El Blog d'en Potti

De plaça en plaça, de festa en festa.

Les Aguiles de Pollença

potti | 28 Maig, 2008 07:45 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

A Pollença, amb l'arribada del Corpus, el poble s'engalana de dalt a baix. Pollença és l'única vila de Mallorca que conserva, ara per ara, el ball de les Àguiles i d'en Joan Pelós (amb debat inclós). Una de les moltes danses rituals que se celebren a l'illa de Mallorca.

Aguiles de Pollença

El ball el composen tres figures. Per una banda està Sant Joan Pelós. Ell és la figura que fa el ball més vitenc malgrat la fa descalç tota l'estona. És caracteritzat amb un xotet (viu) dintre d'un sarró i a la mà du una creu molt senzilla. La cara la du tapada amb una màscara per ajudar als més fidels a veure la figura del Sant i no la del jove que fa el seu paper. A aquesta figura l'acompanyen dues joves del poble dintre d'unes àguiles de cartró [1], de blanc i enjoiades fins a la sacietat gràcies a la participació de tot el poble que ballen de forma molt senzilla, quasi simètrica, i sempre a l'ombra del Sant que va al davant del tot de la processó.

Aguiles de Pollença

Aguiles de Pollença

El seguici curiós. El ball al cap de tota la processó i darrera músics, familiars, nins, intermediaris, figures de sant, i la banda. Veient el protagonisme que agafa al poble tant la família com els propis protagonistes del ball començo a comprendre el perquè d'aquesta afició. El seguici passa ràpid, molt ràpid. Per poder gaudir del ball bé (com a bon turista que som) la qüestió és anar de punt a punt seguint a la processó. Si no en poc menys d'un parell de minuts ja s'ha acabat tot. La festa segurament hauria set més grossa si no fos per la pluja (que malgrat va aguantar la major part de la processó) va deixar les 'taules' en mans de la policia i la seva furgona. I, per qui ho demani, del xotet no se res. A jo me va semblar que ja estava més enllà que aquí al acabar tot el xou. Però millor xerrar d'això un altre dia que ara ja vaig un poc just de temps.

Aguiles de Pollença

[1] descendents de les àguiles enormes que hi ha al principat. O això diuen.
[*] Les fotos son fetes amb una Fuji S2 pro que cada dia està més matxacada i, majoritariament, un nikkor 50mm f1,8

Comentaris

Pepe

Re: Les Aguiles de Pollença

Pepe | 28/05/2008, 14:28

Gràcies per la referència a nostre blog.
El debat sobre el tema del xotet millor el seguim allà, i deixam aquest blog per gaudir de la estètica bellesa de la festa que has captat a les teves fotografies.

Antònia Serra

Gràcies

Antònia Serra | 28/05/2008, 20:45

Gràcies Potti, per aquestes belles imatges,la llengua i les festes populars són el referent d'un poble, i per molt que hi hagi gent que hi trobi emperons, la bellessa d'aquestes imatges han de perdurà dins la història com un referent de Pollença.

Potti

Re: Les Aguiles de Pollença

Potti | 29/05/2008, 13:25

Antonia, Pepe > Gràcies als dos! :)

Rafel

l 'escola de Sineu

Rafel | 05/06/2008, 20:52

Bon vespra. Som en Rafel he vist que has penjat la foto del jove vestit de capella el conec de vista es l'escola de Sineu segons tenc entes. Es un exempla unic avull en dia

Kevin

Re: Les Aguiles de Pollença

Kevin | 09/06/2008, 14:46

Hola Potti,
M'encanten les 2 fotos del Sant i la jove de cara, amb el desenfocat del seguici darrera, sembla com si s'hagués aturat el temps, i tornéssim enrere per recordar aquestes tradicions.

Antònia Serra Cerdà

FOTOS

Antònia Serra Cerdà | 10/06/2008, 12:24

Potti, soc n'Antònia la mare de l'àquila que surt a la imatge, la veritat que m'agrada molt aquesta foto hi hauria cap manera de poder conseguir descarragar-la de la versió original
es que copiant la imatge perd molt i es una llastima.I si en tens més agraïria poder-les veure, gràcies i fins una altra ocasió. adeu

Potti

Re: Les Aguiles de Pollença

Potti | 12/06/2008, 06:42

Kevin : Gràcies. :)

Potti

Re: Les Aguiles de Pollença

Potti | 12/06/2008, 06:49

Qualque cosa suposo que podríem mirar de fer. Si no hi ha pressa molt millor perquè aquesta temporada estic força ocupat i la veritat és que no he mirat encara totes les fotos que vaig fer. Només les que me varen resultar més cridaneres en una primera ullada.

paparrina

Re: Les Aguiles de Pollença

paparrina | 14/06/2008, 16:30

Potti, no passis pena
no ve un dia ni un any
la veritat que ja en faras un bon favor poder gaudir un dia d'elles. Si te va be, venga pero tranquil, igual en pep te veu qualque dia amb les xeremies i en xerrau.
un beso

Jaume Llompart

Re: Les Aguiles de Pollença

Jaume Llompart | 04/06/2013, 00:57

Belles imatges i bells records del qui fou Sant Joan Pelós al 2008.El xotet ha marcat el devenir de la meva vida i de les nostres ovelles.Sa, fort i valent.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb