El Blog d'en Potti

De plaça en plaça, de festa en festa.

Cossiers de Montuïri 2008 ( i 3)

potti | 26 Agost, 2008 15:30 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Aquest passat cap de setmana ha set un dels més emocionants per tots els montuirers. No només per ser les festes de Sant Bartomeu, patró del poble, si no perquè enguany els cossiers que fa 15 anys que pegaven bots i dia rera dia de festa donaven la cara s'han acomiadat donant pas a una nova generació de cossiers.

Cossiers de Montuïri 2008

Cossiers de Montuïri 2008

No cal dir que aquest fet a provocat que enguany el 'ball dels cossiers' sigui més vist i seguit que els darrers anys que jo recordo(fins i tot IB3 ha vengut a fer el colló gravar). I quan dic el ball me refereixo pura i exclussívament al ball. Enguany hi havia cops, colçades i corregudes tant o més exagerades per poder veure el ball com per escapar i fer befa a en Banya Verda. L'aconteixement be s'ho valia i així ho va demostrar el poble amb una de les voltes més llargues que recordo (tampoc no som gaire vell encara i no els he viscut tant). Dissabte ballaren tant on tocava com on no tocava.

Cossiers de Montuïri 2008

Diumenge fou el dia vertaderament emotiu. Els xeremiers com cada any despertaren al poble i els cossiers, cap allà les 10 començaren a ballar. Enguany, però, la multitud entaconada i mudada era molt més nombrosa que altres anys i ja deixava veure que l'església estaria ben plena. Polítics, alts i baixos càrrecs, càmeres, ateus, llums de discoteca i demés omplien l'església esperant el petit però breu homenatge que es va fer a aquests que han estat 15 anys icona del poble.


El dimoni encalça els cossier pel Pujol from esBinerbo on Vimeo.

I el darrer ball ja vos el podeu imaginar. Ara només cal esperar al 15 d'Agost de l'any que ve quan els joves que agafin el relleu faran el seu primer ball.

I aquest és l'escrit que va llegir un dels cossiers dintre de l'església.

Bon dia a tots.

Avui és un dia especial per nosaltres. Tan especial com el dia del primer assaig o de la primera vegada que vàrem ballar Flor de Murta, amb les cames tremoloses.

Flor de Murta, l'himne de Montuïri és la cançó que millor representa els balls dels Cossiers i, per tant, el nostre poble. I no cal dir que un poble com el nostre el fan les persones, totes i cada una elles. Des d’infants fins a padrins, des de jovent fins a pares. Les montuireres i montuirers són els que donen vida al poble, el fan bategar, ells són el cop sec del tamborino, que omplen el poble de vida al llarg de l'any i especialment en temps de celebracions.

Cossiers de Montuïri 2008

Després de 15 santbartomeus, de 45 dies de balls, de mils de trencats, de reverències, voltes i galendencs, ens ha arribat el moment de trepitjar per darrer cop el dimoni i donar pas a una nova fornada de Cossiers. Ho feim, convençuts i emocionats, però sobretot ho feim orgullosos d'haver pogut ser Cossiers. I per això no volem deixar passar l’oportunitat de donar les gràcies a totes aquelles persones que han fet possible aquest somni que hem viscut durant aquests 14 anys.

Cossiers de Montuïri 2008

Persones com els nostres familiars, que sense ells molts de nosaltres possiblement no haguéssim estat Cossiers. Ells ens han vestit, ens han cuidat i sofert, ens han fet oblidar els nervis previs als balls i sempre ens han animat.

Persones com els amics i coneguts, Montuirers o forasters, tots ells ens han fet vibrar en cada cop de tambor i en cada nota de flabiol. Sense ells la festa no hagués estat igual.

Persones com els mestres que vam tenir i ens van ensenyar la dansa, en Vicenç Vaquer i, especialment, en Pep Gomila. Ells ens ensenyaren els passos i els balls. Però, aconseguiren una cosa més important: fer-nos entendre que els Cossiers són del poble, i ens mostraren que teniem una gran oportunitat però també, una gran responsabilitat.

Persones com els flabiolers i xeremiers. Ells són part molt important de la festa i són els que han duït a tots els racons del nostre poble cada nota de flabiol mesclada amb l’olor de l'alfabeguera. Amics com en Pep Rotger, en Toni Mateu, en Pep Toni Rubio i sobretot el nostre flabioler en Tomàs Salom, ells ens han vist créixer i fer-nos grans.

Persones com, els batles i regidors, els del govern i els de l'oposició. Tots ells han entès que, per damunt de tot, els Cossiers i el Dimoni són la millor representació del nostre poble i el sentiment més arrelat que tenim. Per tant, han ajudat a que la festa que més estimam sigui dels montuirers i que, any rera any, més gent de molts indrets de Mallorca, i perquè no dir-ho, d'arreu del món, venguin i coneguin com som i com sentim les nostres tradicions.

Per acabar, sols ens queda agrair a totes aquelles persones que d'una manera o altra han fet possible la continuïtat dels Cossiers, però creiem que la millor manera de fer-ho serà pegant els darrers bots damunt el cadafal, així que a totes elles, i a tots vosaltres que avui sou presents aquí el dia del nostre comiat, dir-vos que ... els pròxims balls els vós oferim a tots vosaltres

Moltes gràcies de tot cor. Sort i Ventura Cossiers!!!. Molts d’anys i visca Sant Bartomeu.

Els Cossiers de Montuïri.

Comentaris

Joan Socies

Cossiers

Joan Socies | 26/08/2008, 18:04

Gràcies Potti per la teva feina d'il·lustrar no sols els Cossiers de Montuïri també les festes de tot arreu. Gràcies per les teves paraules i ajudar a fer més gran la festa.

Bel

Gràcies Cossiers

Bel | 28/08/2008, 16:04

Només dir que ha estat un plaer haver crescut amb voltros de Cossiers, Moltes Gràcies!

crític

Re: Cossiers de Montuïri 2008 ( i 3)

crític | 29/08/2008, 07:59

Ahir sortia, al Diari de Mallorca, un interessant article d'opinió sobre la cobertura que va fer IB3 dels Cossiers. Jo, ja començ a cansar-me de càmeres, furgonetes i cables emprenyosos. I això no ha fet més que començar...
A més, crec que hauriem d'anar alerta ja que ara, IB3 té el poder de decidir quines festes converteix en "festes mediàtiques" i per tant en multitudinàries. I això, no crec que benefficii poc o gens la mateixa festa.

Macià

Re: Cossiers de Montuïri 2008 ( i 3)

Macià | 29/08/2008, 12:40

Potti, a Montuïri compartírem un parell de moments junts. Ara t'he trobat a Flickr i he quedat astorat!!! Bergantell lo teu és viure sa festa (sigui on sigui) No t'aturis mai, fenomen!!! IMPRESSIONANT

Potti

Re: Cossiers de Montuïri 2008 ( i 3)

Potti | 29/08/2008, 14:10

Jo, per sort, no vaig veure res de lo de IB3. Bé, mentida, a la llar d'ancians, mentres esperàvem per entrar a fer l'ofrena i demés varem poder veure un trosset de retransmissió en directe de l'ofici. De totes maneres tenien el volum abaixat i no se sentia res. D'això no puc opinar.

Del que crec que puc opinar és de COM ho fan els de IB3 per dur a terme les seves retransmissions. Des de que començaren a retransmetre en directe lo dels Moros i Cristians de Pollença, i les càmeres a pegar cops de colze a la gent per gràcia televisiva i per el bé del televident, IB3 i les seves retransmissions han anat a més. I crec que és un error. A Pollença els hi va sortir bé la jugada. El poble (o els 'representants polítics') els hi varen deixar muntar tot allò que muntaren i, a més, la gent anava com a mosques cap a les càmeres de televisió (- Quan sortirà això? - demanaven molts). El resultat crec que és el que tenim ara. El no voler marcar límits ha malcriat aquesta televisió pública[1] a la que ara serà molt difícil mirar de posar al seu lloc. A l'hora de realitzar el primer ball dia 23 tant els músics com els cossiers ja varen tenir enganxades amb els de la 'steady', solucionades a llenderades, i me sembla que no varen ser les úniques.

Sobre el tema de mediatitzar-les jo m'ho prenc amb cautela encara. No se fins a quin punt aquesta televisió te la força suficient per estirar la gent cap a les festes. De totes maneres hauría de ser la pròpia gent del poble la que s'hauria de plantejar cap a quina banda ha de tirar la festa en el cas que aquesta se massifiqui. Per part d'IB3 crec que el què s'hauria de vigilar més és com tracta les festes a l'hora de fer la seva feina i que doni el mateix tracte a totes. Com un afegitó a tot això cal dir que ahir, a Sant Joan, només hi havia càmeres de TVE. IB3 estava totalment desapareguda...

[1] Malgrat que me sembla que molts d'aquests reportatges son duits per una companyia que se diu TILT.

kpitana

Re: Cossiers de Montuïri 2008 ( i 3)

kpitana | 30/08/2008, 10:37

Potti moltes gràcies..i en aquests GRANS COSSIERS que han fet que tots nosaltres gaudíssim cada 15, 23 i 24 d'agost..com deia molta de gent dia 24 - Ja veurem l'any que ve - segur que amb aquests mestres tot sortirà una seda, seran molt joves però tots i totes farem que sigui millor cada any.
Per molts d'anys Cossiers Cossiers..
Jo vaig ser com molts que va plorar escoltant en Joan Socies quin parlament més curat més encertat, gràcies

El vídeo del Dimoni encalsant es Cossiers es una passada que passarà a s'història

vinyes

Re: Cossiers de Montuïri 2008 ( i 3)

vinyes | 02/09/2008, 16:17

Bones Potti, som en vinyes, me pegues un toc de telèfon? he de mester parlar amb tú.

Salut.

XISCO

GRACIES

XISCO | 27/02/2009, 17:33

HOLA POTTI:SOM EN SOKETA:
AQUESTS DERRERS ANYS AS BALLAT MOLT BE SOBRETOT AL VOSTRE DARRER BALL.
ADEU I GRACIES PER TOTS ELS VOSTRES BALLS.

XISCO

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb