc pertany a la tradició sollerica des Firó?

Juan

Firo , moixos i veles

Juan | 05/05/2008, 14:05

" tifariti " has d´entendre lo que vulguis, o lo que es teu desconeixement des Firo et deixi entendre, pero crec que en trobaras molt poques de dones Solleriques que pensin com tu.
Pero amb tot cas jo te deman,si tambe hem d´entendre que aquestes nines domes volien venir a soller a agafar un gat com un temple amb tot es suc pagat, amb sa tranquilitat d´esta cobertes per un seguro i ademes amb desplaçament gratuit entre es llocs a on es fa sa festa? i tot aixo sense tenir ni punyetera idea de perque ni com es fa?
Aquestes dones, han anat a cap junta de ses moltes que fan es tres colectius?
Que feim, tancam un troçet de platja perque elles puguin fer es seu numeret?
Allargam es balco de s´ajuntament perque s´hi puguin possar tambe?
I per desplaçarse? feim venir un Autocar per elles ? o que es tren els munti un convoi aposta?.
Per estrany que te pugui sembla, aixo es una festa estructurada amb unes normes i uns estatuts, i possarhi una colla de " mores" vendria a ser com possarse a ballar Sevillanes a dins es cercol d´una sardana, cla que si tu penses que es mes important es dret d´una o cinc persones a divertirse, que es de molta de gent que fa feina de cap a cap d´any perque un dia tot surti be, supos que tambe hu vories be lo de ses sevillanes.
Domes faltaria que a una " corrida de toros" hi saltes un americanot assegut a damunt un cavall, pistoles a dins es cinto i corda amb sa ma per fer un rodeo enllaçant es bou , " es que yo solo me queria divertir participando en la fiesta " diria...
O aturam es primer concert de Rock que fassin i possam una peça d´en Chopin, a jo m´agrada molt sa musiica clasica, i si es un piano encara mes, i tambe tenc dret a devertirme.
Tot aixo cla, a fora poble, i si pot ser a un poble a on ets homos siguin tots uns moixots i ses dones domes serveixin per gordarlos...
I en cuant a les veles d´en miro pues no hu se, pero aixi de rampellada me ve an es cap Veles-barques-la mar-port de soller-gent a dins barques impulsades a Vela- sales d´expossicions a ses estacions de soller i Palma- fira de Soller=motiu per fer expossicions.
Tens rao, no hi veig que pinten ses veles den Miro EXPOSSADES, deu ser que ja vaig moix...
Vaig a cercar sa meva doneta que m´escorti.

Potti

Re: Mores al Firó de Soller 2008. Torna la polèmica?

Potti | 05/05/2008, 22:20

Tifariti > No és una mica exagerat el que has dit?

Jo no sé ben bé el paper que tenen les pageses dintre de la representació (a banda de les Valentes Dones) però suposo que deuen tenir qualque paper més. Ara bé, si només miram els comentaris que se deixen per el fòrum que va aportar el Xescrei o el que han deixat per aquí és fàcil pensar com ho fa na Tifariti.

Juan > Idò el problema quin és? Que vengui gent de fora a participar sense conèixer la festa o el fet de permetre que dones facin el paper de 'MORO' (i no 'MORA') a la festa?

No cal dir parides tampoc. Si surt una persona X al mig d'una corrida a fer un 'rodeo' clar que no estarà ben vist (per qualque cosa és un rodeo i no una 'corrida'). Ara bé, que hi participi una dona realitzant el paper que fan els homes (amb la seva mateixa roba) ja és una altra cosa. Perquè la 'tradició' és la mateixa. Simplement hi participa altra gent. I també hi havia moltíssima gent que no deixaven que les dones fessin el paper que feia l'home i tampoc ha resultat tan traumàtic

Potti

Re: Mores al Firó de Soller 2008. Torna la polèmica?

Potti | 05/05/2008, 22:33

I se m'oblida i vull que quedi clar abans de que qualcú boti per allà on no toca.

El que hem refereixo en fer de XXXX o fer de YYYY és que la persona que ho trii no només se vesteixi com toca si no que també realitzi el paper que li pertoca.

pagesa sollerica

tanmateix no sols era per les dones

pagesa sollerica | 13/05/2008, 12:31

Bones ,és el primer cop que escric a un fórum però és que aquest tema val la pena. A veure jo sé de primera mà com és prepara el firó, durant tot l'any feim un munt de reunions perquè tot funcioni de la millor manera possible i per tant vull aclarir una sèrie de punts.

1r. Xovinisme a Sóller??? a veure si a Pollença podeu anar vestits i posar-vos enmig de la batalla com a Sóller...ja m'ho contareu.. i no en parlem si vas d'homo vestit de pagesa.
Crec que tu Potti has vengut a ses nostres festes, tant del firó com dels dimonis i ningú t'ha fet el fei ni coses rares, i has pogut fer bones fotos i participar com un altre..o m'equivoc???

2n. Tota festa té les seves normes no?Aquestes serveixen per regular i controlar , encara que sigui poc , el momen de l'esclat. A Sóller cada col·lectiu té uns estatuts per això, i no hem d'oblidar que el que és fa és un SIMULACRE D'UN FET HISTÒRIC i que de dones mores a invadir altres terres...va a ser que no i ben alerta !!! a més si han de venir vestides que ho facin respectatn l'època que no es el cas , ja que pareixen un toç de palo amb 4 mocadors i enenyant la panxa...

3. Jo si que trob acertada la comparació de la "corrida". Hi ha tradicions centenàries que no s'obrin per res i ningú ho critica i la dona no hi té CAP espai, aquí en té un i mirau encara el que passa.

4. Hi han hagut dones mores com cada any i no ha passat res. És més són les que més ignoren i les que manco espai tenen a sa festa.

5. Dic el punt 4 perquè tot això no ha estat una qüestió de feminisme exagerat com s'ha volgut pintar. Tot això ha estat política senyors. Ha estat un cert personatje que s'anomena reporter que ha inflat les coses i ha posat sa pintura equivocada a sa notícia. Mirau com és que gent que no sap n i que és el firó i no l'ha vist mai ha opinat a columnes de diaris mallorquins de gran tirada, i noms importants, porfessors de universitat i com no la carta totalment fora de lloc d'una senyoreta representant de un moviement que no s'aguanta per si mateixa.

6. A tota aquesta gent que ha xerrat sense saber és que, com sempre que s'informin, que xerrin amb qui toca . Ara que el sensacionalisme és l'ordre del dia senyors.

deyane

mores al firo

deyane | 26/04/2010, 12:08

discriminacio a soller...
els homes trien i ses dones no podem? grasis ombre!

recordem q cap dels actes q se fan a soller son fidels a sistori.

mos ficam amb sa gent i com se vesteix, q pasa amb es homes q beven massa i fan mal fraig i fan perillar sa vida des altres sollerics? i si tmb proibim petardos i trabucs? NO TE NI CAP NI PEUS, perque no hi pot haver mores?

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb